CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Perechea
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O pereche potrivită duce-o viaţă fericită! 
  
O zicală adevărată. Dar ce este o pereche? 
  
Mâna dreaptă este congruenta mâinii stângi. La fel dar totuşi diferit. Exisă mâini drepte dar chiar acestea nu se potrivesc la oameni diferiţi. În consecinţă mâna mea dreaptă nu face pereche potrivită decât cu mâna mea stângă. Şi este adevărat că nu se ceartă nici o dată, n-au de ce. Se completează una pe alta deşi „dreapta nu ştie ce face stânga”. Sau mai ştii? 
  
Omul este om. Şi ce s-a mai supărat când Darvin a spus că se trage din maimuţă! Este adevărat că Darvin, care a fost un mare înţelept, nu vorbeşte limba pe care o folosesc confraţii săi. Una spune şi alta înţelege. Omul nu a coborât mai ieri din copac. Dar ce te faci cu o pereche necorespunzătoare? 
  
Aşa-i perechea. Oare şi animalele se împerechează? Bine înţeles! Nu numai mamiferele au câte un tată şi neapărat o mamă care i-a adus pe lume. Şi gândacii se împerechează. Nu mai zic de păsări care se ciorovăiesc de mai mare dragul în cuibuşorul lor. Cirip, cirip. Păcat că oamenii nu ştiu să ciripească. 
  
Dar perechea nu se referă numai la făcut pui de om. Împerechezi o floare la anumite ocazii sau un şurub cu piuliţa potrivit sau …! Există mii de ocazii în care împerecherea are un rol deosebit. Până şi numerele se împerechează şi nu unul sau două ci absolut toate. Din 10 numere succesive sunt întotdeauna cinci pare, împerecheate şi 5 impare. 
  
Este clar. Perechea este pereche dacă-i bine împerecheată. Dar ce te faci cu al doilea termen din zicala care promite fericirea? Poate fi nepotrivită o pereche? 
  
Deşi o consideră unii snobi potrivită, încălţarea a doi pantofi de culoare diferită pare anormală. Poţi avea neşansa ca ambii pantofi să fie pentru piciorul drept şi vai de picioare. Te doare nu numai cel încălţat greşit ci tot corpul dacă te scoli în picioare. 
  
O fată sau o leoaică caută un tată voinic pentru puii ei în speranţa că-l vor moşteni. Azi lumea animalelor nu mai este o mare necunoscută. Poţi afla cum şi când o fac de la internet sau televizor. La urma urmei omul n-o fi maimuţă dar mamifer este cu certitudine aşa că are, cel puţin, o pereche similară în lumea animalelor. Multe fetiţe dau din coadă dacă le asemănai cu o floare. Nu ştiu dacă o floare s-ar simţii onorată dacă o numeşti fată. Sper că nu deoarece fetele de astăzi … ? Frumoase sunt, bătu-lear focul. Dat atât! De mame ducem o lipsă acută. Femeile nasc pui vii. Asta nu s-a schimbat în era banilor. Dar trebuind să facă bani, progenitura lor rămâne de izbelişte. În toată natura mamele îşi hrănesc puii, le îndrumă joaca spre a dobândi îndeletnicirile necesare vieţii şi a comportării în societate, inclusiv intercomunicaţia prin care, la maturitate să-şi exprime dorinţele sau simţămintele. Copilul „maimuţăreşte”, acum se zice „plagiază” părinţii şi, dacă aceştia nu fac altceva decât „bani”, vor face şi ei „bani” toată viaţa fără a putea intercomunica cu cei din jur. 
  
Împerecherea de astăzi se petrece numai potrivit pungii şi banii din ea. Nu mai există afecţiune, prietenie, totul nu este decât interes. Şi unde mai pui că simulacrul de mamă se laudă în jur ca, în virtutea drepturilor şi a libertăţilor omului, a ales corect, a asigurat viitorul odraslelor prin „punga lui babacu” la care se rezumă întreaga atenţie a copilului şi nu numai al lui. 
  
Dintotdeauna căsătoriile se făceau „în lumea bună” prin mici interese. Practic se căsătoreau averile părinţilor iar bieţii miri îşi perpetuau în continuare eventualele asocieri sentimentale in „lumi paralele”. Dar mamele se simţeau obligate să alăpteze copilul, legal al soţului, şi să-i asigure o educare la nivelul social al familiei legale. Şi societate era parcă mai sănătoasă. Banii au deformat omul care a ajuns mult mai rău ca strămoşul său contestat. Maimuţa trăieşte greu în natura poluată de om dar este fericită. Omul strânge averi şi este ros de invidie şi ură deoarece nu moare şi capra vecinului când a sa păţeşte ceva. 
  
Oare mai are un sens împerecherea? Va veni şi vremea când, pe bani, copii se vor fabrica în eprubetă. Vai ce timpuri! 
  
Referinţă Bibliografică:
Perechea / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2601, Anul VIII, 13 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!