CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Manuscris > Foileton >  

Şapte păcate
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Există oameni buni şi oameni răi. Cei buni postesc iar cei răi păcătuiesc. 
  
Dacă postul este asociat cu prezenţa la biserică, cu închinarea largă tip Becali si cu aprecieri favorabile asupra cântatului popesc nu a conţinutului învăţămintelor oferite, omul sau oama are toate şansele să intre în rai. 
  
Păcătoşii sunt destinaţi a priorii iadului unde iau cunoştinţă cu smoala topită pe tot corpul. 
  
Dar să pui păcatele în legătură cu genele (nu şi a sprincenelor) este, din punctul meu de vedere o inepţie, o forţare a unor adevăruri, o înşelătorie, în consecinţă un păcat. 
  
Genele, nu cele de la ochi îngrijite „ca ochii din cap” de păcătoasele fudule de corpul lor, ci cele aflate atât în celulele oamenilor buni cât şi in celulele păcătoşilor sunt o bibliotecă completă care prezintă toată istoria dezvoltării vieţuitoarei de la starea de muscă până la aceea de homo sapiens, astăzi evaluat la homo politicus. 
  
- Doamne Dumnezeul Meu de ce mi-ai dat gene de hoţ? Eu am destul ca să mă satur, dar nu cu icre negre, familia mea are un venit suficient ca să trăiască fericită dar nu pe iahtul propriu, „munca” mea este bine apreciată dar „încă” n-am fost ales preşedinte. 
  
- Te-ai prezentat singur, nu ca hoţ ci drept clasic păcătos cu toate viciile. De ce crezi că Eu t-am pricopsit cu o genă de om rău? Eu nu ştiu ce consideri tu că este bine sau rău, iar genele acumulate şi de tine ar trebuii să-ţi ofere omenia nu făloşenia sau ticăloşirea. 
  
- Doamne, Tu ai pus genele în trupul strămoşului meu Adam pe care le am şi eu în toate celulele. Cum pot astfel purta răspunderea pentru „calităţi” pe care le-am moştenit şi de care nu am cum să mă feresc? 
  
- Simplifici tendenţios. Eu am făcut toate vieţuitoarele una după alta, din ce în ce mai perfecţionate pentru munca de agonisire a celor zilnic necesare, care nu se rezumă la mâncare şi perpetuarea speciei. Ţi-am dat, prin Adam, autodeterminarea, adică capacitatea să-ţi organizez singur viaţa prin adaptarea ei la mediul în care trăieşti. 
  
- Tocmai aci constă dificultatea. De mic copil mă asociam numai grupurilor îndreptate spre rău, iar emulaţia „muncii” comune m-a format păcătos. Nu este aceasta o moştenire genetică? 
  
- Nu, categoric NU! Dar tu nu ai avut părinţi care să te educe. 
  
- Ce are educaţia cu comportarea în viaţă? Părinţii mei au făcut totul ca eu să nu trec prin suferinţa de care au avut parte până să-şi sporească suficient averea. Pentru mine au realizat tot ce au adunat în viaţă. Nu era firesc să-mi ofere şi luna de pe cer? 
  
- Nu-mi explica Mie ce au făcut părinţii tăi. Cunosc în amănunt toţi oamenii lumii cât şi soluţia lor de viaţă generată de propria autodeterminare. Părinţii tăi au trecut prin multe, muncind cinstit spre aşi câştiga necesarul zilnic. Greşeala lor, care le-a schimbat viaţa, este folosirea incorectă a economiilor fireşti pe care le-au făcut. Dacă din economii ar fi creat locuri de muncă asigurând un trai cinstit multor membrii ai societăţii ai fi ajuns astăzi în drept să candidezi la preşedinţie. Dar ei au intrat în păcat şi au valorificat economiile făcute prin camătă şi alte metode necinstite. Şi acestea reprezintă o muncă ce înghite tot timpul disponibil. Practic nu au mai avut timp de tine i-ar tu te-ai înhăitat cu scursuri bogate ale societăţii asemănătoare ţie. Nicidecum nu poate fi genetic. 
  
- Doamne, în punga mea, mai corect spus a părinţiilor mei care mi-o pun la dispoziţie, mai este suficient pentru a acoperii cheltuielile comune cum ar fi chefurile cu sutele de „prieteni de pahar” sau orgiile cu zeci de fete auto-ofertante, pe bani bineînţeles deşi n-o recunosc. Este ceea ce înţeleg eu prin munca de zi cu zi. Nu am insă deloc darul de a convinge semenii cum îl are tata, deşi sunt progenitura lui. Ce viitor îmi prevezi? 
  
- Viitorul nu poate, nu trebuie cunoscut deoarece poate modifica echilibrul foarte fragil al lumii. Nici Eu nu consider că-L cunosc, dar iau uneori măsuri datorate unor prevederi ale sale. Omul, în făloşenia sa nemăsurată pretinde că mă depăşeşte prezicând. De regulă prezicerea foloseşte puterea negaţie sau vorbirea nearticulată tradusă apoi de interesaţi. Exemplu de preziceri ar fi; Va ploua ... NU! ... va fi vreme frumoasă. Prezicerea devine adevărată plasând la locul cuvenit o virgulă, mai sus reprezentată de spaţii de exprimare cauzată, cică, de starea hipnotică. În cea ce te prieşte viitorul este mai mult ca previzibil. Dacă nu munceşti altfel decât o faci, în sensul că vei învăţa nu te văd bine. Dacă tot furi, fură îndemânarea tatălui tău de a se face ascultat. Dar nici Eu,Dumnezeul tău nu te-aş putea ajuta spunându-ţi cum. 
  
- Adică să fur brăţara de aur a meseriei? 
  
- Corect exprimat. În epoca breslelor secretele meseriei erau încriptate într-o poezie ritmată şi erau predate calfei când termina stagiul de practică. 
  
... 
  
Mitică Colosalul se trezi din somnul de după amiază şi contramandă telefonic, aşa din senin, cheful prevăzut pentru la noapte. 
  
Ceru apoi o audienţă propriului său tată şi îi sugeră să creeze o fabrică de ouă cu găini vii şi peste 100 îngrijitori, a cărei conducere administrativă o cerea. Renunţă totodată da direcţia Fabricii De Împachetat Fum pe care tăticul o finanţa. 
  
Oare doar ca să înmulţească ouăle sale? 
  
Referinţă Bibliografică:
Şapte păcate / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2081, Anul VI, 11 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!