CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Se poate?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu, nu se poate! Ba se poate!!! 
  
Două sintagme antagoniste foarte frecvente, mai ales în mediul politic ca dezbinare între unii sau alţii. 
  
Opoziţia, în cor naţional spune: „Nu se poate mări venitul.” Şi justifică oarecum raţional. 
  
Oponenţii opoziţiei argumentează pe baza „Ba se poate!” şi măreşte prin lege unele salarii. Consecinţa, la finele lunii apare o serioasă criză. Nu sunt mijloace financiare pentru respectarea legii. 
  
Legea începe să fie ciuntită şi apar cu duiumul erate la erate de nimeni nu mai ştie pe ce lume se află. În orice caz cam ca în epoca de piatră sau prin paleolitic. 
  
Cine are dreptate? Ambii doi! O tautologie sau cum se spune mai vulgar o onomatopee. Dar nu este ceea ce vezi sau auzi. Nu se poate mări venitul! Şi este adevărat. Mărirea salariului este altă gâscă-n altă traistă. Dacă salariul depășește aportul social al muncii apare inflaţia cu sensibile micşorări ale venitului, chiar şi celor care beneficiază de un salariu mărit, vai și amar de ceilalţi. 
  
Dar uneori se poate adică nu se poate. 
  
In secolul XIX, cu ceva mai mult de un „centenar” în urmă, Academia Franceză a hotărât definitiv într-un protocol nesecretizat că „apa nu se poate ridica la catul al patrulea situat mai sus de 10m”. Si asta sub nasul nemuritorilor academicieni care puteau vedea pe fereastră apa ridicată la cca. 15m de un elevator cu cupe. Deci nu se poate azi ceea ce s-a realizat cu sute de ani în urmă. 
  
Erau oare strămoşii noştri mai deştepţi? 
  
Răspunsul la această întrebare a fost dat de Edison, marele inventator. După o invenţie de duzină dar care a pus în încurcătură întreaga lume ştiinţifică, a fost întrebat de jurnalişti: „Nu ştiaţi că nu se poate?” cu răspunsul primit: „Am lipsit la lecţia la care s-a predat!” 
  
Din păcate mulţi, mulţi, foarte mulţi nu chiulesc de la şcoală şi sunt foarte fermi pe cutumele învăţate care nu pot fi clintite în concepţia lor. 
  
Este cel puţin sumbru viitorul dacă nu acceptăm noul dezvăluit cercetătorilor actuali. 
  
Să sperăm că ne aşteaptă totuşi un viitor mai luminos în care dă devină posibilă şi mărirea veniturilor. 
  
Referinţă Bibliografică:
Se poate? / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2645, Anul VIII, 29 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!