CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Omul şi pomul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Există viaţă în cosmos?
Bineînţeles. Doar şi planeta noastră face parte din cosmos. Ea nu este o singularitate.  
  
Ne-au vizitat extratereştrii?  
  
Bineînţeles. De voie sau de nevoie au ajuns pe pământ spori care au putut devenit celule vii. Poate tu eşti un urmaş al lor!  
  
Putem comunica cu aceşti extratereştrii?  
  
Probabil! Dar numai după ce vom comunica noi între noi sau specii între ele.  
  
Prin civilizare şi înaltă tehnică omul şi-a uşurat viaţa de zi cu zi. Nu mai depindem de căldura mediului. Trăim în frigul Siberiei sau sub căldurile ecuatoriale. Nu ne mai folosim de peşteri sau scorburi, am învăţat să ne construim case, chiar blocuri de locuinţe cu sute de etaje. Banul ne mijloceşte mâncarea dobândită cândva prin vânătoare sau prelucrarea pământului. În schimb vedem prost, auzim infinit mai puţine sunete ca un căţel, nu mai putem comunica unul cu altul decât prin intermediul caprei vecinului, să nu-i zic înjurătură.  
  
Dar, în naivitatea bunului simţ sau orgoliu pretindem că ştim totul despre om, pom, cosmosul mare cu stelele sale şi cosmosul mic cu toate particulele sale.  
  
Pădurile cu poieniţele pline de flori şi locuitorii ei sau a apelor, animale sălbatice sau peşti, ne sunt superiori în toate.  
  
Unii susţin că au văzut OZN-uri din care au coborât oameni de diferite forme. Alţii susţin ca statele mai acătării, ca americanii de exemplu, au făcut protocoale cu extratereştrii care le-au dat sfaturi cum să-şi spioneze şi omoare duşmanii. Speculaţii pur omeneşti. O fiinţă gânditoare este atentă cu vecinul şi-l ajută la nevoie. Aşa o fac pomii, peştii sau fioroşii tigrii.  
  
Toate speciile florei şi faunei se luptă pentru dreptul de împerechere. Omul duce războaie cu mii de sacrificaţi omorâţi cu cele mai tehnicizate mijloace pentru un simplu ban sau chiar mai puţin.  
  
Asta-i civilizaţia umană? Si mai vreţi să „domesticiţi” animalele sălbatice?  
  
Aţi „civilizat” mii de ani oameni aşa zis sălbateci care-şi apărau domeniul din care se hrăneau. Cu crucea sau sabia a-ţi „creştinat” oameni nevinovaţi spre a le putea fura „legal” bunurile.  
  
Credeţi că aţi găsit mijloace de comunicare cu „inteligenţa” aflătoare pe planete similare sau diferit de condiţiile pământene.  
  
Pe de altă parte există sub nasul vostru vietăţi care au dovedit sensibilitate, care evident se ajută la obţinerea hranei sau alte nevoi. Aţi constatat că multe animale sau plante au simţul frumosului, au tandreţe şi un puternic simţ al familiei. Da realităţi care dovedesc net ce a pierdut omul prin civilizare. Omul cavernelor se comporta precum animalele. Şi nicidecum în sens peiorativ.  
  
Poate omul de lângă tine are sânge sau inteligenţă „extraterestră” deoarece se comportă altfel decât tine. Ai comunicat cu el? Doar vorbiţi aceeaşi limbă şi aveţi principial aceeaşi pregătire şcolară?  
  
Ai făcut vre-o încercare să afli de la un animal sau pom ce crede despre tine?  
  
Un pom care poate fi şi un extraterestru, ţi-ar răspunde: ”Eşti o fiinţă ciudată. Ai libertate de mişcare dar ai rămas cu ombilicul netăiat. Eşti prea dependent de traiul tău, neţinând seama că şi cei din jur vor să trăiască”.  
  
Şi vreţi să faceţi „protocoale cu „extratereştrii? Cunoaşte-i întâi aproapele înainte de a încerca să înţelegi un străin de „civilizaţia” ta!  
  
Referinţă Bibliografică:
Omul şi pomul / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2998, Anul IX, 17 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!