CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  
Autor: Emilia Țuţuianu         Ediţia nr. 2407 din 03 august 2017        Toate Articolele Autorului

Emilia ŢUŢUIANU - UN ACT DE CULTURĂ ESTE CA O RUGĂCIUNE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Un act de cultură este ca o rugăciune  
atunci când este făcut cu sufletul” (E.Ţ.)  
 
Orice zidire se face cu sacrificii. Tot astfel, după destule încercări întâmpinate în construcţia Centrului Cultural Spiritual Văratic, am reuşit să oferim comunităţii un edificiu care se doreşte un loc de convergenţă al iubirii – pentru oameni, pentru arte, pentru credinţă – cu dorinţa de a fi un reper util şi activ în viaţa comunităţii. Pe locurile unde creatori ca Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Calistrat Hogaş, Garabet Ibrăileanu, Otilia Cazimir, George Topârceanu, Mihai Eminescu şi Veronica Micle, Emil Gârleanu, George Lesnea, Cornelia Pillat, Constantin Ciopraga, Valeria Sadoveanu, Ştefania Velisar Teodoreanu, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Bartolomeu Anania şi-au purtat paşii şi au fost încântaţi de încărcătura spirituală, a fost ridicat Centrul Cultural Spiritual Văratic, din iubire, entuziasm şi generozitate, cu intenţia de a lumina, a aşeza şi a rostui lucrurile vieţii de obşte, pentru a păstra identitatea şi tradiţiile culturale locale şi pentru a bucura sufletul celor dedicaţi artelor, fie că vorbim de literatură, arte plastice sau de tradiţii. Proiectul, pe care l-am conceput din dragoste de oameni şi iubire de valorile perene ale spiritului, a găsit în domnul Dianu Sfrijan, un generos finanţator, care, legând dragostea şi preţuirea fără margini pentru soţia lui, de pământul care i-a oferit rădăcinile, de iubirea de cultură şi de oameni în general, îşi vede acum, la inaugurare, sufletul mângâiat şi alinat de acest prinos al generozităţii şi dăruirii, într-un moment de cumpănă al vieţii Domniei sale. Proiectului meu i-au crescut aripile prin sprijinul material al dlui Dianu Sfrijan şi prin implicarea oficialităţilor care au crezut în viabilitatea şi mesajul pe care-l va transmite celor ce vor veni după noi. Tuturor celor care au fost alături de mine, sprijinindu-mă, implicându-se, consumând împreună timp şi energia necesară unei asemenea lucrări, mulţumiri sincere şi plecăciune. Toată această experienţă mi-a demonstrat că atunci când crezi într-un vis, când pui suflet şi investeşti muncă la modul extrem poţi palpa posibilul. Şi acesta poartă astăzi numele de Centrul Cultural Spiritual Văratic – aşezământ al lucrurilor inedite ce vor căpăta sens, temelia şi zidurile sale şoptind tuturor zbaterea facerii sale.  
 
Mulţumesc maicii stareţe Iosefina pentru colaborare şi înţelegere pe tot parcursul lucrărilor de construcţie a CCSV şi doresc o colaborare apropiată ca de la soră la soră şi pe viitor pentru a onora dorinţa ctitorului.Mulţumesc soţului meu, Dorin Dospinescu, omul din culisele acestui proiect care, cu maximă discreţie, cu modestia ce-l caracterizează, cu meticulozitate şi o extraordinară dedicare şi implicare, a înţeles că prezenţa lui la faţa locului în timpul derulării lucrărilor e imperios necesară. A fost puntea de legătură între mine, Centru şi Dianu, trecând peste oboseală şi obstacolele ivite, animat de gândul frumuseţii acestui proiect.  
 
Mulţumesc domnului Lucian şi Ştefan Spânu, care au fost atât de înţelegători şi toleranţi la toate problemele ivite în derularea acestui proiect şi cu profesionalism m-au ajutat să transform un vis aşezat pe o hârtie de calc într-un aşezământ de vis pentru generaţiile ce vor veni.  
 
Îmi vin în minte versurile poetului Traian Dorz şi gândul mă poartă la timp – judecătorul suprem al efemerei noastre treceri prin viaţă:  
 
O, om!… ce mari răspunderi ai  
de tot ce faci pe lume!  
De tot ce spui în scris sau grai,  
de pilda ce la alţii-o dai,  
caci ea mereu spre iad sau rai  
pe mulţi o să-i îndrume!  
Ce grijă trebuie să pui  
în viaţa ta, în toată,  
căci gândul care-l scrii sau spui  
s-a dus… şi-n veci nu-l mai aduci,  
dar vei culege roada lui  
ori viu, ori mort odată.  
Ai spus o vorbă – vorba ta,  
mergând din gură-n gură,  
va veseli sau va-ntrista,  
va curăţi sau va-ntina,  
rodind sămânţa pusă-n ea  
de dragoste sau ură.  
Tu vei muri, dar tot ce-ai zis  
rămâne-n urmă-un drum deschis  
înspre Infern sau Paradis,  
spre-ocară sau spre slavă.  
Arăţi o cale – calea ta  
în urma ta nu piere.  
E calea bună sau e rea,  
va prăbuşi sau va’nălţa,  
vor merge suflete pe ea  
spre rai sau spre durere.  
O, om!… ce mari răspunderi ai,  
tu vei pleca din lume!  
Dar ce scrii azi, ce spui în grai,  
ce laşi prin pilda care-o dai,  
pe mulţi, pe mulţi, mereu spre rai  
sau iad o să-i îndrume.  
O, nu uita!… fii credincios,  
cu grijă şi cu teamă!  
Să laşi în urmă luminos  
un grai, un gând, un drum frumos! –  
Căci pentru toate, ne-ndoios,  
odată vei da seama!…  
 
Ceea ce oferi semenilor de-a lungul unei vieţi e voia lui Dumnezeu, materializată prin tine. Înţelegerea acestor lucruri vine odată cu bogăţia noastră interioară şi cu transformarea acesteia în lucruri din suflet pentru suflet. De vom rosti tainic rugăciunea „Doamne, dă-mi ceea ce trebuie să dau, pentru a avea cu adevărat de unde să dau, astfel încât să se simtă că Tu eşti cel care, prin mine, dai!” vom simţi lumină, bucurie, iubire, o imensă stare de bine şi că totul în viaţă are un scop, iar voia este a Lui.  
 
Fie ca iubirea să guverneze acest aşezământ cultural spiritual, iar activităţile viitoare ce se vor desfăşura aici să fie un univers de dăruire sufletească, de frumos, de lumină şi preaplin divin! Aşa să ne ajute Dumnezeu!  
————————–  
Emilia ŢUŢUIANU  
Roman, Neamţ  
1 august 2017  
 
*  
 
Nota redacţiei: Doamna Emilia Ţuţuianu, a fost decorată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”, decoraţia cea mai înaltă oferită de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei unei persoane pentru merite culturale.  
Felicitări sincere, Emilia Ţuţuianu!  
 
Referinţă Bibliografică:
Emilia ŢUŢUIANU - UN ACT DE CULTURĂ ESTE CA O RUGĂCIUNE / Emilia Țuţuianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2407, Anul VII, 03 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Emilia Țuţuianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emilia Țuţuianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!