CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  
Autor: Emilia Amariei         Ediţia nr. 2398 din 25 iulie 2017        Toate Articolele Autorului

O reverență a sufletului pentru Crăciunelu de Jos și Blaj
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Evenimentele care ne marchează viața rămân în suflet pentru totdeauna și încrustează spațiul spiritual pentru eternitate! Așa a fost să fie și la Crăciunelu de Jos, o comună de poveste din județul Alba, care are în frunte o femeie puternică, pe doamna primar, Lenuța Bubur. Rar mi-a fost dat să văd un asemenea colț de rai creat de mâinile unei femei harnice și înțelepte, ca domna Lenuța! Despre dumneaei cuvintele nu pot spune totul. Chipul bland și strălucirea din ochi, căldura, iubirea dăruită, sunt puține din trăsăturile acestei finite minunate care a sprijinit cu tot sufletul proiectul dublei lansări de carte („Nu ne mai vrea pământul” și ”Datori cu o țară”), care a avut loc în 12 mai 2017, la Căminul Cultural din Crăciunelu de Jos. 
  
Contribuția doamnei director Emilia Cristian la reușia acestui eveniment a fost una foarte importantă. Eleve din școala condusă de dumneaei ( Andra Cîmpean, Adina Cristea, Maria Păcurar, Andreea Popescu) au recitat poezii din cele două volume. M-a bucurat prezența solistei de muzică populară Ina Tudoran, o speranță a muzicii populare românești și o fată cu chip de zână. 
  
Pășeam pe aceste melaguri pentru prima oară, încărcată de emoție și plină de curiozitate. Am fost primită cu brațele deschise de către cetățenii prezenți la manifestare. Sunt momente în viață când descoperi oaze de dragoste. Crăciunelu de Jos a fost unul din aceste momente speciale din viața mea. Publicul cald m-a îmbrățișat cu privirea. Fete frumoase ca niște flori au recitat din poeziile mele cu glasurile lor catifelate. Publicul a fost ca un câmp de flori străjuit de stejari falnici. Pentru că așa i-am asemuit pe cei ce se aflau acolo dornici de frumos și iubitori de poezie. Femei cu chipuri luminoase, barbați deosebiți care au lăsat pentru două ore totul deoparte și au fost prezenți la eveniment, spre a gusta poezia. Prezența celor doi preoți din localitate, preotul scriitor Mihai Szilagy și preotul William Bleiziffer, mi-a întărit credința că poporul român indiferent de religie, este unit și împreună doritor de frumos. 
  
M-am simțit acasă la Crăciunelu de Jos. Legătura dintre mine și cititori a fost puternică. Ei mi-au rămas în suflet ca o amintire dragă și mă gândesc să revin acolo cu următoarea mea carte, „Tăceri răscumpărate”, care se află la tipar. 
  
Domnul Ioan Solea, care a fost sufletul acestor evenimente, a pregătit totul cu mare grijă și a fost o gazdă minunată! Am fost primiți și găzduiți ireproșabil! Aș putea spune că pentru două zile am fost tratați regește! 
  
Mi-a rămas în minte vocea superbă a doamnei Silvia Pop, care a dat o valență nouă poeziilor mele. Rostirea dumneaei a fost trăire, cuvintele au fost viață, o dată cu ele versurile deveneau frânturi de suflet trimise într-un zbor lin către ascultători. Mi-am redescoperit poezia prin prisma acestei finite speciale care m-a îmbogățit cu adevărat! 
  
Patosul domnului Mircea Dorin Istrate m-a însuflețit și mai mult și mi-a dat putere să merg mai departe. Cântecele patriotice cântate la sfârșitul lansării de carte au venit să încununeze reușita evenimentului. 
  
A doua zi, 13 mai, la Blaj, am putut descoperi într-un mod și mai convingător, dăruirea și frumusețea blăjeană în toată splendoarea ei. Parcul era plin de oameni pregătiți să aducă un omagiu pios eroilor de la 1848. Reprezentanți ai asociațiilor culturale și patriotice veniți din mai multe localități dar și din alte județe, așteptau cu zâmbetul pe față momentul depunerii coroanelor. În aer clocotea dragostrea de neam și țară. Blăjenii sunt cei mai blajini oameni pe care i-am întâlnit! Nu poți să nu te lipești de ei cu inima! Pe acolo spiritual marilor scriitori dar și spiritual revoluționarilor planează încă și se perpetuează în urmași. Zidurile parcă spun poezii, străzile poartă pașii spre locuri încărcate de istorie. Îmi venea să strig în gura mare „Trăiască nația!” Eminul trecea prin sufletele noastre îndemnându-ne la luptă pentru neamul nostru. Avram Iancu striga din înălțimi poporului, să se adune și să se unească. Nu eram acolo doar noi, erau și ei și toți ceilalți eroi din istoria Blajului. Așa se explică spiritual treaz al blăjenilor. De undeva, de sus, veghează mai marii poporului care și-au dat viața pentru o Românie dodoloață. 
  
Înainte de ceremonia de depunere a coroanelor am fost așteptați la primăria din Blaj și primiți de către oficialități ale orașului în frunte cu domnul primar Gheorghe Valentin Rotar și parlamentarul Alexandu Pereș. 
  
După depunerea coroanei din partea Uniunii Scriitorilor, a avut loc la liceul Ștefan Manciulea, dubla lansare de carte a subsemnatei. Cărțile „Nu ne mai vrea pământul”și „Datori cu o țară” au fost prezentate și dăruite publicului citiror. 
  
Personalități ale Blajului, cum ar fi doamna Silvia Pop, președinta Astrei Blaj, doamna vicepreședintă Astra Blaj, Ana Dinescu, domnul Ioan Mihaltan, președinte cerc Astra Blaj, scriitorii Ioan Brad din Alba Iulia și preotul scriitor Mihai Szilagy, doamna viceprimar al Blajului, Livia Mureșan și doamna director al Bibliotecii „Școala Ardeleană” Blaj, Simona Frîncu (moderator), au fost prezente în public iar unele au luat cuvântul. Dar și reprezentanți ai culturii contemporane mureșene, domnul Mircea Dorin Istrate, domnul Răzvan Ducan, domnul Nicolae Băciuț, au răspuns invitației de a prezenta cele două cărți. 
  
Nu mică mi-a fost uimirea să-i zăresc în public pe reprezentanții Societății Avram Iancu din Alba Iulia și pe cei din Târgu Mureș. Cărțile mele care sunt bântuite de un spirit de patriotism au făcut casă bună cu sărbătoarea din Blaj. Domnul Mircea Frențiu, (care prin simpla sa prezență dar și prin expresia caldă de pe chip a solidarizat cu mine pe tot parcusrsul evenimentului), împreună cu tânăra și frumoasa Andra Ioana Șolea, mi-au făcut surpriza de a recita poezia „Datori cu o țară,” care dă și titlul celei de a doua cărți. Deasemenea Ioana Vintilă, o tânără cu chip de înger, a recitat una dintre poezii. Ne-am întâlnit cu toții armonios într-o reverberație specială dată de patosul poeziilor mele cu iz revoluționar. Am cântat împreună cântece patriotice, apoi am stat la un pahar de vorbă cu duh, schimbând numere de telefon, impresii și idei, în jurul unei mese bogate. 
  
Superlativul acestor lansări de carte a fost legătura atât de firescă și naturală cu citirorii. Am plecat spre Idicel împărțită între două gânduri: aș mai fi rămas la Blaj…aș fi plecat spre casă… 
  
Mă voi întoarce la oamenii frumoși din zona Blajului, ducând cu mine cărți nou născute și dorința arzătoare de a-i revedea! Cu aleasă prețuire, considerație și respect îmi plec fruntea într-o reverență a sufletului în fața acestor ființe speciale! Vă mulțumesc, oameni frumoși! 
  
Emilia Amariei 
  
Referinţă Bibliografică:
O reverență a sufletului pentru Crăciunelu de Jos și Blaj / Emilia Amariei : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2398, Anul VII, 25 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Emilia Amariei : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emilia Amariei
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!