CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Emilia Țuţuianu         Ediţia nr. 1813 din 18 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Un om „dăruit” – Emilia Țuțuianu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu ani în urmă am cunoscut un om care se evidenția nu numai prin frumusețea chipului, zâmbetul cald și plăcut, ci și prin sensibilitatea și finețea structurii umane, prin personalitatea sa distinctă, înzestrată cu o inteligență sclipitoare. Era Emilia Țuțuianu. Un neobosit om al cărții, dăruit profesiei dar și o mare dăruitoare de lumină sufletelor noastre. Prin competență și experiență, știe să valorifice cartea, rolul ei în informare, cercetare, în formarea și dezvoltarea personalității, să promoveze valoarea colecțiilor, facilitând o mai bună cunoaștere a lor la un nivel superior de receptare din partea utilizatorilor, să creeze, o atmosferă plăcută și necesară atragerii spre lectură la prestigioasa instituție de cultură – Biblioteca municipală „George Radu Melidon”, contribuind hotărâtor la perpetuarea memoriei întemeitorului ei.  
Ținuta și calitatea sa intelectuală, spiritul său întreprinzător, i-au permis să-și extindă preocupările culturale, ceea ce au dus nu numai la creșterea importanței Bibliotecii ca factor activ de informație și educație, ci și la îmbogățirea cărții de identitate a Romanului, dând noi dimensiuni culturii și creației romașcane.  
Din respect față de istoria, cultura și spiritualitatea acestor locuri, inimoasa doamnă Emilia, pasionată și impulsionată de sentimentul de dragoste față de aceste locuri, a avut inițiativa lăudabilă și curajoasă a înființării Societății Culturale „George Radu Melidon” și a apariției Revistei - „Melidonium”. O revistă care s-a impus de la primul număr datorită conținutului de valori transmis cititorilor, punând în lumină tezaurul romașcan de spiritualitate, de urbanism, de creație literar-artistică lăsat de atâtea nume de rezonanță națională și internațională, mari personalități ale culturii române și faptele lor, promovarea și sprijinirea spiritului local. Semnăturile prestigioase bine cunoscute, cele ale tinerilor creatori și înalta ținută grafică au asigurat un grad ridicat de interes și atractivitate, au dat garanția prestigiului ei.  
Implicarea totală în viața culturală romașcană a editorului ei, atragerea atenției lumii din țară și din afară, spre cunoașterea mai bine a valorilor romașcane, prin legătura cu revistele și scriitorii de pe multe continente, constituie unele din elementele care asigură renumele și rezistența în timp a acestei prestigioase publicații de cultură, artă, tradiție, credință, istorie și educație – Melidonium, distinsa doamnă Emilia bucurându-se de o largă recunoaștere și dăruire.  
Doamna Emilia Țuțuianu, director, editor și realizator al acestei reviste, însăși o truditoare a cuvântului – poetă, scriitoare - , a reușit să aducă revista „Melidonium” la nivelul celor mai prețioase reviste de cultură din țară și străinătate”, consemnează Octavian Curpas - Phoenix  
Obținerea în anul 2014 a Diplomei de Excelență pentru activitatea online acordată de Fundația pentru cultură și învățământ „Ioan Slavici” și Universitatea „Ioan Slavici” reprezintă răsplata și prețuirea muncii de promovare culturală și în acest mediu, prin revista Melidonium..  
Cu aceleași gânduri ia ființă și Editura Mușatinia care desfășoară o activitate complexă, responsabilă, asigurând tot lanțul de operațiuni necesare realizării lucrărilor, începând de la grafică, tehnoredactare și scanare, tipărire și până la finalizarea acestora. Pasiunea, atenția, profesionalismul punându-și amprenta pe aparițiile operelor de mare valoare pentru cultura națională și implicit pentru cultura romașcană. Editor care se respectă, doamna Emilia, face din fiecare carte, o adevărată bijuterie artistică.  
A îngrijit și prefațat numeroase cărți din toate domeniile, de la istorie, la filozofie și literatură, de la muzică, la albume, de la dicționare de artiști, la monografii și antologii, volume reprezentative pentru cultura românească, fiecare apariție editorială fiind mediatizată și pe internet, dintre care amintim:  
– Antologia poeziei; În spatele oglinzii; Poezii dintr-un ierbar; La poarta sufletului; Poem neterminat;Identități artistice la Roman etc.  
În cadrul editurii a inițiat colecțiile:  
– Harisma – transcrierea operei lui Melchisedec Ștefănescu – Cronica Romanului și a Episcopiei de Roman; Închierea cronologiei picturii moldovenești, sec. XV-XVI cu datarea ansamblurilor de la Părhăuți și Arbure;  
– Harpha – Mileniul trei pe portativ: Ontifonismul, Olinifonismul, Omnifonismul.  
Evoluția neîntreruptă a revistei și a editurii se datorează entuziasmului unui om curajos care a crezut în necesitatea apariției lor și care și-a asumat toate provocările. Prin inteligență, voință și omenie, Doamna Emilia reușește să facă față tuturor împrejurărilor vieții, interpretărilor greșite, vanităților sau neîncrederii din partea unor mărunți denigratori, orgolioși, stăpâniți de invidie, bazându-se întotdeauna pe suportul său interior, dătător de putere, alături fiindu-i soțul, ing. Dorin Dospinescu, un cuplu armonios, care se completează perfect unul cu altul, precum și talentații colaboratori și prieteni devotați, de bună credință.  
Înzestrată cu un sensibil talent poetic, cu o putere mare de exprimare a profunzimii gândurilor, simțămintelor și trăirilor sale, distinsa doamnă Emilia a dăruit culturii române două volume de poezii - Flori de măr și În amurg care se bucură de aprecieri elogioase din partea unor personalități de renume ale literaturii române: Tudor Ghideanu, Ion Rotaru, Eugen Dorcescu, Ștefan Dumitrescu, Daniel Corbu, Gh. A.M. Ciobanu etc. fiind inclusă în O istorie a literaturii române de la origini până în prezent, 2009.  
În cronica literară a poeziei În amurg, scriitorul Ștefan Dumitrescu menționează „O carte plină de frumuseți, de meditație, de muzică divină, de melancolie și de amurg…cinste cui te-a scris”.  
Printr-o intuire artistică absolut normală, pe potriva temperamentului său și talentului firesc, e o...neoeminesciană sau, mai bine am zice, pionera unui fel de nou stil clasic „terto” și, totodată…romantic, aproape unic în câmpul liric de azi” – scriitor Ion Rotaru.  
Este autoarea albumului de artă – Pictorul Constantin Bârjoveanu, 2003. Un album impecabil documentat și bogat ilustrat, privind universul biografic și artistic a unei personalități care s-a impus în peisajul artistic romașcan prin originalitatea viziunii și varietatea mijloacelor de expresie; a Monografiei comunei Cordun – 2013, realizată dintr-o pornire interioară, legată afectiv de oamenii și locurile respective, precum și din dorința de a da, în urma unei baze serioase de documentare științifică, un document, adevărat act de identitate, deosebit de util și valoros privind aspectele istorice, demografice, politice, culturale, economice și spirituale de-a lungul anilor și până în prezent, acum, când comuna cunoaște o evoluție dinamică și modernă; este coautor la – Zboruri întrerupte, Emil Bucureșteanu, 2008, Ben Todică, ambasador onorific al românismului în lume, 2013.  
Cu un larg orizont intelectual și forță creatoare, doamna Emilia este prezentă cu comunicări științifice și studii în diferite reviste: Filozoful Tudor Ghideanu, revista Asachi; Poeta Viviana Michiu; O sută de ani de rostire filosofică românească, Melidonium; Gheorghe Stoica – poesis, penel și culoare, revista Studia Romanensia; PS Ioachim Băcăuanul, cel mai important imnograf al sfinților români; Dimensiuni ale muzeografului creator. Penel, culoare și lumină pentru eternitate, revista Din istoria orașului Roman; O lume eterogenă… sub microscop etc.; articole în presa locală și din țară; colaboratoare la prestigioase reviste literare, precum: Moldova Literară, Antiteze, Singur, Cuvântul literar, Asachi, Dor de Dor, Vatra Veche , Conta, Pagini românești din Noua Zeelandă, Tribuna noastră (Canada), Gândacul de Colorado, Observatorul – Toronto.  
Prezență vie și pregnantă în peisajul cultural al Romanului, d-sa surprinde și ca realizatoare a unor ample și consistente interviuri, inteligent gândite, în care se poate observa profunda sa pregătire filozofică și psihologică, cu personalități de prestigiu : prof. univ. dr. Tiberiu Tudor, poetul Dimitrie Grama, scriitoarea Vavila Popovici.  
Distincțiile primite: Premiul Culturii romașcane, 2006, Medalia de bronz, acordată de Episcopia Romanului, 2008, Medalia de argint din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, 2009; a ocupat Locul II, reportaj literar și locul I, secția proză, la Concursul „Dor de Dor”, Ipotești, 2011, 2012; Diplome de excelență pentru implicarea și sprijinirea actului cultural în mediul rural primite la Călărași și comuna Cordun, înnobilează capacitatea profesională și valoarea muncii desfășurată cu dăruire și eficiență, numelui său fiindu-i rezervat un spațiu larg, în dicționare și antologii, dintre care amintim: Tudor Ghideanu – Ut pictura poesis, Laurian Ante – O antologie a literaturii nemțene, 2006; Conferința de Antroplologie Urbană, 2010; Virgil Răzeșu, Scriitori din Neamț, 2012; Marian Toma, Antologia „Dor de Dor”, 2011; Constantin Toni Dârțu, Personalități române și faptele lor, 2011; Gheorghe A.M. Ciobanu, Portrete printre rame, 2011; Marius Neculai, Mihaela Tihon, Personalități romașcane, 2012; Tomșa Constantin, Un dicționar al literaturii din județul Neamț de la copiști la suprarealiști, sec. al XV-lea – 2012, 2014.  
Tot ceea ce a realizat sunt fapte mari, de calitate, durabile, care vor rămâne pentru totdeauna în istoria acestor locuri și în conștiința oamenilor. Fiecare dintre ele poartă amprenta sufletului dumneaei mare, generos și cald, truda și frământările lucrului bine făcut, cu seriozitatea, iscusința, perseverența și meticulozitatea, dăruirea și excepționala putere de muncă a unui om dinamic și responsabil.  
„Efortul Emiliei Țuțuianu Dospinescu este ziditor, pentru zilele ce le trăim, pentru vremurile car vor veni. De remarcat este perseverența în faptă bună, prin truda necondiționată, dintr-un prea plin sufletesc dăruit cu generozitate”, apreciază poeta Mariana Gurza.  
Personalitatea doamnei Emilia Țuțuianu Dospinescu, puternică și complexă, însuflețirea caldă pe care o pune în proiectele și faptele sale, tactul de rezolvare a diferitelor situații, dăruirea totală culturii și iubirea de carte, sunt pilduitoare pentru noi toți, față de care nu avem decât gânduri de admirație și cuvinte de laudă.  
 
Minodora Ursachi  
 
Referinţă Bibliografică:
Un om „dăruit” – Emilia Țuțuianu / Emilia Țuţuianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1813, Anul V, 18 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emilia Țuţuianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emilia Țuţuianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!