CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Concediul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Mămico de când te pasionează „şoping-ul”? 
  
- Ce-ţi veni? Este normal să ten-braci bine, iar o probă este hotărâtoare. 
  
- Da! In faţa oglinzii. Dar întrebi şi pe cei din jur? 
  
- Ai căzut într-o zodie de melancolie. Te iei acum şi de coaforul meu? 
  
- Zău că aş avea motive. Eu mă pieptăn cu şic şi lumea mă place. 
  
- La vârsta ta!!! Dar ia sune, ce te deranjează? 
  
- Destinaţia concediului. Încă n-aţi luat biletele de avion şi parcă aş căuta o consultare familială asupra destinaţiei. 
  
- Ce-ţi displace la Buenos Aires? Preferi aerul bucureştean? 
  
- Garantat că nu. Dar aerul de acolo ar fi marin ca cel din Constanţa dacă …, dacă nu ar fi prea multe maşini. Te duci cu sacul la pomul lăudat! 
  
- Nu te contrazic. L-am ales spre a vedea locuri noi … 
  
- Înainte de a cunoaşte frumuseţile ţării. Ce-ai zice de gheizerele noroioase de lângă Bzău sau codrii seculari din munţii noştri? 
  
- Întreabă-l pe tactău! Că de la el ai moştenit atracţia spre natură. 
  
- Ne-am consultat! Ne-a îngrijorat suplimentare contractului cu coaforul. La ce este necesară o coafură specială pentru avion?. Te admiră „stewardesele”? Călătorii îşi savurează visurile destinaţiei. 
  
- Şi unde aţi vrea voi să mă sechestraţi? 
  
- Bine zis sechestraţi,dacă înţelegi prin asta departe de telefon, de coafor şi de şoping-şoping. 
  
- Nu mă înţelege greşit. Când mă-torc de la şcoală fac coşniţa meniului zilnic, care nu-ţi displace! 
  
- În ultimele zile eşti greu de găsit, iar uneori întârzie şi masa. Ce ai de căutat pe la marile magazine … 
  
- Şi bibliotecă! Da consult în primul rând bibliotecile spre a mă familiariza cu clima locurilor vizitate, cu obiceiurile locale, muzee, vecinătăţi …, dar câte nu sunt de aflat înainte să vizitezi un nou ţinut. Voi, pălăria pe cap, rucsacul în spinare şi la drum! 
  
- Iartă-mă. Nu m-am gândit la acest aspect. Eu, în inconştienţa tinereţii, nu ţin să „corectez aparenţele”. La urma urmei jumătatea pe care mi-o voi alege trebuie să mă placă aşa cum sunt. Nimeni nu-şi doreşte o actriţă, oricât de bine şi tânără ar apare în artificialitatea scenică. Este de mirare că sunt atrasă de natură şi oameni naturali decent, nu ultramoderni, îmbrăcaţi? Or asemenea entităţi cu siguranţă nu voi găsi în „Buenos Aeros” ci „în aer bun şi curat”. Un asemenea aer, pe deasupra bine ozonizat de brazii din jur, pot găsi la Palanca. Da! De ce nu şi la Palanca, care mi-a venit din inconştient. Găsim pensiuni cu tot confortul şi chiar echipament de campare dacă dorim o noapte petrecută în pădure. 
  
- Şi cum îl convingi pe tătic, subjugat de tabieturile sale. N-ai remarcat ce obosit este de adoarme cu ziarul nedesfăcut, pe fotoliul său? 
  
- Iar după, ceea ce crezi tu un somnuleţ reconfortant, discută cu mine despre principii fizice noi şi încearcă să şi le explice singur făcându-mă pe mine să le înţeleg. Eu, la l6 anişori, sunt un fizician redutabil deoarece de la trei ani preocupările îmi erau îndrumate de poveştile lui tătic, de regulă după meditaţia considerată de tine rezultatul oboselii. Şi el este profesor, ca şi tine, dar cursurile ţinute îl preocupă şi acasă visând continuarea principială prin care-şi îmbunătăţeşte nivelul de predare. 
  
- Apropo, se simte în viaţa ta că mămica este profesoară de engleză? 
  
- Bineînţeles. Îmi amintesc perfect de cântecele de leagă cântat în timpul suptului alternativ în română şi engleză la fel de melodioase, de poveştile celebre debitate în patru limbi pe care astăzi le vorbesc corect. Eu nu pot alege o limbă maternă. N-aş avea dificultăţi dacă aş susţine bacalaureatul în Ungaria, Germania sau Anglia. Nu ştiu de ce ai neglijat franceza pe care o vorbeşti corect ca şi tata. Apropo tata îmi explică teoriile de după meditaţii numai în franceză aşa că voi putea da doctoratul în fizică şi la Sorbona. 
  
- Ne moşteneşti pe amândoi. Să ştii însă că şopigngul, dacă necesitatea de a corecta natura te va preocupa cândva, nu-l ai de la mine ci de la societatea care ne înconjoară şi regulile ei, uneori nefireşti. 
  
- Si unde mergem în concediu? 
  
- La Palanca. Explică-mi însă pe unde vine această localitate despre care nu am auzit. 
  
- Este Sinaia, mai corect spus Predealul Moldovei deoarece deschide pasul Ghimeş-Palanca care uneşte Ardealul cu Moldova. O şa împădurită la mare înălţime străbătută de o şosea şi o cale ferată. Un ţinut de-o splendoare incomparabilă. Are din belşug resurse ca aer ozonizat sau alimente sănătoase preparate picant de localnici numai din produse locale. Te-am lămurit? 
  
- Cunoşti la fel toate sătucele patriei tale? 
  
- Eu nu. Dar internetul da! Puteai şi tu să foloseşti internetul în locul bibliotecii. 
  
- Nu are acelaşi farmec. Una este să răsfoieşti cărţi şi cu totul altceva să navighezi pe internet. Cel puţin pentru un profesor zis şi cărturar. 
  
- Atunci la treabă. Poftim telefonul să anulezi comenzile suplimentare la coafor. Două săptămâni te vei spăla pe cap numai cu apă de izvor fără pic de cosmeticale. Îţi vor da localnicii săpun făcut de ei din osânză, foarte eficient şi sănătos. Colegele te vor ruga să le dai adresa coaforului din Paris pe care l-ai folosit. 
  
- Şi cum îl convingi pe tata? 
  
- Nu-i o problemă. La nici 30 Km se află o termocentrală pe cărbune oferită de ruşi, prima din epoca modernă. Pe lângă faptul că prin ea s-a deschis era automatizării, tata va avea ocazia să vadă un cazan de aburi, o turbină un generator electric pe care le predă la cursurile sale elevilor, dar nici o dată nu a avut ocazia să le vadă. Sper că va radia. Un prieten este fiul directorului şi mi-a promis să pună o vorbă bună pentru o vizită de amănunt. Probabil el ne va servi drept ghid şi este un demn urmaş al tatălui său, ca profesionist 
  
- Deci Palanca nu a fost o vorbă aruncată în vânt? 
  
- Niidecum. De l-ai auzi pe Nicu povestind despre ţinutul natal nu te-ai putea abţine să nu-l vizitezi. Noi, orăşenii, nu avem ocazia să ne prezentăm ţinutul de baştină. Cu ce să mă laud? Cu coafori şi MegaImage sau cu blocajele de circulaţie? Cel puţin în concediu să scăpăm de ele! Vezi ce pui în bagaje! Eu iau cu mine numai pe Eminescu, Topârccanu şi Bacovia să am la ce medita privind natura vie, nu agitaţia unei metropole. 
  
- M-ai convins, punct! 
  
Referinţă Bibliografică:
Concediul / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2613, Anul VIII, 25 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!