CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Emilia Amariei         Ediţia nr. 2634 din 18 martie 2018        Toate Articolele Autorului

Centenarul Marii Uniri
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Bunul cel mai de preț al oricărei țări a fost dintotdeauna, pământul. Țărâna în care oamenii s-au născut, cea care dă viață seminței. Pământurile Daciei au fost mult încercate și călcate de către popoare migratoare și mai apoi de către marile puteri ale lumii. 
  
Calea reîntregirii românilor de pretutindeni o reprezintă lumina culturii, a spiritualității, a credinței și iubirii de patrie. Patria, care înseamnă pământul românesc, limba română și poporul român. Toate acestea însuflețite de credința strămoșească! 
  
Cu siguranță merită elogiați înanintașii noștri care, în contextul istoric favorabil creat și-au putut materializa dorința lor și a întregului popor, ca toate provinciile românești să fie unite într-o singură țară pe care au numit-o pentru prima data, România, în anul 1862. 
  
Unirea din 1 Decembrie 1918 are o nuanță particulară prin faptul că ea s-a înfăptuit în primul rând în inima poporului român. Unirea nu a fost o idee, a fost un ideal care a existat firesc în inimile românilor. Ea a fost dorită cu ardoare și în momentul în care s-a creat situația favorabilă s-a înfăptuit ca un act natural, care nu cerea să fie argumentat. Nu a fost necesar un război pentru realizarea Marii Uniri, ea a fost făcută prin voința poporului român. 
  
Mă întreb în aceste zile ale anului 2018, când sărbătorim Centenarul Marii Uniri, unde a dispărut și cum a murit voința de unitate a românilor? Pe frații de peste Prut îi mai pot înțelege, pentru că ei au fost pur și simplu „dați” cu prea multă ușurință și este greu să accepți și să ierți o decizie care te-a rupt de patria mamă. Sunt sigură, însă, că ei păstrează în inimi dragostea și dorul de a reveni la sânul matern. 
  
Nu găsesc scuze, însă, pentru noi, cei rămaș în poala României Mari. Nu pot înțelege cum am ajuns atât de dezbinați, dezorientați, un fel de dușmani ai propriei țări care moare sub ochii noștri. Da, putem fi mândri cu Marea Unire din 1918, însă cu regret o spun, nu prea ne mai văd demni de a o sărbători din moment ce țara este vândută pe bucăți, străinilor, fabricile sunt distruse, agricultura o fac alții pe pământul românesc, iar poporul nostru este exilat în țările europene. România dodoloață creată cu sacrificii și mult patriotism își așteaptă acasă copiii de peste Prut. Țara este ca o mamă zdrobită care cu ultimele ei puteri își strigă pruncii să vină acasă. Unirea cu pământul nostru înstrăinat în 1940 ar putea însemna deșteptarea poporului român. Ar putea fi un început de reconstrucție a tot ceea ce a fost distrus după 1989 și redobândirea puterii poporului nostru care zace într-o letargie a bolii luxului occdidental. O reîntoarcere acasă, la coarnele plugului, la doinele noastre, la vatra strămoșească, ar putea fi șansa României. 
  
Cine este dispus la asftfel de sacrificii? Doar supremii patrioți, de la Burebista la A.I. Cuza, M. Kogălniceanu, V Alecsandri, N. Bălcescu și fruntașii Marii Uniri, au fost dispuși să dea totul pentru țară! 
  
Prin Unire s-a creat România. De când s-a creat și până acum, când se împlinește suta de ani, toți vor s-o siluiască. Azi, mai mult ca niciodată, pofticioșii o devorează ! 
  
Ce sărbătorim după o sută de ani ? Violatorii ? 
  
Patrioții, puțini la număr, se pot regrupa doar în afara granițelor. În țara lor sunt supuși represaliilor! 
  
Și totuși, stă în puterea noastră să ne regăsim forța interioară, să redeșteptăm patriotismul din noi, să trezim iubirea de neam și de țărâna strămoșească. Să aruncăm o privire în inimile noastre care bat românește, să ne reculegem spiritual, să ne unim forțele pentru a ne recâștiga patria, dar și pentru a-i aduce acasă pe frații noștri de peste Prut! Să căutăm profund în conștiința națională, să o reaprindem ca pe o stea care a pâlpâit latent într-o candelă ascunsă sub mantia vremurilor grele în care trăim! Este necesar să reînvățăm să iubim, să aducem ofrandă propria viață pentru dăinuirea României Mari, primită drept moștenire de la înaintașii noștri! 
  
Emilia Amariei 
  
Referinţă Bibliografică:
Centenarul Marii Uniri / Emilia Amariei : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2634, Anul VIII, 18 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emilia Amariei : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emilia Amariei
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!