CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

O supă bună
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Ai pus sare în supă? 
  
- Bineînţeles! 
  
- Dar când? 
  
Nu este tot una dacă pui sarea în supă înainte sau după legume, înainte sau după găină sau, pur şi simplu la momentul propice. 
  
Orice gospodină ştie, dar totodată orice familia gustă supa în felul ei observând imediat dacă bucătăreasa şefă a fost sau nu gospodina casei. În consecinţă fiecare casă din sat prepară supa într-un fel specific, caracteristic şi cu gust aparte care, de regulă, este foarte plăcut rudelor şi apropiaţilor. 
  
Este unul din puţinele cazuri în care diversitatea produselor care ar trebui să fie identice este apreciată. 
  
Cu mulţi ani în urmă, în America unde abia făceam cunoştinţă cu calculatoare tinere dar mai răsărite, am fost rugat de o cunoştinţă să ajut un mic industriaş. Era cârnăţar şi procurase tot ce poate mecaniza munca, deloc uşoară, de preparare a cârnaţilor. Clienţii se plângeau însă că acel cârnaţ nu avea întotdeauna acelaşi gust şi risca să-i piardă. Şi nu era vorba de vre-un naş mai fudul deranjat de gustul supei ci de tone de carene tocată care se pierdeau din cauza unui dram de piper, coriandru sau sare. 
  
Am rezolvat problema introducând în procesul tehnologic dozatoare foarte sensibile pentru ingredientele aromate adăugate. 
  
Aşa mi-a venit idee trăznită de a institui un curs de „organizare a locului de muncă” după principiile folosite de şcolile profesionale pe care părinţii voştri le cunosc din copilărie. 
  
Să pui lingura şi cuţitul în dreapta farfuriei iar furculiţa în stânga nu este numai atributul restaurantelor care se respectă ci o necesitate. Câte gospodine ţin seamă de această regulă când pun masa? Şi totuşi, nici măcar în România oamenii nu mai duc dumicatele cu mâna la gură. 
  
Organizarea locului de muncă! Ce românaş nu şie cum să-şi ţină dalta şi barosul când îşi repară maşina sau ceasul de mână? Neamţul foloseşte penseta şi pensuliţa de praf complet necunoscute meseriaşilor de pe la noi. 
  
Dar nu acestea sunt elementele principale ale organizării locului de muncă. 
  
Mulţi Ponta însoţiţi de Preafericiţi, Primari, Şefi şi alte organe asistă în lumina reflectoarelor televiziunii la „punerea pietrei fundamentale” ale unei mari investiţii între ciulinii Bărăganului ajungând acolo în bărci pe tălpoaie trase de ostaşi. Fanfara necesară solemnităţii este adusă pe podium cu elicopterul să nu se înnoroiască scumpele uniforme. După zeci de amânări de termene revin Ponţii cu alaiul lor să taie panglica în condiţii asemănătoare precedentelor, inclusiv punerea pietrei fundamentale. Utilizez pluralul pentru Ponta nu din respect ci necesitate, deoarece pot trece curent multe generaţii până se termină autostrada de 10 Km din care 2 trebuie refăcuţi cu panglică tăiată cu tot la numai două luni. 
  
Ce legătură are autostrada Orăştie cu sarea din bucate? 
  
Păi organizatorii autostrăzii au uitat complet de sare şi nu numai de ea. Anterior punerii pietrei fundamentale sunt necesare o suită completă de lucrări, unele de anvergură, care condiţionează atacarea lucrării de bază. 
  
De exemplu degeaba investeşti milioane de euro în lucrări de irigaţii agricole dacă parcelele nu sunt în prealabil înconjurate de perdele forestiere de protecţie netăiate de hoţi. 
  
Iau ca exemplu o investiţie relativ mică, să zicem reţeaua de canalizare a cartierului Floreasca din Bucureşti. În nici un caz ea nu începe cu găurirea întregului cartier cu munţii aferenţi dintre şanţuri. Presupun că noua reţea are diametru mai mare preluând în consecinţă debite mult mai mari decât cele actual evacuate. Lucrările vor începe obligatoriu din punctul care va prelua în final noul debit. Dacă acesta este o staţie de epurare aceasta TREBUI terminată integral înainte de dezvoltarea reţelelor de colectare. Altfel prima ploaie din Bucureşti va polua pentru mult timp Dâmboviţa şi chiar Dunărea. 
  
Tronsoanele succesive se execută normal, noaptea, începând cu descopertarea conductei vechi, înlocuirea conductelor păstrând continuitatea coloanei tot timpul. După extragerea vechii conducte şi izolarea celei noi se face re-copertarea compresată şi eventual turnarea asfaltului stradal astfel ca la ora de început a traficului orăşenesc zona să fie terminată. Normal că utilajul care execută toate aceste operaţii rămâne, marcat corespunzător, pe stradă spre a fi folosit în noaptea următoare. 
  
Procedeul a fost folosit prima oară acum cca. 200 ani la repararea cablului trans-Atlantic şi de atunci în toate reţelele europene orăşeneşti. Pe când şi la noi? 
  
O lucrare este considerată terminată nu atunci când unitatea principală a livrat primul produs. Comisiile finanţatoare europene verifică lucrarea în ansamblu ei, cu toate utilităţile anexă din aval şi amonte, iar proiecte tip Şova nu pot avea condiţii de decontare. De exemplu podul peste Dunăre a fost terminat cu panglică tăiată. Dar participanţii la festivitate au fost aduşi pe pod cu elicopterul deoarece şoselele de acces nu erau nici începute. Aşa ceva nu se numeşte investiţie oricât de monumentală ar fi lucrarea de bază. 
  
Oraşul Timişoara şi multe altele sunt catastrofal inundate la fiecare ploaie, tocmai după ce au fost începute lucrările de modernizare a canalizării. Şi cuţu ştie că apa, dacă nu poate curge la vale, inundă zona, iar o conductă de mare diametru plasată între două ţevişoare este normal să refuleze. Staţiile de epurare necesare reţelei nu aduc voturi ci doar noroiul de pe stradă pe care-l evită tocmai epurarea uitată. 
  
Dragi mâncători de supe delicioase bine sărate cereţi primarului tocmai ales să săreze corespunzător şi administraţia comunei. Altfel va trebui să trăiţi în saramură din cauza incompetenţei. 
  
Incompetenţei cui? Doar şi primarul este consătean cu Dumneavoastră. Nu sunt deci mai multe oale pe foc! 
  
Referinţă Bibliografică:
O supă bună / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2064, Anul VI, 25 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!