CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Energia şi pomul
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mai ieri am lansat un ciclu de meditaţii prezentate sub emblema „ce mi-a şoptit sfătuitorul” un pom vede primăvara şi plin de fructe toamna. Concluzia sugerată de sfătuitor a fost: Dacă se poate obţine energie atât prin fuziune (aglomerarea mai multor atomi de hidrogen) cât şi prin fisiune (divizarea atomilor grei până la atomul de hidrogen) eventualitatea de a rămâne fără hidrogen sugerată de corifei ai ştiinţei pare o himeră. Se va „stinge” lumânarea numită cosmos din lipsă de hidrogen, sau nu, ştie numai Dumnezeu care are veşnicia. Un om nu trăieşte suficient ca să-şi verifice ipotezele. 
  
Încălzirea atmosferei generează multe neplăceri ca inundaţii, secetă, furtuni etc. Cauza, spun oamenii de ştiinţă, ar fi creşterea peste poate a bioxidului de carbon în atmosferă. 
  
Pe de altă parte, pe la sfârşitul secolului 19, care a apucat cei mai mari paşi ai ştiinţei prin Lorentz, Einstein şi alţii care au inclus lumina între generatoarele de energie, e existat o voce solitară a fizicianului german Max Plank care a reformulat principiile termodinamicii emise cu câţiva ani înainte de Emanuel Clausius părintele termodinamicei, pe motivul că energia termică este o energie degradată deoarece provine din frecare şi necesităţile omului de a se încălzi sau a prelucra metale. Principiul III enunţat de Plank spune „Entropia lumii creşte mereu” ceea ce ar avea ca efect stingerea pământului prin supraîncălzire. Azi acest principiu este notat drept principiu 0 şi nu mai este studiat. Nu întâmplător Max Plank a fost politician, chiar ministru, dar aportul său în fizică rămâne totuşi important. 
  
Ar cam fi momentul să discut cu sfătuitorul meu, pomul, despre energie. 
  
În fond ce este energia? Simplu. Energia este viaţa iar viaţa este energie. Pare un cerc vicios dar, din păcate, adevărat Temperatura, o formă de prezentare a energiei, are o limită inferioară, 0 absolut, temperatură la care totul este „îngheţat”, masă inertă adică lipsit de mişcare. Ridicarea temperaturii cu o milionime de grad absolut generează posibilitatea mişcării. 
  
Viaţa nu poate fi generată decât de viaţă. Şi nu se referă doar la omul biblic creat de Dumnezeu care, chiar făuritor de viaţă prin insuflarea ei unui model de lut, Adam, o creează pe Eva dintr-o coastă vie a lui Adam. Astfel Eva devine generatoare de viaţă dacă este însămânţată de Adam. 
  
Viaţa unei entităţi aparent nemişcată pune probleme de timp. Stânca de granit care formează mândrii noştri munţi, nu este veşnică. Ea s-a născu dintr-o erupţie vulcanică apoi este măcinată de apă, gheaţă, vânt şi ploaie ajungând nisip care, la rândul său este înghiţit de oceane şi la presiunea hăurilor de apă şi a temperaturilor de sub scoarţa pământului redevine stânca care, cândva, se va reînălţa falnic într-un munte al viitorului. Similar o planetă, un soare are o viaţă proprie care treptat este descifrată de oamenii de ştiinţă. Din păcate viaţa unui om este o infinitate mică comparată cu viaţa unei stânci sau a lunii de exemplu. Dar scrierea, o unealtă a omului, permite continuarea neîntreruptă a observaţiilor şi la anumite momente, formularea unor teorii care înlocuiesc alte teorii mai vechi care nu mai rămân actuale. O mişcare ca toate celelalte cu proprietatea de a învinge timpul. 
  
Şi cine a însufleţit la viaţă acest conglomerat de activităţi care se numeşte cosmos? 
  
Un impuls iniţial, un bobârnac care însufleţeşte o bilă aflată pe un plan orizontal. Bila va începe o mişcare, întâi accelerată dar, prin diferitele oprelişti cauzate de masele învecinate care absorb energia din impuls, se va opri mai devreme sau mai târziu. Pentru cosmosul nostru acest bobârnac se numeşte Marele Bang care a creat concomitent atât masa sub forma „atomilor de hidrogen” care de atunci se mişcă acţionate de impulsul iniţial rămânând veşnic activ deoarece nimeni nu-l consumă deşi se transformă tot veşnic dintr-o formă de energie în alta. 
  
Că sorii se mănâncă unul pe altul, că planetele sunt bombardate de asteroizi poate face cel mult câte o mică deviere a mişcării lor în spaţiu luată în considerare faţă de mişcarea vecinilor. Poziţia tuturor corpurilor cereşti unul faţă de toate celelalte se numeşte timp şi durează o clipă dar diferenţa de timp generează propriu zis viteza şi acceleraţia care duc la variaţii de masă fizică sau de transformare a masei în energie după cunoscuta expresie e = mc2 Astfel timpul este veşnic, întotdeauna tânăr şi activ deoarece se consumă şi moare într-o clipită. Rămâne doar amintirea sa. 
  
Viaţa nu este simplă pentru nimeni. Viaţa omului, a fiecărui animal precum şi a fiecărui astru ceresc este o istorie sau istorioară, cum vreţi să o denumiţi. Unii descriu istoria unei naţii, a unei limbi, a unei specii de animale fie ea leu , balenă sau gândac. De ce nu permiteţi şi astrofizicienilor să descrie viaţa unui meteorit, a unei planete sau a unui soare? Sunt la fel de interesante şi palpitante ca şi istorioara celui de al doilea război mondial. Sper să nu trăim şi pe al treilea care va face mari schimbări de ordinul unui Mare Bang astronomic. 
  
Să credem sau să nu credem cele spuse de … Antena 3, un politician, un astronom sau un profesor de gramatica limbii româneşti? Toate sunt relative. Punct propriu de vedere care poate deforma uneori realităţi, tot aparente. Nimic nu este veşnic şi poate mâine vom afla de la acelaşi sursă tocmai contrariul. Este plină istoria de astfel de evenimente. 
  
Referinţă Bibliografică:
Energia şi pomul / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2764, Anul VIII, 26 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!