CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

Mămico ce este o entitate?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mămica a fot pusă în dificultate la această întrebare a fetiţei de 5 anişori. Face eforturi mari ca să respecte cerinţele grădiniţei Waldorf pe care o frecventează copilul. Nu ar fi făcut faţă taxelor mari de care a fost scutită datorită isteției fetiţei la examenul de bursă dat. După numai trei luni de grădiniţă fata a venit cu noi cuvinte care de care mai culte şi rar folosite. Dar noţiunea de entitate, la 6 anişori, pare un exces. Cu toată educaţia ei datorat sângelui albastru al bunicii, mămica a ezitat un răspuns direct.  
  
 • Este probabil un cuvânt nou, aflat de la grădiniţă. Cum la folosit educatoarea?
 • În clasă avem un colţ al entităților în care găsim în fiecare dimineaţă fel de fel de obiect care, de regulă, își au locul pe raftul de obiecte. Mai mult de curiozitate prima privire mi se îndreaptă spre acel colţ va să văd care obiecte şiau schimbat locul.
 • Este normal. Orice obiect poate fi şi o entitate, dar nu numai.
 • Tocmai de aceea te întreb. Astăzi mia cerut doamna educatoare să-i aduc din acel colţ dorinţa care tocmai mă preocupă.
 • Şi ce iai adus?
 • Fără nici o ezitare am luat o floricică pe care iam dus-o.
 • De ce tocmai o floare?
 • Tot asta ma întreba şi doamna.
 • Bănuiesc că erai preocupată de grădina de pe vaporul de croazieră de care ţiam povestit aseară. Poate fi o asociaţie între ele? Mi-ai explicat mai ieri ce ai aflat despre asociaţiile de idei.
 • Curios. Cuvântul „entitate” trebuie că are o putere foarte mare de vreme ce sugestionează împrejurările care lau genera. Tocmai lucram cu întreaga clasă la flori din hârtie creponată. Făceam, mintal, o asociere între frumoasele flori de pe vapor cu aceea care se forma în mâna mea. Solicitarea doamnei a venit tocmai când planificam cum să arate mai deosebit floarea mea.
 • Da! Educatoarea a observat preocuparea ta în legătură cu munca tocmai efectuată şi, ca să preîntâmpine o preocupare laterală a încercat săţi rupă activitatea cerebrală momentană spre a te readuce la obiectul muncii.
 • Şi floarea adusă?
 • Este entitatea care te preocupa. Întâmplător tocmai obiectul muncii.
 • De aceea am simţit o mare mulţumire sufletească când ma trimis la continuarea activității cu menţiunea că floarea mea va fi deosebită.
 • Aveţi o educatoare erudită. Merită din plin respectul, nu numai al vostru. O si mulţumesc şi eu. Sper că va aprecia gestul.
 • Şi, la urma urmei, ce este „o entitate”?
 • Exact ceea ce presupui tu. Adică o parte de vorbire care îmbracă totalitatea obiectelor concrete, a expresiilor abstracte cât şi a simțămintelor.
 • Abia acum înţeleg de ce un pitic roşu cum arăta în raftul obiectelor a putut deveni un uriaş verde adus din colţul entităţilor. Aşa este în vedea aducătorului iar voia sa poate acoperi aparențele sau viceversa.
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mămico ce este o entitate? / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 3049, Anul IX, 07 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!