CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Matematica în epoca globalizării.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nimic nu este nou sub soare. Totul se reciclează câştigând câte ceva la fiecare învârtire a roţii lumii. Dar…  
  
Sunt unele ramuri ale ştiinţei care se dezvoltă în timp prin descoperiri de noi amănunte care îmbogăţesc tezaurul lor. Dintre ele fac parte în special, ştiinţele umanistice cuprinzând dezvoltarea regnului naturii şi a celui uman precum geografia, istoria, biologia, ştiinţele sociale. Pe de altă parte există un grup de ştiinţe exacte care se dezvoltă exclusiv prin inovări, metode, procedee sau tehnologii concepute de mintea omului în baza unor insignifiante observaţii. Între ele fizica, chimia şi tehnica derivată din ele. Matematica nu este practic o ştiinţă ci o unealtă şi are o dezvoltare mai aparte. Ea trebuie să se adapteze ştiinţelor. Matematica nu generează noi descoperiri sau inovări dar ajută la elucidarea lor.  
  
Învăţământul, instruirea şcolară, are un viciu major. Dascălii predau elevilor ce ştiu de la dascăli lor care s-au bazat pe ştiinţa dascălilor lor. Astfel elevul epocii moderne învaţă de fapt realizările epocii de piatră care a generat primii dascăli care au dăscălit toţi dascălii, inclusiv profesorii de astăzi. Drept exemplu Academia Română a introdus o nouă gramatică a limbii române prin anul 2010. Azi suntem în 2020 şi ar trebui ca toţi elevii să cunoască noua gramatică care nu mai este de un deceniu nouă. Dar profesorii au fost dăscăliţi în gramatica veche şi nu pot să-şi schimbe „năravul” aşa peste noapte. Consecinţă: elevilor li se predă gramatica veche deşi ea a fost scoasă din uz de noua gramatică şi, teoretic, nu se mai foloseşte. Nu numai gramatica suferă de acest viciu  
  
O pledoarie cam lunguţă drept introducere la necesitatea actualizării principiilor matematice, unealta care ne elucidează şi fundamentează toate ştiinţele.  
  
Ce este de făcut?  
  
Simplu. Dăscălim întâi dascăli care la rândul lor vor dăscălii elevii. Există în Lege (mult iubita şi apelata Constituţie) prevederea că toţi profesorii de toate rangurile au obligaţia perpetuei pregătiri, astfel încât să fie periodic la curent cu ultimele surse de documentare. Documentarea necesită bibliografie, care apare în reviste tratate sau legi, tezaurizate undeva la „strict secret” deoarece bibliotecile publice au dat faliment, nimeni nu le întreţine. Ca un profesor să fie la curent cu noutăţile din domeniul de predare necesită două – trei abonamente la reviste foarte scumpe şi multe cărţi cu detalii. De unde bani necesari când salariul umflat cu pompa bicicletei abia ajunge la îmbrăcarea decentă după săturarea gurilor familiei. Pe de altă parte dascălul nu are libertatea de a preda ceea ce consideră că un copil de astăzi necesită în bagajul de cunoştinţe. Nu! Predă obligatoriu Curriculum conceput de un „scaun ministerial” dăscălit în epoca de piatră care „gândeşte” pentru toţi şi toate, că doar „imprimă linia de educaţie din programul de guvernare” realizat de alţi dinozauri.  
  
Redevin ân actualitate, că roata lumii tot se mai învârteşte, vorbele de duh pronunţate de „Samson, dulău de curte ce latră foarte tare” care sună „Noi vrem EDUCAŢIE, dar nu pentru căţei!”  
  
Da! Revin la modă scriitori care fabulau cândva şi erau citiţii mai ales de educatori şi educaţi. Azi ne ducem viaţa mai mult printre animale, unele cu drepturi altele cu îndatoriri. În fond de ce omul nu are drepturile unui tigru de a fura halca de antilopă de sub nasul unui semen al său? De unde provine nedreapta lege precum că unii sunt pedepsiţi deoarece au vânat o franzelă de pe taraba brutarului. Unde-i dreptatea socială? Vulpea se înfruptă legal din coteţul vecinului, eu de ce să fac ani de puşcărie pentru aceeaşi faptă? Sunt numai unele insignifiante păreri din capul dinozaurilor care-şi încordează muşchii.  
  
Si ce are asta cu matematica? Ei uite că are! Dacă n-ai ştii aritmetică n-ai mai număra paiele mâncate de capra vecinului şi ea ar putea muri la bătrâneţe, nu la ruga mea fierbinte către Dumnezeu. Este mult mai sănătos să nu ştii de ce trăieşti pe lume. Ce fericit este gândacul care mişună pe unde vrea, mănâncă ce-i vine sub nas şi nu e hârţuit de grăniceri, jandarmi sau fisc. Garantat că acel gândac nu este sclavul unei bănci pentru casa de vacanţă sau bolidul folosit de beizadele sale.  
  
Matematica, ca şi omenia, s-a învechit şi începe să pută. S-o aruncăm la groapa de gunoi ca şi celelalte ştiinţe care nu folosesc direct la „procurarea banilor”  
  
Trăiască dreptul de a fi DOMN în junglă ca tot ce mişcă să-i intre direct în gură fără dezgustătoarea vânare.  
  
Şa să ne ajute Dumnezeu.  
  
Referinţă Bibliografică:
Matematica în epoca globalizării. / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2740, Anul VIII, 02 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!