CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  

Tatăl nostru, sau mama mea?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ionel TTeodoreanu îşi începe unul din clasicele sale romane cu: „Tatăl nostru care-le eşti în ceruri …. Pe unde o fi tata acum? La club! …. Sfinţească-se numele Tău …”  
  
Da! Tatăl nostru este al nostru şi nu are nimic cu tăticul. Dar mama? Avem o Mamă a noastră? Sigur că da! Este mama pruncului Isus din Nazaret care s-a născut pe 25.12 0001 în Betleem cum scrie la Biblie.  
  
Aaaa! Care-Le s-a născut la facerea lumii, adică la sfârşitul primului an al lumii. Oare ce-a fost înainte de facerea lumii? Parcă au trăit oameni şi pe atunci, am auzit de unul Euclid şi alţi greci antici care au trăit în Egiptul piramidelor. Probabil Grecia încă nu fusese creată. Sau poate greşesc eu, piramidele s-au născut în Grecia. Mai ştii ? Dar în primul an al lumii s-au cam întâmplat multe.  
  
Sunt destui care cred, şi nu cercetează. Ei fac ce spune Biserica (vorbitoare): „crede şi nu cerceta”. Clericii religiilor extremului orient (acolo bisericile nu vorbesc) spun contrariul: „Învaţă toată viaţa ta căci prin învăţare poţi înţelege pe Domnul Dumnezeul Nostru”  
  
Să creadă! Este dreptul lor constituţional (în România scumpa şi îndrăgita noastră ţară).  
  
Eu nu sunt printre ei. De când mă ştiu am trăit cu „de ce?” în gură şi-n gând şi nu puteam adormi înainte de a găsi o explicaţie. Şi sunt creştin, botezat din voinţa mamei Ortodox. Eram foarte mic atunci. Dacă aş fi putut alege m-aş fi „botezat” într-o religie în care îndemnul Bisericii este: „Ajută-te singur şi atunci vei avea ajutorul Divin”  
  
Da! Există un Tată Nostru atoatevăzător menit să mă vadă când nimeni nu mă vede ca să nu fur şi să nu înşel încrederea celor din jur. Există şi o Mama a Noastră. Eu o numesc Mama Natura care ne-a zămislit pe toţi, om, animal floare sau pom precum şi munţii, văile înverzite apele şi ploaia care asigură recolte îmbelşugate să avem ce mânca. Mama Natura ne cere tuturor să muncim spre a ne câştiga şi prepara pâinea cea de toate zilele plus un mic caşcaval alături. Dacă am gândi toţi aşa nu ne-am mai amăra viaţa cu bani şi biserici.  
  
În consecinţă CREDE şi nu CERCETA. Dacă te rogi suficient Domnul îţi dă mana cerească să te saturi şi roua dimineţii să o bei iar tu vei avea în Rai viaţa veşnică spre aţi preamări Domnul.  
  
Vorbesc cu păcat. N-am să ajung în rai. Probabil! Dar mămica m-a născut ca să muncesc spre a-mi câştiga cele necesare traiului precum ţi de a asigura viaţa a doi urmaşi spre a perpetua specia. Mănânc ce-mi oferă natura inclusiv carnea altor vieţuitoare pe care le vânez ca oricare alt animal. Doar că eu mănânc cu furculiţa pe când el mănâncă cu gura. Este singura diferenţă semnificativă. După moarte sunt sortit să redevin ţărână şi să redau naturii tot ce am consumat şi realizat în viaţă, inclusiv avuţia.  
  
Bine bine! Muncesc spre a obţine cele necesare traiului. Este firesc. Şi greierul care toată vara a cântat, iarna suferă de foame şi trebuie să joace spre a se încălzi. Trântorii sunt izgoniţi din stup după roit, şi-au îndeplinit menirea fertilizând regina. Ai noştri trântori sunt zeificaţi călare pe bani.  
  
Ce fac călugării noştri? Se roagă. Dar între rugăciuni trebuie să mănânce iar Domnul nu le duce lingura la gură. Vrând nevrând trebuie să facă curăţenie, să asigure din grădină leguma de post şi din cocină porcul de frupt. În consecinţă muncesc, dese ori cu tragere de inimă.  
  
Ce fac călugării asiatici? Învaţă! Învaţă de la Domnul lor prin meditaţii şi de la sătenii pe care zi de zi îi vizitează. Pentru săteni ei sunt judecători de pace, medici, sfătuitori. Satele se află la zile de mers pe jos unul de altul, iar călugărul are timp să mediteze asupra necazurilor întâlnite în precedentul sat spre a da sfaturi temeinice în următoarele sate vizitate, Sunt utili societăţii şi-şi merită din plin puţina mâncare oferită de cei vizitaţi. La noi nici măcar sociologii sau medicii cu înalte studii nu sunt capabili de o asemenea dibăcie.  
  
Orice ar spune Bisericile vorbitoare, dă-ne nouă Domne înţelepciunea de a învăţa de la Mama Natură şi puterea de a-i respecta sfaturile. Îţi mulţumim cu smerenie pentru acestea.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Tatăl nostru, sau mama mea? / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2575, Anul VIII, 18 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!