CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Opinii >  

Câinii latră …
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Caravana trece. O temă de meditaţii veche de când lumea.  
  
Un duce, un zugrav, poate şi alţii şi-au scris operele după perdele suedeze. Pădurea de frunze i-a ridicat apoi pe înălţimi ameţitoare de unde şi-au sacrificat susţinătorii în nopţi ale cuţitelor lungi.  
  
Dragi tineri. Bine că nu ştiţi istoria istorioarelor aşa că pot liniştit să meditez cu incantaţii în mijlocul templului fără a mă teme de indiscreţii. Da au fost un duce, un zugrav . Dar a mai fost un georgian seminarist care deşi şi-a trecut caravana în cumplite lătrături a rămas, cel puţin pentru noi ROMÂNII mare idol, demn de urmat.  
  
Patruzeci de ani de cravate şi carnete roşii au amărât viaţa „decreţeilor” şi a celor născuți mai devreme. Ce au îndurat Dumnezeu ştie. Dar actualul Teleormănean Român se pare că poate fi duce, zugrav şi seminarist în acelaşi timp, dar nu concepe să-şi descrie „Lupta Sa” după perdelele suedeze. Nu! Este inginer deoarece a convins examinatorii cu puterea pe care Dumnezeu i-a hărăzit-o, aceea de a intimida prin vorbă goală. A profesat meseria studiată? Nu se va ştii niciodată deoarece prin palavrele sale a devenit şi se menţine parlamentar până ce tovarăşii îl vor ridica la locul cuvenit. Nu puşcăria ci conducătorul guvernului ţării. Deie Domnul ca generaţii următoare să-i constate „indiscutabilule” calităţi de Prim ministru pe care convieţuitorii nu le-au utilizat din invidie, ponegrind-ul.  
  
În afară de religie, care există de când lumea, au apărut în istoria contemporană trei curente, să le zicem de filozofie socială, şi anume fascismul, naţionalismul şi comunismul conduse respectiv de un duce, un zugrav şi un georgian. Toţi trei şi-au dat viaţa pe marele rug al „idealului împlinit” dar după ce au rănit grav toată planeta pe care trăim. Vrea oare ingineraşul să intre în istoria car nu se mai învaţă cu mijloacele idolilor săi?  
  
Istoria se învaţă ca un inginer care se respectă să nu cadă în aceeaşi groapă de mai multe ori. Nu şi profesioniștii de carton care, bazaţi pe o calitate genetică dată de Domnul (tatăl fizic sau ceresc) pătrund în zone pe care „cred că le cunosc”.  
  
Şi ce ar fi rău în asta? Oricine are un hobby caracterizat prin zicala „munceşte cu drag şi nu oboseşte”. Toate celelalte „munci”, inclusiv mâncatul dar nu şi băutul, sunt munci ale lui Hercules, obligatorii spre a ne întreţine viaţa.  
  
Eu meditez. În mijlocul templului îmi fredonez judecata de moment. Dacă cineva ascultă incantaţia este treaba lui dar nu-i frumos. Însă ingineraşul din poveste poate face mult rău dezvoltând nestingherit „programe de guvernare adaptabile” prin care destabilizează o ţară întreagă. Nimeni n-aude, na-vede toţi laudă premoniţia sa, deformată de realitățile zilei ţşi necesită în consecinţă schimbarea frecventă a scutecelor spre a înlătura ce este de prisos precum un guvern, preziceri depășite sau chiar minciuni gogonate. Începe era guvernelor de-o săptămână care „asigură” stabilitatea regimului.  
  
Cîinii latră că sunt câini dar caravana trece nestânjenit deoarece are un conducător „integru” care o duce spre ţelul final.  
  
Oare cum arată ţelul final? Ne va trebui oare o lună, un an sau un veac spre a realiza viitorul cu nisipuri mişcătoare spre care ne îndreaptă un oarecare Teleormănean Român, poate mai greu credibil.  
  
Dumnezeu să ne ajute. Poate chemând-ul la ordine spre a-l scuti de judecata contemporanilor pe care poate o merită.  
  
Referinţă Bibliografică:
Câinii latră … / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2372, Anul VII, 29 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!