CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Emilia Țuţuianu         Ediţia nr. 2305 din 23 aprilie 2017        Toate Articolele Autorului

Emilia Ţuţuianu - ,,Cărţile sunt avuţia tezaurizată a lumii şi moştenirea potrivită pentru generaţii”
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În această zi binecuvântată de Dumnezeu în care creştinii ortodocşi sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este sărbătorită şi cartea, 23 aprilie fiind declarată Ziua Cărţii şi Ziua Bibliotecarului român.
“Cărţile sunt avuţia tezaurizată a lumii şi moştenirea potrivită pentru generaţii”, spunea, în secolul al XIX-lea, filosoful american Henry David Thoreau şi cum altfel am putea cinsti cartea, noi, cei care îi suntem zi de zi slujitori în templul sacru al bibliotecii, decât aducându-i o ofrandă ruptă din sufletul nostru.  
Cel mai recent număr al revistei Melidonium este ofranda dăruită iubitorilor de arte, ale scrisului şi vizualului, pe care îi dorim să fie cât mai mulţi, mai entuziaşti şi cu credinţă în puterea cuvântului scris – de a lumina cât mai multe conştiinţe.  
Revista tipărită a ajuns la al şaptelea număr prin multă dăruire, muncă şi credinţă în fapte ziditoare pentru comunitate, revista promovând creatori autentici, fie că vorbim de poeţi, eseişti sau artişti plastici, din cultura romaşcană.  
Am sărbătorim, anul acesta, şi 132 de ani de la înfiinţarea primei biblioteci în oraşul Roman, fapt ce îl datorăm donaţiei de carte din anul 1885 a omului de cultură romaşcan George Radu Melidon.  
Societatea Culturală înfiinţată în anul 2009, care poartă cu onoare numele intelectualului romaşcan, s-a străduit, în pofida aportului a puţini contributori, să aducă o pată de culoare pe harta culturală a oraşului şi poate mai mult – prin port drapelul Societăţii, revista Melidonium.  
Aşa cum odinioară fusese numită, de către însuşi intelectualul romaşcan George Radu Melidon, donaţia de carte dăruită comunei Roman: “Această colecţiune va purta neschimbat numirea de Melidonium, spre veşnica pomenire a numelui familiei mele”, revista Melidonium, care îi poartă numele, a ajuns a fi cunoscută prin intermediul internetului tuturor românilor interesaţi de cultură, arte, tradiţii, credinţă, istorie, educaţie, împărtăşind, astfel, zestrea culturală, trecută şi prezentă, a aşezării noastre romaşcane.  
Totodată, aducem în atenţia dumneavoastră şi Calendarul cultural al evenimentelor anului 2015, realizat şi prin contribuţia colegelor de la secţia adulţi a bibliotecii Roman şi prezentat, astăzi, în versiunea tipărită. Acest calendar însumează aniversări şi comemorări ale creatorilor de artă după ani cu cifre rotunde şi alte evenimente importante pe plan mondial, versiunea pentru internet fiind prezentată la finele lunii ianuarie pe blogul bibliotecii Roman şi în revista Melidonium.  
  
Păşim cu încredere într-o bibliotecă fiindcă: “O biblioteca este un loc bun pentru a te duce atunci când te simţi nefericit, pentru că acolo, într-o carte, poţi găsi încurajare şi alinare. O bibliotecă este un loc bun pentru a merge atunci când te simţi confuz şi indecis, pentru că acolo, într-o carte, poţi găsi răspuns la întrebările tale”, sunt cuvintele scriitorului american Elwyn Brooks White.  
  
Printre proiectele imediate ale Societăţii culturale “George Radu Melidon” se numără şi un Concurs de literatură Max Blecher – ca un omagiu adus prozatorului ce a creat în oraşul Roman – în condiţii grele de sănătate – fiind imobilizat la pat din cauza unei tuberculoze osoase.  
Doresc să mulţumesc membrilor Societăţii culturale “George Radu Melidon” pentru implicare în acţiunile desfăşurate: domnului profesor Tudor Ghideanu, pentru sugestiile de lucru, doamnei Maria Raţiu, doamnei Magdalena Avădanei şi poetului Florin Vasile Bratu pentru încurajări şi sprijin financiar, doamnei bibliotecare Doina Enea – care a fost şi este alături de munca noastră, domnului profesor Dan Bliderişanu – care s-a alăturat echipei noastre şi se implică consecvent şi activ în proiectele noastre.  
  
Societatea Culturală “George Radu Melidon” Roman  
Vicepreşedinte executiv, Emilia Ţuţuianu  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Emilia Ţuţuianu - ,,Cărţile sunt avuţia tezaurizată a lumii şi moştenirea potrivită pentru generaţii” / Emilia Țuţuianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2305, Anul VII, 23 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Emilia Țuţuianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emilia Țuţuianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!