CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Aşa-i Românul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aşa-i Românul  
  
O sintagmă devenită comună cu primele folosiri în comerţ, de fapt un atribut al reclamei. Dar această sintagmă, luată alături de cântecele patriotic din ce în ce mai des auzite reprezintă un cult al produsului greu vandabil, care se apropie tot mai mult de cultul personalităţii, a ”conducătorului venerat şi iubit”. Roata lumii se-nvârteşte!  
  
România, din punct de vedere al populaţiei, este scindată. Patru milioane de votanţi adică 30 % din populaţia activă votantă, în fapt floarea populaţiei muncitoare, şi-aluat lumea-n cap la propriu migrând sezonal sau pe durată nedeterminată nu numai datorită precarelor condiţii pecuniare. Mulţi emigraţi se consideră discriminaţi sau măcar ignoraţi din punct de vedere intelectual şi caută aprecierea meritată aiurea.  
  
Aşa-i românul n-ai cei face. Altul mama nu mai face. De fapt a avut sau nu o mamă iubitoare românul care emigrează sau suportă mizeria produsă de politicieni ne la locul lor? Mă îndoiesc. O mamă i-ar fi cultivat un dram de patriotism, de ataşare la mediul natal, precum semeţii munţi, bogatele păduri sau livezi, îmbelşugatele holde, minunatele ţărmuri AL(D)E apelor curgătoare sau ale marii mări Negre. Nicidecum la „iubita Românie” de care amintesc cu orice ocazii veroşii politicieni care, în fapt, nu au nici o consideraţie pentru ţara în care trăiesc şi o conduc.  
  
Aşa-i românul! Dar cum? Păi AŞA!  
  
O noţiune peiorativă dacă ne referim la românul de la volan. Tupeist, băgăreţ, fără respect faţă de reguli şi supraveghetorii lor. Mai optimist în unele regiuni ale Europei în care locuitorii văd frumuseţile vieţii şi nu necazurile ei. Astfel in Suedia, un locuitor oarecare s-a exprimat în faţa mea despre români parcă plagiind-ul pe Goga, cu cuvintele: „Sărmanii, lipsiţi de intelect datorată naturii prea darnice nu au învăţat ce este munca. Sunt vrednici de compătimire deoarece au o ţară prea bogată ca ei să trăiască bine.  
  
În Italia sau Spania, ţări unde handicapul limbii vorbite este practic neglijabil, părerile localnicilor sunt mult mai severe ţinând seamă de obrăznicia cu care unii români, poate puţini dar cu atât mai evident, cerşesc. Mie mi-este ruşine să recunosc etnia română. Mă prezint ca locuitor din „Cuca Măcăii” cică o regiune insulară din Oceanul Indian.  
  
Dar cum î-i românul din „iubita ROMÂNIE”? Păi tot aşa-i românul, român. Adică: Unu-i politicos, doi sau trei bădărani, unul a ţinut o carte-n mână în cursul vieţii trăite alţi doi sau trei n-au auzit de carte sau bibliotecă, unul este muncitor iar activitate îi face plăcere alţi doi sau trei muncesc din obligaţie şi se plâng de presupusul bici sub care-şi duc activitatea, unul este corupt şi interpretează spre folosul său atributele funcţiei alţi doi tei sunt cinstiţi şi respectă avutul celor din jur. În general românul este om ca tot omul şi poate suferii de viciile unor semeni ai săi sau de eroismul obligaţiilor sociale îndeplinite.  
  
Pădurea n-are inventar aşa că nu suferă de lipsa unui vreasc pentru un foc de tabără în luminiş. Cu totul altceva dacă românul, ca aşa-i el, taie toată pădurea spre a o transforma în aur sau proprietăţi imobiliare pe propriul buzunar.  
  
În consecinţă „aşa-i românul” este o sintagmă defăimătoare care, chiar şi numai folosită în promovarea comerţului, are un puternic accent naţionalist şovin. Din păcate este, ca şi noutatea cântecelor patriotice, o pregătire în vederea cultului personalităţii, a dictatorului absolut care se întrevede la orizont, cu sau fără puşcăria iniţială.  
  
Referinţă Bibliografică:
Aşa-i Românul / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2382, Anul VII, 09 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!