CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Emilia Țuţuianu         Ediţia nr. 1922 din 05 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Emilia ŢUŢUIANU - CULTURA CU… OCHII IUBIRII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iubirea de arte şi literatură, iubirea pentru păstrarea memoriei înaintaşilor m-a făcut să iniţiez şi să fondez o asociaţie culturală, în parteneriat cu biblioteca locală din Roman, ce poartă numele distinsului om de cultură George Radu Melidon, având şi sprijinul unor oameni luminaţi şi deschişi dialogului cultural. Şi tot iubirea aceasta m-a dus la fondarea revistei Melidonium – ca reamintire peste timpuri a testamentului cărturarului romaşcan.  
 
Am plecat la drum cu dorinţa firească de a promova valorile culturale locale romaşcane şi de a intra într-un dialog cultural cu iubitorii şi creatorii de valori spirituale din ţară şi diaspora, pentru crearea unor punţi culturale.  
 
Această Asociaţie – SCGRM - este o organizaţie non profit, publică care vine în sprijinul comunităţii romaşcane, având membri din rândurile intelectualilor din Roman, din ţară şi din diaspora. În primii trei ani de existenţă activitatea noastră a fost sprijinită pe plan local – marcând în biblioteca publică frumoase şi importante activităţi culturale – după care, din cauza liberalismului şi deschiderii largi a viziunii culturale a revistei, am devenit incomozi anumitor cercuri. Am reuşit totuşi să trecem peste toate piedicile cu ajutorul moral al prietenilor şi colaboratorilor noştri, iubitori de adevăr şi valori autentice, primind aprecieri din medii universitare – Universitatea Ioan Slavici Timişoara 2014, judeţene – Galele Culturii Nemţene Piatra Neamţ 2016.  
 
Acţiunile noastre, ne definesc. Dezinteresat, din IUBIRE pentru CUVÂNT.  
 
Cultura prin ochii lui Dumnezeu! Iubirea fiind Dumnezeu. Doar prin iubire devenim vizibili. Iubind avem revelaţia frumosului, a binelui, a crezului în ceea ce ne defineşte, a iertării, a umilinţei, a Dumnezeului (Divinităţii sau Divinului) ce este parte din noi, a cunoaşterii. Iubirea face ca toate acestea să fie vizibile, conştientizate. Fără ea suntem orbi, într-o lume construită asemenea unui clopot de sticlă, croită şi definită de deşertăciuni şi micime.  
 
Mi-aş fi dorit să fiu înţeleasă. Demersul meu, o smerită dăruire pentru semeni, venită firesc şi din suflet, fără gând ascuns sau meschin. Voi merge mai departe, cu fruntea sus şi sufletul curat, nelăsându-mă doborâtă de atitudini mercantile, pragmatice ori fals binevoitoare, având facla iubirii aprinsă! Ajutorul divin mi-a fost şi îmi este reazăm. Acel ,,cineva” care se străduieşte din răsputeri ca să ,,dispărem” va înţelege într-o zi, că numele său se va găsi pe ,,pagina neagră” a istoriei locale, că suntem cu toţii muritori şi moştenirea pentru cei ce vin e parte a sufletului nostru, nu arginţii.  
 
Aşa cum ne scria unul dintre prietenii noştri, trebuie să ,,încerc să ajung la un fel de armonie cu mine însumi şi indirect cu restul lumii, pe care chiar dacă o critic, nu o urăsc şi nu am nici un fel de ambiţie să mă înţeleagă sau să mă accepte” (DG).  
 
Dacă nu vom reuşi să depăşim aceste anacronisme prezente în societatea de azi şi vom fi complici la fantasmele pretinşilor erudiţi care ne conduc destinele, nu vom reuşi să ne regăsim adevăratele valori şi identitatea culturală, aşa cum sublinia o poetă a vremurilor de azi: ,,La tine în Roman, de fapt peste tot, interesele sunt primordiale chiar privind relaţiile interumane. Trist, dar nu mergem spre o direcţie bună… Ne măcinăm între noi, fără rost, când planeta este în fierbere. Se rezumă toţi la ,,războiul dintre noi”, apocaliptic, fără să ne pese de invazii şi războiul ce vine...”(MG).  
 
„Cultura – cultivă ura?!” iată o întrebare a cărui răspuns astăzi doare… Mă las purtată de sentimentele ce mi-au animat sufletul dintotdeauna şi spun: Cultura, făcută de oameni dăruiţi, înnobilaţi, expresia frumosului din noi aşternut în cuvinte şi lăsat celor ce vin… este IUBIRE!  
 
Mulţumesc colaboratorilor noştri, celor care ne-au susţinut moral, care apreciază efortul nostru voluntar pentru promovarea valorilor autentice şi totodată fac o invitaţie celor care ne contestă, să ni se alăture, din iubire. Dacă sunt suficient de puternici o vor face.  
 
Am simţit nevoia să fac aceste precizări, dorind să răspund întrebărilor venite din ţară şi străinătate privind activitatea asociaţiei, umbrită uneori de unele acţiuni nejustificate. Oraşul Roman nu este doar un punct pe hartă: este un oraş european, descoperit şi prin activitatea noastră.  
 
Cultura prin… ochii iubirii, o invitaţie la normalitate, armonie şi pace pentru cei care doresc să fie parte la îmbogăţirea tezaurului romaşcan şi românesc.  
----------------------------------------------  
Emilia ŢUŢUIANU  
Roman, aprilie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Emilia ŢUŢUIANU - CULTURA CU… OCHII IUBIRII / Emilia Țuţuianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1922, Anul VI, 05 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emilia Țuţuianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emilia Țuţuianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!