CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Istorioara istoriei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Ionele !!! 
  
- Da mămico 
  
- Sărbătorim centenarul. Cum te-ai pregătit? 
  
- „Cum ? Când ? Şi nu merg atunci la şcoală?” spuse vesel Ionel sărind-ui la propriu în braţe. 
  
Da! Asta-i istoria. O istorioară. Se vedem cam ce se deduce din voluminosul manual de istorie, gros cât o biblie datorită cartonului de copertă dar în fond un pliant. 
  
„Cică …”extrag din el adică „plagiez” ideile principale aşa cum le înţeleg eu, cu mintea mai evoluată decât nivelul „de liceu” al lui Ionel: 
  
Cică a fost un război mondial în care 5 şeptimi din ţară a fost ocupată. O mână de viteji a bătut Nemţia la Mărăşeşti de au luat-o la fugă cu mareşali lor cu tot, eliberând ţara. 
  
După o samă de veacuri de pace, care a durat 30 ani, ne-am înfrăţit cu dracul cică să eliberăm o parte din ţară ocupată vremelnic de un nesincer prieten. A început al doilea război în care Nemţia a fost crunt bătută după exploziile nuclearelor de la Hiroşima şi Nagasachi, noi fiind eliberaţi de prietenii cu care ne-am luptat. Au urmat alte veacuri de pace în care a înflorit comunismul stalinist. 
  
În sfârşit, pe la finele secolului trecut, a căzut din cer REVOLUŢIA care ne-a scăpat de dracul dându-ne pe mâna fratelui său Scaraoschi şi ne-am creat libertatea, viaţa demnă în frăţie şi abundenţă conduşi de legi pe care noi le facem la binevoitoarea sugestie a unor terţi care ne vor tot binele lumii aflat în pavajul iadului. Ca întotdeauna proverbul „frate, frate, dar brânza-i pe bani” a rămas deoarece are cine are grijă să ne dezbine. 
  
De atunci a început istoria celei mai fertile epoci a ţării, iar zilele acestea-i sărbătorim centenarul. 
  
Închei citatul plagiat din cartea de isterie (SÂC!, chiar aşa) a lui Ionel. 
  
Istorie, isterie, istorioară sau basm cu feţi frumoşi şi balauri. Familie de cuvinte în „noua istorie a ROMÂNIEI 9” ultima invenţie a „culturii Mas-Media” 
  
Centenarul de la ce? De la naşterea „României 9” parcă n-a trecut un veac. De la naşterea României socialiste, cu tendinţe comuniste din 45 ar mai trebui cca. 30 de ani pentru a împlini un veac. Nici de la începerea celui de al doilea război, etapă în „istorioara” ţării n-a trecut veacul iar faţă de primul, veacul a fost depăşit. 
  
De la ce sărbătorim un veac? Apoi, la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, un sobor de ardeleni a hotărât „unirea cu patria”. O fi! Dar acest eveniment apare oare în ISTORIA ţării? Nu! Tocmai am enumerat principalele evenimente ale „istoriei neamului”. Pe de altă parte atât „prietenii Ruşi” cât şu vecinii Unguri” contestă desfăşurarea aşa zisei „Marea Unire”. Pe cine să credem? 
  
Potrivit „actelor” invocate de sărbătorirea centenarului, regatul Prinipatelor Unite Româneşti care ocupa spaţiu înconjurat de Prut, Dunăre şi creasta munţilor Carpaţi s-ar fi unit cu Ardealul, Basarabia, Cadrilaterul Dobrogiei şi ţinutul Herţa. Nu zic Ba! Poate unirea sa făcut, temporar. După mai puţin de 30 ani de la Marea Unire, un alt act „pactul Riebentrop – Molotov” le-a anulat. Unde stă oare dreptatea ţinutului Dacic? În protocoalele din anii 18 sau 41? 
  
Marea Unire petrecută acum un veac îşi are obârşia în luptele daco-romane duse de Burebista apoi Decebal la începutul începuturilor istoriei, înainte şi după naşterea lui Cristos, o importantă dată în istoria lumii. Dacia de sub Decebal ocupa regiunea dintre Nistru şi Tisa respectiv dintre Dunăre (Istru) şi Hiperbolia lui Herodot, un ţinut ne-cartografiat de la nordul ţinutului Trac. 
  
Curios este că un domnitor al Moldovei, Mihai Viteazul, a reunit sub „sceptrul cu trei peceţi” purtat de el, tocmai ţinutul rezultat după Marea Unire. De la recunoaşterea făcută în anul 1500 a României Mari au trecut 5 veacuri şi ceva. De la recunoaşterea de către Romani a ţinutului cucerit în Dacia putem serba 2 milenii înaintea celui de al doilea centenar de la Marea Unire. 
  
O altă culme este cum ne alegem intelectualii de bază. În anii comunişti de tristă amintire ne-am ales în fotoliile Academiei Române pe Înalta Doamnă Elena, un chimist necunoscut nici măcar la Moscova şi pe un anume Roller, venit cu armata Roşie să civilizeze România, care a şters din istoria milenară a ţării orice referire la Daci considerând limba română formată de civilizatorii slavi care, în migrarea lor, s-au stabilit temporar pe teritoriul rămas liber după retragerea romanilor, apoi au trecut în Bulgaria unde s-au stabilit definitiv. Era perioada rusificării întregului glob, de ce nu şi a României Da, suntem înconjuraţi de popoare cu origine etnică slavă: ruşi, ucraineni, bulgari , sârbi si cine mai ştie care. Ungurii îşi au obârşia, ca şi ţiganii, în India pătrunzând în Europa prin Hunii lui Atila pe când Tracii, originarii etnici ai Dacilor, erau păstori legaţi de pământ şi stăpâneau de milenii fertilele terenuri din albia minoră a Dunării inclusiv marea câmpie panonică şi podişul Carpaţiilor. Noroc că Herodot şi alţi istorici ai epocii Homeriene au statuat istoria Europei în care Dacia are rol esenţial. Ruşi şi ungurii n-ar trebui să aibă cuvânt în scrierea istoriei noastre citată de multe milenii în operele istoricilor anticităţii. 
  
Dar politica de astăzi, dorinţa de acaparare de voturi nemeritate, face pe corupţi să limiteze istoria după propriul interes, iar intelectualitatea se fereşte să se amestece. 
  
Referinţă Bibliografică:
Istorioara istoriei / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2630, Anul VIII, 14 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!