CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Familii deosebite
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Mămico, poţi să mă ajuţi? 
  
- Voi încerca. Nu ştiu însă dacă am expertiza profesoarei tale! 
  
- Sunt aproape major iar tu rămâi veşnic mămica mea la care strigam după ajutor când zgâriam genunchiul în joacă sau dacă lecţia de casă nu ieşea cum trebuie. 
  
- Da, puişor! Cu ce te pot ajuta acum aproape de maturitate? 
  
- Sunt sigur că ştiu să citesc. Chiar printre rânduri sau pe diagonală cum se pronunţă unii. Dar am ajuns să mă îndoiesc de logica celor aflate din cărţi 
  
- Adevărul este unic, dar exprimarea sa este proprie omului şi poate fi interpretabilă. Dese ori chiar contradictoriu. Dar despre ce este vorba? 
  
- Am recenzat, ca temă de vacanţă, Ţiganiada lui Ion Budai Deleanu şi am constatat teme care se apropie de libretul operetei voivodul ţiganilor după un roman de Jokay Mohr pe muzica lui Iohan Strauss. Ţiganii, hoţi de copii, sunt vajnici şi drepţi apărător ai celor care-i respectă. Şi merită respectul, potrivit ambelor lucrări studiate în paralel, pentru perseverenţa şi eficienţa muncii depuse pentru aşi câştiga pâinea cea de toate zilele, dese ori însoţită si de o roată de caşcaval. Un aurar un tinichigiu transformă în diamant obiectul pe care pun mâna. Este o constatare zguduitoare care clatină sever aspectul peiorativ al noţiunii de ţigan. Viciul de comportare al lor, precum furtul copiilor sau al cailor este, potrivit lui Victor Hugo în Cocoşatul de la Notre-Dame oponenţa unor oropsiţi ai sorţii împotriva lipsei de respect faţă ei, îndreptată şi împotriva şefului Şatrei (curtea miracolelor, la Hugo) un voivod asemănător unui primar de comună urbană. La urma urmei fiecare naţie îşi are leprele ei. De ce nu şi ţiganii. 
  
- Ai pus prea mult suflet în recenzia cerută de profesoara ta, care a dorit doar să te cultivi citind. Cu ce te pot ajuta? 
  
- Nu m-am limitat la atât. Vacanţa a fost lungă. Am studiat noua denumire adoptată de urmaşii ţiganilor înrobiţi timp de o jumătate mileniu în România (corect spus Ţările Române deoarece în Ardeal ţigani au fost din totdeauna respectaţi), dezrobiţi în 1856 de către domnitorii locali ai Ţărilor Române sub puternicul curent de unire a lor condus de moldoveanul Alexandru Ioan Cuza devenit apoi domnitor al Principatelor Unite. 
  
- Zău că nu înţeleg această prelungire a studiului şi aşa depăşit. De curiozitate, ce ai constatat? 
  
- Că nici astăzi romii (foştii ţigani) nu au acte de identitate, ca în evul mediu sub caftanele boierilor. 
  
- Si ce importanţă are acest deziderat? 
  
- Ţiganii au rămas tot ţigani sub cea mai peiorativă formă a cuvântului. Dar sub apanajul Partidei Romilor, nişte descreieraţi fac afaceri jucând pe de-o parte viaţa mizeră a confraţilor lor iar pe de alta viitorul ţării. 
  
- Viitorul României? 
  
- Da. România are o existenţă limitată la câteva decenii. Fertilitatea familiilor ţigăneşti este foarte mare. Căsătoriile lor se încheie când fata are 13 ani iar la vârsta la care o „româncă” abia se căsătoreşte are o droaie de copii, chiar 3 – 4. Copii nu de fac din plăcerea împreunării ci cu scop precis de a căpăta subvenţii de întreţinere, iar de educarea lor nu se ocupă nimeni. Chiar nimeni!. Într-un fel se repetă fenomenul „decreţeilor” lui Ceauşescu dar la scară mult mai mare. 
  
- Ce ştii tu despre decreţei? 
  
- Tu eşti un asemenea decreţel, dar spre deosebire de marele gros tu m-ai alăptat la sân şi mi-ai creat fundament al educaţiei. Eu sunt excepţia! 
  
- Şi cu ce te pot ajuta? 
  
- Ai făcut-o deja. Mi-ai servit de pom sfătuitor. Încercând să te fac să-mi înţelegi ideile mi le-am limpezit pe ale mele. Le-am dat o formă care, chiar dacă nu cuprind adevărurile lumii dau de gândit. Sper ca cineva să le audă. Ar fi neplăcut ca între timp ţara să nu se mai cheme România ci Rromania. Îţi mulţumesc! 
  
Referinţă Bibliografică:
Familii deosebite / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2619, Anul VIII, 03 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!