CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Iubesc România!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Chiar aşa sau gura vorbeşte fără cap? Iubesc pe mămica. Mai puţin frăţioara care m-a lipsit de atenţia generală pe care „o merit”. Dar ce este aceea România? Dacă mă năşteam în Cucuvenia, care o fi aia, ar fi trebuit să afirm cu tărie, ca „poporul meu” să înţeleagă, că „iubesc Cucuvenia”. Şi zău că nu mint, ştiu despre Cucuvenia tot atât cât ştiu despre România, deşi m-am făcut mare şi am masterate şi chiar un doctorat neplagiat. Cum aş putea afirma, Sfinte Doamne, că „iubesc România?  
  
Ce-i aceea România? Este adevărat că se scrie cu literă mare ca Popescu, nu cu minusculă ca „cicoarea” sau „unica” mărci de surogat de cafea pe care le sorbeam mai acum un sfert de veac. Un nume, mai mult sau mai puţin propriu, care poate fi folosit în învăţământ sau prin meleagurile în care m-am refugiat ca să scap de amăreala din ţara de baştină.  
  
Primele locuri văzute cu ochii minţii rămân cu amintiri plăcute. Dar nu „iubesc” urbea natală. Poate dacă m-aş fi născut la bunici, în mica bojdeucă situată în poiana de lângă pădurice, aş fi în drept să afirm că-mi amintesc cu plăcere de zona natală. Dar cum să afirm că „iubesc Bucureşti”, cel mai zgomotos, cel mai murdar, oraşul plin de gropi dar cu „covor roşu” pe căile pe care circulă (nu se plimbă) dinozaurii vremii. Ar fi o minciună sfruntată şi zău că nu văd un motiv să o fac.  
  
Ţara nu poţi să „o iubeşti”. Poţi să o respecţi arătând consideraţie faţă de imn sau drapel, chiar şi faţă de locuitorii ei. Dar, vorba românului, suntem fraţi între noi. Deci brânza-i pe bani şi ne certăm precum netoţii pentru pixul moştenit de la strămoşii plecaţi în lumi mai liniştite.  
  
Ţara nu poate fi iubită precum nu pot să iubesc numele cafelei pe care nu o mai beau deoarece am acum boabe râşnite. Nu pot iubi nici minunatele plaiuri înverzite sau lacurile alpine de la poalele crestelor pleşuve. Pădurile „l-am iubit” atât încât aproape nici nu mai există. Iubirea „de frate” a locuitorilor ei este caracterizată de certuri care ajung la măciuci şi cuţitoaie de atâta dragoste.  
  
Decât să ne iubim ca fraţii şi să numărăm boabele pe care le mănâncă vecinul sau capra lui mai bine ne-am asculta vorba. Dar una spunem şi alta înţelegem. Cum vreţi să ne putem accepta unul cu altul când minţim şi în faţa propriei conştiinţe?  
  
Este adevărat că limba franceză este mai bogată decât limba noastră. Dar şi dicţionarul enciclopedic al limbii noastre nu s-ar zice că ar fi sărac. Dar politicienii nu mai au cuvinte. CONSTITUŢIA şi atât tot. Bulă cu castravetele lui în personajele lui Caragiale. Asta-i România pe care o „iubim”?  
  
Trăim vremuri frământate iar aritmetica politică atinge apogee. Democraţia pretinde o majoritate care, potrivit logicii elementare ar fi ceva mai mult de jumătate. Cum poate o cincime din populaţia votantă să devină „majoritate absolută” pe când o jumate milion de protestanţi reprezintă sub 1% din populaţie?  
  
Pentru un car de oale este suficientă o singură măciucă. Un tren de minieri a supus milioane de bucureşteni acum câţiva ani. Laboratoarele PSD pregătesc câteva sute de pufoaice roşii cu măciuci pentru milionul de protestanţi paşnici. Nu-i prima dată. Dar mai poate fi admisibil? Cred că nu.  
  
Atunci ce-i oare de făcut? Rog „guvernul CONSTITUŢIONAL” să ia măsurile de rigoare.  
  
Dar nu împotriva preşedintelui „mult iubitei” România care a dovedi că este de partea întregului popor paşnic nu al acelor câteva milioane de votanţi.  
  
Referinţă Bibliografică:
Iubesc România! / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2231, Anul VII, 08 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!