CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Brrr! Ger de crapă pietrele
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Zilele acestea am dârdâit temeinic ca să ne încălzim. De când se ştie românul un asemenea ger nu a bântuit teritoriul ţării. 
  
Impropriu zis gerul. Temperaturi scăzute au fost frecvente şi vor fi în continuare cu toată încălzirea generală provocată, cică, de om şi tehnologia sa. Monstrul siberian care bântuie astăzi Europa este datorat vânturilor polare scăpate din cercul pe care-l frecventează regulat. Acest vânt numit Boreas bântuia acum 2000 ani frecvent toată zona situată la nord de Dunăre, HiperBoreea, in care trăiau strămoşii noştri îndepărtaţi adică Tracii. 
  
Este interesant că vânturi de genul celor care au bătut în această săptămână de groază au scris istorie cu cca. 2000 ani în urmă. Să încercăm să o amintim. 
  
Geto-Dacii conduşi de puternici regi Daci Burebista şi Decebal au intrat în conflict direct cu armatele romane după ocuparea de sub cesarul Domiţian, trecând dese ori Dunărea pentru pedepsirea a ceea ce ei considerau asupriri a cetăţenilor lor aflaţi în Moesia inferioară. În consecinţă noul cesar Traian a trecut Dunărea în Hiperboreea înfruntând nu numai vitejii Daci ci şi bestia siberiană care domina regiunea. Abia astăzi putem afla pe propria piele ce au înfruntat. O lecţie de istorie care ne face să apreciem şi mai mult domeniile Daco - Romane reîntregite acum 100 ani prin sângele vărsat în războiul de independenţă şi a paterii de convingere a marilor oameni politici între are Mihail Cogălniceanu şi Regele Ferdinand care a finalizat actul unirii celor trei peceţi făcută de domnitorul Mihai Viteazu. 
  
Cinste lor, iar pentru noi mai puţină teamă de frig şi viscol, elemente naturale în care toţi strămoşii noştri au trăit fără crâcneală. N-avem ce face. Nu putem opri ventilatoarele pornite de Siberieni. Poate învăţăm ceva şi nu ne mai certăm între noi în loc să punem umăr lângă umăr spre a micşora efectele fenomenelor naturale fără să le stricăm echilibrul. 
  
Prezint în titlu harta României creată de marea unire aidoma cu harta Daciei după cel de al doilea război Daco - Roman. Cinste şi acestor milenari strămoşi. 
  
Referinţă Bibliografică:
Brrr! Ger de crapă pietrele / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2618, Anul VIII, 02 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!