CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

Întâlnirea cu fiii satului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Frătăuții Vechi-Duminică-17.06.2018

În ziua de Duminică 17.06.2018, a avut loc evenimentul: ÎNTÂLNIREA CU FIII SATULUI în comuna Frătăuții Vechi din județul Suceava. La această activitate importantă a comunei am fost invitat să particip în cadrul prezentării de carte cu antologia de literatură contemporană cu mai mulți coautori LITERATURA DIN CĂLIMARĂ, colecția LYRICS ET PROSA, Editura Scriitorilor-Brăila, 2017, carte în care am avut şi calitatea de redactor.
Ploaia şi vremea rece, neobişnuită pentru această perioadă de vară, nu au împiedicat pe cei prezenți să ocupe absolut toate locurile din sala căminului cultural, arătând astfel un viu interes față de aceste adevărate manifestări culturale, zic eu. Am fost cu toții întâmpinați la intrarea în căminul cultural de fiicele satului îmbrăcate în minunata şi originala costumație populară, specific bucovineană, care ne-au şi înmânat o broşură cu programul evenimentului.
Cuvântul de deschidere dar şi alte binevenite intervenții pe tot parcursul acestui eveniment l-a avut primarul comunei Frătăuții Vechi, domnul Vasile Ionesi, urmat apoi de către doamna Violeta Buzic care a fost şi sufletul organizatoric al ÎNTÂLNIRII CU FIII SATULUI. A urmat apoi un deosebit program artistic, prezentat de o tânără şi îndrăgită interpretă de muzică populară: Laura Ivănuță, fiică adevărată a comunei Frătăuții Vechi.
Am fost foarte impresionat de un băiat în vârstă de 12 ani-Pânzar Tudor, care a reuşit să mă înfioreze şi să-mi răscolească sentimentul înălțător al identității naționale, aici în leagănul național, interpretând o baladă specifică zonei din Bucovina. Au continuat să-mi transmită aceleaşi sentimente, care involuntar mi-au umezit ochii, următorii minunați copii, veritabili interpreți populari: Zaharie Alina, Irini Iulia, Ionesi Oana, Grigoraş Elena. Dansurile populare care au întregit această emoționantă atmosferă a continuității tradițiilor româneşti au fost interpretate de către fiii şi fiicele satului de la Şcoala Ion Pintilie din Măneuți, sat al comunei Frătăuții Vechi, şi Şcoala Generală nr.1 din Frătăuții Vechi. Umorul şi poezia populară nu au lipsit, acestea fiind asigurate de către poeta populară a comunei, doamna Elena Bejenariu.
După oferirea diplomelor fiilor satului şi dăruirea de trandafiri pentru frumoasele noastre doamne şi domnişoare prezente în sală, primarul comunei, Ionesi Vasile a conferit premii cuplurilor din comuna Frătăuții Vechi pentru împlinirea a 50 de ani de căsătorie.
Cu emoția datorată tuturor acestor minunate şi pozitive încărcături empatice am fost şi eu prezent la scenă alături de domnul primar Vasile Ionesi şi a domnului profesor Gheorghe Dolinschi, secretar al S.C.L.R.- SOCIETATEA PENTRU CULTURĂ ŞI LITERATURĂ ROMÂNĂ ÎN BUCOVINA, care ne-a onorat cu prezența dumnealui şi nu numai cu prezența sa, dar şi cu prezentarea antologiei LITERATURA DIN CĂLIMARĂ, urmată şi de menționarea unor versuri ale mele, prezente şi ele în carte.
Nimic nu este posibil, nici chiar continuarea tradițiilor româneşti, fără reuniunea oamenilor începând chiar de pe teritoriul de azi care se cheamă România, teritoriu care lasă impresia unei acute dezbinări. Cred că atunci când nu o să mai lăsăm sămânța dezbinării să ne intre în suflete, abia atunci putem pune în practică şi reuniunea noastră cu Basarabia.
Manifestările culturale de genul celor prezentate mai sus sunt ,,căramizile" ridicate şi reaşezate pe temelia ROMÂNIEI MARI!  

Emilian Oniciuc-23.06.2018  
 
Fotografie preluată dintr-un clip video: primarul Ionesi Vasile şi domnul profesor Gheorghe Dolinschi  
  
Referinţă Bibliografică:
Întâlnirea cu fiii satului / Emilian Oniciuc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2731, Anul VIII, 23 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emilian Oniciuc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emilian Oniciuc
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!