CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

Mămico, te rog ...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este strigătul de ajutor a copilului în dificultate. Rar copilul cere ajutor tatălui care pare mai aspru. Mamele, mai duioase, răspund de regulă prompt la solicitarea odraslei la oricare vârstă a ei.
 • Da Ionele! Teai împiedicat la lecții?
Ionel, elev de-a 6-ea, este considerat de apropiaţi deosebit de inteligent. În fond are o mare capacitate de reţinere, învaţă sistematic şi conştiincios şi, în general, înţelege imediat ce i se explică dar, din păcate, în forma în care explicaţia a fost dată. Nu are capacitatea de a sintetiza, de a extrage ce a vrut să spună interlocutorul prin ceea ce spune. O asemenea capacitate o au numai olimpicii, iar Ionel nu avea preocupări de acest gen. Este un elev bun, dar munceşte mult ca să menţină nivelul ridicat prin care se prezintă.  
  
De data aceasta a fost pus în dificultate de o aparentă contradicţie între spusele dascălului, în care are încredere, şi manualul pe cate tocmai îl studia. Dilema priveşte noţiunea de viaţă în sens larg.  
  
 • Mămico, pădurea trăieşte?
 • Întrun anumit sens da! Pădurea constituie un biotop, un ansamblu de plante, animale sol şi atmosferă. Toate se condiţionează reciproc, se hrănesc una pe alta în aşa numitul lanţ trofic despre care ai învăţa. Acest ansamblu, care se modifică clipă de clipă. O entitate care se naşte, se hrăneşte, se multiplica adică creează un semen al său, apoi moare Prin variația de stare, mai simplu prin mişcare, dezvoltă caracteristicile unei vietăţi. Astfel devine vietate în sensul că trăieşte.
 • Să înţeleg deci prin „mişcare” orice modificare a stării sau poziţiei, făcută cu mijloace proprii sau străine?
 • Ai sintetizat corect spusele mele.
 • Îmi permiţi să analizăm două obiecte care in definiţia dată pot avea viaţă? De exemplu o păpușă din plastic şi un lanţ muntos.
 • Ai atins o problemă spinoasă. Pentru a răspunde corect trebuie să amintesc noțiunile de „metamorfoz㔺i „mitoză”, pe care le cunoşti deoarece ele sunt necesare spre a explica viaţa. Metamorfoza este posibilitatea unei celule de aşi modifica forma şi structura iar în diferitele faze ale vieţii entitatea are forme complet diferite. Un pui de găină a fost un ou. Tot dintrun ou poate ieşi un mormoloc care devine broască. Un pui de mamifer este în forma iniţială o sămânţă paternă care, fecundând ovulul matern devine pluricelular respectiv inimă, ficat piele şi muşchi. Prin mitoză înţeleg reproducerea identică a unor forme celulare.
 • Şi ce legătură au exemplele mele cu aceste noţiuni pe care abia acum le leg intuitiv de viaţă?
 • Păpuşa a suferit o „metamorfoză” tehnică prin insuflarea granulelor topite în formă. Despre mitoză nici nu poate fi vorba. Nu poate fi vietate.
 • Să deduc că lanţul muntos care poartă pădurea este o vietate?
 • Bineînțeles. Dar sunt vietăți cu cicluri diferite. Copilăria pădurii, de la primul copac la haita de porci mistreţi care se hrănesc cu ghindă şi jir durează cca. un mileniu. Un lanţ muntos se dezvoltă în burta mamei timp de milioane de ani după care naşterea „cutremură” întregul glob terestru.
 • Păi atunci şi soarele de pe cer sau atomul de hidrogen sunt vietăţi. De ce nu apar în manualele noastre şcolare?
 • Pentru că nu toţi copii pot avea o mămică cu bacalaureat. Până la bacalaureat veţi primi toate cunoștințele care, teoretic, sunt cunoscute la aceea dată. În cursul școlarizării cunoştinţele sunt rezumate la nivelul de înţelegere a unui copil mediu.
 • Bine,! Un profesor are bacalaureatul. De ce nu a explicat cu cuvintele tale?
 • Ai ridicat două probleme foarte spinoase. În primul rând cuvintele mele îmi aparţin şi nimeni altul nu le poate pronunţa identic. În al doilea poţi înţelege dilema profesorului care „trebuie” să folosească trei cuvinte pentru o noţiune care ar pute fi sumar explicată prin 100?
 • Eu ascult ce spune. Numi dau silinţă să notez deoarece aş pierde şirul. Am o memorie suficient de bună spre a repeta, e adevărat cu cuvintele mele, ce a spus.
 
  
 • Am remarcat. Pe deo parte mă bucură dar totodată mă întristează. Eu am fost olimpic, mi-ai văzut medalile. Aveam capacitatea de a discerne ce vrea să spună profesorul, nu ce spune
 • Absurd. Cum poţi ştii ce vrea să spună un om când foloseşte alte cuvinte?
 • Simplu. Citind acasă, in manual, lecţia în avans. Cu memoria ta faci imediat asocierea între ceea ce tocmai a spus profesorul şi noţiunea folosită în manual. Oricum profesorul nu are timp decât pentru ideile principale pe care ar fi bine să le notezi. Ai timpul necesar, deoarece profesorul le dezvoltă printrun exerciţiu absolut inutil pentru cel care a înţeles principiul. Uită-te pe notiţele de curs. Este necesar exerciţiul pe care l-ai notat, acum când ai înţeles principiul lui?
 • Să ştii că ai dreptate mămico. Acum remarc că, problemele de înţelegere au apărut abia după citirea manualului. Analizând bine, profesorul a dat răspunsuri în esenţă izbitor de similare cu cele date de tine dar pe care nam avut posibilitatea să le înţeleg.
 • Vezi, procesul de învățământ, nu de educație, este comun ,indiferent de gradul de educație pe carel are învățăcelul. Eu înțeleg prin educație gradul de însușire a culturi. Cultura nu se poate învăța. În primul rând este puternic influențată de un specific local de trai, cutume, gradul de culturalizare al părinților. Cultura nu este nici pe departe cântecul și jocul popular. Școala te învață. adică te pregătește să absorbi cultură. Scrisul, cititul și socotitul sunt uneltele minimale ca să poți asimila cultura. Internetul este astăzi un surogat al culturii precum biblia era pe timpul copilăriei bunicii. Obții tot ce te interesează, dar filtrat de un punct de vedere al autorului. Ai posibilitatea de a folosi informația în problema curentă dar nu te ajută decât rare ori să o înțelegi. De fapt tineretul nu pune doi bani pe înțelegere. Dovadă este arta deformată de reclamă comercială.
 • Cred că judeci în virtutea unor elemente ale epocii copilăriei tale. Societatea, și cu ea școala arta și știința evoluează, iar conservatorismul devine o stavilă.
 • Întotdeauna învățăcelul își depășește dascălul. Dar pentru asta trebuie măcar să înceapă procesul de gândire la un nivel experimentat servit de profesor. Inovația nu apare dacă nu stăpânești un model funcțional și acesta este servit de profesor ca germen de dezvoltare posibilă.
 • Mămico, mulțumesc pentru interesanta dezbatere care a avut loc. Sper că am înțeles la ce se referă noțiunea de viață.
 • Daa..?? Spunem te rog dacă apa trăiește?
 • Bineînțeles! Ajutată de vânt și căldură formează împreună o vietate. care poate fi bună și mănoasă deoarece are grijă de păpica noastră. Dar poate fi deosebit de urâcioasă sub formă de secetă, inundație sau furtună. Luate singular atât apa cât şi vântul sau căldura sunt de natura obiectelor lipsite de viață.
 • Corect. Uite ce înseamnă înțelegerea, nu simpla învățare.
 • Ca glumă, mai există vreun mijloc da a înțelege ceea ce înveți, altul decât citirea manualului înaintea orei de predare?
 • Nu este glumă și nici întrebare retorică. Dacă ai nelămuriri asupra unei probleme explică o unui coleg sau unui pom. Da, unui pom. Prim muțenia lui ai impresia că nu a înțeles problema și vi cu amănunt până pică fisa. De exemplu „dezbaterea” putea avea loc chiar dacă nu aveam habar de problema care te preocupă. Țiaș fi cerut lămuriri de detaliere din care adâncești gândirea și ajungi inerent la soluție.
 • O sămi iau drept sfătuitor pomul din grădină semănat la naşterea mea. Şi aşa îl vizitez zilnic, obişnuinţă de când „grijeam copăcelul!”
V  
  
Referinţă Bibliografică:
Mămico, te rog ... / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3056, Anul IX, 14 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!