CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Trecutul o lecţie?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La televiziunea naţională scriitoarea Ana Blandiana, o eroină martir psihologic a vechiului regim, a afirmat „Spre a înţelege prezentul este necesar să analizăm trecutul” tocmai astăzi când trăim în prezentul palpabil nicidecum în prelungirea trecutului sau perspectiva viitorului.  
  
Puterea clipei este un curent filosofic bine reprezentat în Vestul Europei şi in America. Clipa este mica perioadă numită astăzi şi nu greşim dacă admitem că sintetizează viaţa curentă de zi cu zi. De regulă omul optimist reţine din trecut clipele fericite iar cel optimist clipele de groază şi traumă. Nici unul nici altul nu-şi asigură păpica familiei cu ajutorul acestor amintiri. Ce contează deci istoria?  
  
Consider necesar a medita asupra temei: este trecutul o lecţie care merită a fi transmisă tinerei generaţii sau puterea clipei cu veşnica problemă: ce lucrăm, ce mâncăm astăzi spre a mai trăi o zi, ne umple cotidianul. Banul, ţelul exclusiv de astăzi, pledează pentru clipa actuală cu ignorarea trecuului şi resemnare faţă de viitor  
  
Este cert că istoria, vitejia domnitorilor care ne-au ferit de subjugare cu sclavie a tiranilor vremii, este o lecţie importantă pentru cei care mai citesc o carte. Şcoala nu mai aminteşte de ei. De unde să afle tineretul de strămoşii săi? Mulţi moldoveni din ambele regiuni care poartă acest nume îl pot avea fizic pe Ştefan cel Mare şi Sfânt drept străbunic care a fertilizat toate tinerele întâlnite în cale. Moldovenii sunt deci la propriu din os domnesc şi se lasă totuşi subjugaţi de politicieni clipei. Tata a constatat cu mulţi ani în urmă privind ieşirea publicului după un bun film dintr-un cinematograf din Braşov: „Niciodată nu am văzut atâţi moldoveni la un loc.” Nu numai seceta din anul .. a provocat migrarea moldovenilor de secole. Românii mişună din loc în loc ca turmele din preriile Americii după hrană. Pe vremea domnitorilor se rezumau în graniţele ţării sau vecinătăţi. Azi Europa nu-i satisface şi-şi iau la propriu „lumea în cap”, întreaga lume căutând aur. Românul este mândru şi vertical. Îşi scoate cuşma în faţa unui superior dar nu pleacă capul ca lingăii vremii. Oare ce interese au politicienii clipei să ascundă la „strict secret” istoria? Sunt oare atât de importante nişte voturi o dată la 4 ani?  
  
Jumătate din populaţia ţării, cât a mai rămas după marea unire din 1918 apoi marea ciuntire potrivit protocolului Hitler-Molotov pe vremea domnitorului devenit rege în primul caz respectiv alungat din regat într-al doilea. După 600 ani de domni conducători ai ţărilor româneşti am trecut la republică în regim de ocupaţie militară şi nu putem scăpa de ea cu toate că vrednicul rege „abdicat de popor” a revenit în ţară şi i sau recunoscut unele drepturi. Ce vreţi o istorie zbuciumată de clipe actuale succesive. Cei 40 ani de regim comunist au adus orori, rezistenţă şi dizidenţă dar şi amintiri plăcute.  
  
Unde au rămas mamele care să povestească odraslelor frumuseţea cravatei roşii şi a uniformei de pionieri, dorinţa de muncă a brigadierilor, în general părţile optimiste ale hulitului regim care nu au fost rare cum le prezintă interesaţi politicieni ai clipei? Nu mai există! Mamele „fac bani” ca şi taţii şi lasă politicienilor să educe tineretul ca vajnic votant. Politicienii, prin şcoli, pregătesc tineretul în ură faţă de tot ce a fost înainte de „marea şi sângeroasa revoluţie” din 1989, precum şi un dezinteres criminal faţă de viitor, cu excepţia faimoaselor „programe de guvernare” menită să îmbunătăţească viaţa populaţiei compusă din membri, membrane şi simpatizaşi generatori de voturi corecte.  
  
Da! Viitorul este sumbru tocmai pentru că o mie de motive ne fac să ignorăm istoria, în special istoria contemporană dacă cineva din cei născuţi mai târziu ştiu ce reprezintă această sintagmă.  
  
Ar trebui predate mamelor în devenire: istoria, Ispirescu, Grimm şi La Fonaine ca să-şi creeze timpul necesar să socializeze cu propria odraslă. Internetul este plin de poze de socializare şi muţunache. Vorbe doar ici pe acolo mai rare ca diamantele. Oare aşa trebuie să fie „puterea clipei”?. Şi totuşi tineretul clipei dactilografiază pe minuscula tastatură a „mobil-ului” cu viteza unei dactilografe profesioniste deşi aceasta folosea 10 degete pe când junele numai policarul.  
  
Să învăţăm din trecutul nostru spre a îndulci prezentul? Mai învaţă cineva ceva în afară de a face bani şi de aşi da votul partidului „care trebuie”? Doişpe ani de şcoală nu înveţi decât aceste discipline. Am uitat „plagierea”. Da şcoala te obligă să plagiezi. Altfel cum să interpretez „uniformitatea învăţământului”? Toţi la fel şi simultan TREBUIE să repete perlele marilor dăscălitori politici. Şi apoi aceştia se miră că tineretul universitar îşi plagiază toate lucrările!  
  
Ana Blandiana şi-a trăit cei mai frumoşi ani ai tinereţii sub stricta urmărire a securităţii care a terorizat-o la propriu. Era o „disidentă anticomunistă” şi reprezenta teoretic un duşman al siguranţei statului comunist prin lucrările sale. Prin referirea la trecutul care ne poate îmbunătăţii prezentul critică de fapt tendinţa politică a clipei de a reveni la dictatura erei tocmai depăşită.  
  
Trecutul este trecut. Chiar şi guvernul de tehnocraţi. Ei bine, consider că acest guvern a făcut multe pentru ţară, în special prin corectarea unor defecte de comportare ale administraţiei de stat. Şi nu numai. Dar politicienii, toţi, critică tot ce ar aduce o ameliorare a „educării politice a populaţiei”.  
  
Are sau nu are dreptate scriitoarea Ana Blandiana?  
  
Poate viitorul va răspunde la această întrebare, dar ar fi necesar ca istoriei să i se dea o importanţă mai mare în şcoală din această clipă. În special al istoriei trăite în clipa care tocmai s-a scurs.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Trecutul o lecţie? / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2334, Anul VII, 22 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!