CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Se duc artişti
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Meditaţie pe marginea poeziei lui Grigore Vieru
Se duc artiştii! Doamne de ce ne iei pe cei mai buni, pe cei mai iubiţi?  
  
Artiştii, prin profesiunea lor sunt cunoscuţi de un public larg. De fapt publicul care i-a format pe aceşti incomparabili artişti. Cu cât sunt mai aplaudaţi cu atât cu atât poporul suferă mai abitir la plecarea lor în negura vremurilor.  
  
Grigore Vieru (1935…2009), poet de mare anvergură, moldovean de-al nostru urmaş al lui Stefan cel Mare şi Sfânt, a scris sute de poezii mai mult sau mai puţin cunoscute. Nu ştiu când a scris poezia în speţă deoarece poezia a fost scrisă în colaborare şi nu apare în cronologia sa. Deşi poezia este în spiritul unei educaţii, a unei culturi vaste dispărute la noi odată cu trecerea în veşnicie a ultimului rege român, garantat că nu a scris-o în tinereţe. Astăzi numai artişti care aşteaptă să fie culeşi de Dumnezeu mai pun la suflet asemenea opere permanent tinere. Tineretul contemporan are alte idealuri dar, cu toate milioanele de vizualizări prin fastuoase spectacole televiziune sau internet, artiştii idolatrizaţi astăzi nu vor apuca un necrolog de natura poeziei lui Vieru.  
  
Oare numai artiştii merită un cuvânt pios la înmormântare?  
  
La moartea unui politician sărbătoare naţională. Trei zile nelucrătoare de parcă, de durere, nimeni nu mai mănâncă, nimeni nu mai face copii. La catafalc zeci de „înalţi” (la propriu) vorbitori înşiră palavre. Pe sicriu steaguri ca cele de pe clădirea care adăposteşte primul ministru. Apropo, de la 10 august nu am mai văzut la televizor această clădire, a devenit oare secret naţional ca ordinul de atac cu gaze?  
  
Măcar englezii sunt mai sinceri:”Regele a murit: Trăiască regele!”  
  
Da! Merită să acordăm o clipă de amintire părinţilor noştri care au contribuit la educaţia şi la bucuriile trăite sau crucea pe care trebuie să o cărăm în drumul Golgotei. Au fost oameni obişnuiţi dar adevărat lor operă, pentru care au trăit suntem noi înşine. Dă-le Doamne sănătate dacă mai trăiesc deşi mă îndoiesc că un tinerel de sub fusta mamei citeşte. Nu această meditaţie ci în general o carte .Păcat!  
  
Referinţă Bibliografică:
Se duc artişti / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3019, Anul IX, 07 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!