CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Geometria şi timpul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Puţini oameni pot face o legătură teoretică între timp şi geometrie. Se poate chiar crea o geometrie a timpului, ceea ce a şi fost materializat în aşa numită geometrie afină. 
  
Geometria se ocupă de figurile geometrice care se pot crea pe un plan sau în spaţiu. Şi simpla desenare este o creare, dar abstractă, aş zice volatilă. Nisipul plajelor mediteraneene a fost multe secole caietul de exerciţii al filosofilor antici pe care îşi demonstrau teoremele. Ele nu se puteau păstra pentru posteritate deoarece zilnic mareea le ştergea lăsând plaja liberă pentru ale demonstraţii. A fost prima legare a geometriei de timp. 
  
Timpul însăşi poate fi considerat sub două forme. Timpul entropic, entitatea timp în concepţie generală. Anticii considerau timpul entropic drept un zeu, mai cunoscut sub numele Cronos, vestit deoarece îşi devora proprii copii, clipele. Timpul entalpic, durata, reprezintă o diferenţă între două stadii ale timpului entropic. Sub această formă este studiat în fizică şi toate derivatele ei care lucrează cu variaţii de timp cu preponderenţă în termodinamica şi mecanica deplasărilor. Omul trăieşte o clipă, o durată de timp, care poate fi diurnă, adică desfăşurarea vieţii sale secundă după secundă sau mai generală, întreaga viaţă într-o generaţie. Oricum suta de ani pe care o trăieşte astăzi nu este decât o clipă pentru noţiunea de timp entropic. 
  
Până la demonstrarea de către Einstein a teoriei generalizate a relativităţii, timpul era cunoscut omenirii numai sub forma de timp entalpic, a diferenţei de timp, pentru care a fost stabilită secunda drept unitate a scurgerii de timp, a N-a parte in anul astronomic considerat o constantă. 
  
Deşi nu se ştia nimic despre timpul entropic, astronomul Kepler a intuit o legătură între timpul absolut (dar tot sub forma unei scurgeri de timp) într-a doua lege a sa care sună „Linia dreaptă care uneşte planeta cu steaua («raza vectoare a planetei») mătură arii egale în perioade de timp egale sau, formulat echivalent, viteza areolară a razei vectoare este constantă.” Este adevărat că această lege se poate demonstra în baza constanţei energiei cinetice şi a forţei gravitaţionale dedusă de Newton din ea. Dar Kepler a intuit, fără să se exprime direct că: Mişcarea planetei se produce într-un plan. Strâmbarea traiectoriei, adică ieşirea din planul elipsei, duce la variaţia energiei cinetice. Dar planul elipsei nu este dictat de condiţii spaţiale. Rezultă că planul în care se dezvoltă traiectoria este un plan temporal. Intrăm astfel în geometria afină care acceptă timpul entropic drept a patra dimensiune. 
  
În planul temporal şi numai în el, se păstrează energia cinetică prin măturarea ariilor egale în aceeaşi diferenţă de timp care devine o constantă. 
  
Geometria afină devine astfel o geometrie generalizată care include sau are efecte în toate entităţile ştiinţifice. 
  
Pe de altă parte Einstein visa că se deplasează cu viteza luminii călătorind pe o rază de lumină pe care o echivala cu un tren de lungime infinită. A generat astfel o „fizică a platformelor în mişcare” dând o nouă interpretare forţei Coriolis care modifică traiectoria deplasării unei bile prin efectul rotirii diurne a pământului. Totul se explică prin constanţa energiei cinetice, dar tocmai păstrarea constantă a acestei energii este condiţionată de efecte ale scurgerii timpului care, vrând sa nevrând, face ca în clipe succesive poziţia tuturor entităţilor fizice să se modifice una faţă de alta cu toate efectele în consecinţă. Un bun jucător de golf determină traiectoria efectivă a mingii lovite ţinând seama de efectul Coriolis, chiar dacă nu-l cunoaşte teoretic. 
  
Geometria cunoscută, rămasă de la străbunii noştri antici, este geometria platformei staţionare generată de credinţa de atunci că pământul este centrul universului şi este ţinut pe umerii unui Hercules pedepsit de zei. Din păcate nu este deloc aplicabilă la calcularea unei aterizări pe lună. 
  
Muncitorul epocii copiilor noştri va necesita noile cunoştinţe de ultimă oră indiferent dacă „cară saci cu spatele” sau dacă „proiectează sau execută colibe în copaci” Nu mai există muncă necalificată, iar experienţa anticilor, baza profesiunii didactice, nu mai acoperă minimul de cunoştinţe cerute de angajatorii forţei de muncă. 
  
Luaţi aminte! 
  
Referinţă Bibliografică:
Geometria şi timpul / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2685, Anul VIII, 08 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!