CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

Om sau animal?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O splendidă Duminecă de Mai. Pajiştea din jurul bisericii este împestriţată de flori de câmp marcând potecile care, de la şa uşa bisericii, şerpuiesc într-un labirint larg. La umbra pomilor roditori bine îngrijiţi de sătenii evlavioşi mai este încă puţină răcoare. Ce mai, un sat răsărit plin de oameni harnici. 
  
Un pâlc de veseli copii se revarsă pe uşa bisericii şi populează potecile în toate direcţiile. Ionel, o sfârlează de vreo 9 anişori se îndreaptă spre mine şi-l opresc in plin soare. Nu mai ştiu cu ce ocazie făcusem cunoştinţă şi l-am remarcat drept isteţ şi binevoitor. 
  
- Ce aţi făcut la biserică? Parcă slujba se terminase de mult. 
  
- Nu ştiţi? Facem un fel de ore de religie suplimentare, şcoala duminicală. 
  
- Şi ce vi s-a predat astăzi? 
  
- Despre facerea lumii. 
  
- În şase sau şapte zile? 
  
- Cum vreţi să o luaţi. În a şaptea zi Dumnezeu s-a odihnit după efortul făcut. 
  
- Am înţeles. Dar tu ce ai înţeles din acest curs? 
  
- Eu mă trag din Adam, făcut de mâna lui Dumnezeu peste care, apoi, a suflat dându-i viaţă din viaţa sa. Sufletul astfel obţinut este partea bună din mine pe când trupul, din lut făcut în pământ se va întoarce. 
  
- Foarte frumos exprimat. Dar mai există vietăţi în jurul tău, dacă iei doar căţelul care se tot gudură pe lângă tine de cum ai ieşit din biserică. 
  
- Da, este Bleky, căţeluşul meu drag si ne împăcăm foarte bine. 
  
- Şi el a fost creat de Dumnezeu? 
  
- Bineînţeles. Dar este animal nu om, deoarece a fost dispus de cuvântul lui Dumnezeu nu făcut de mâna sa şi nu are suflet. 
  
- După cum am înţeles de la tine Dumnezeu a făcut toate vieţuitoarele dar a dat suflet numai omului restul devenind inerent animale. 
  
- Da! M-aţi înţeles corect. Toate vieţuitoarele din jurul meu nu au suflet şi sunt animale. 
  
- Chiar toate? De exemplu ce este frăţiorul tău care tocmai vine spre tine curios ca şi mine. 
  
- Om, bineînţeles Doar ne tragem din aceeaşi mamă. 
  
- Dar vărul tău Costică? 
  
- Tot om deoarece avem acelaşi bunic. 
  
- Înţeleg astfel că există mulţi oameni, nu numai tu şi familia ta. De exemplu vecinul tău domnul Petrescu este om sau animal. 
  
- Domnul Petrescu .... greu de spus ..... nu-i cunosc rudele. Este venit de la oraş unde .... Nu cred că-i animal, dar nu ştiu sigur. 
  
- Dar nu se trag toţi oamenii din Adam? 
  
- Oamenii da! Dar există şi animale care seamănă cu omul. De ce nu s-ar trage domnul Perescu din maimuţă, care nu este om? 
  
- Pot spune pe drept că eşti oltean isteţ. Te-ai descurcat de minune la o întrebare grea. Un mare savant al lumii a concluzionat că omul s-ar trage din maimuţă nu din Adam 
  
- Mie mi-a spus popa chiar astăzi că mă trag din Adam şi-l cred. Poate popa acelui savant i-a spus că se trage din maimuţă. Ce este rău în asta? Fiecare cu strămoşii săi. 
  
- Îl ştii pe domnul Ivanovici? 
  
- PSD-istul ? Da! Vine des pe la noi. Şi tata este PSD-ist de frunte şi au multe de discutat în diferite ocazii. 
  
- Ei bine domnul Ivanovici este om sau animal? 
  
- Om, bineînţeles, deoarece are un străbun comun cu tata. Acela este Stalin car a trăit acum câteva sute de ani. Suntem deci din aceeaşi familie. Au vorbit foarte des despre el şi numai de bine. 
  
- După ce recunoşti tu un om? 
  
- Nu mi-am pus această problemă. Abia acum am aflat de existenţa strămoşului meu Adam, care a trăit acum cca. opt mii de ani adică de când a fost creată lumea. Acum toţi copii din jurul meu sunt copii. Când m-oi face mare voi avea grijă să mă înconjor numai de animale bune, îngăduitoare şi sincere indiferent dacă se trag din Adam sau din maimuţă. Ce mi-a spus popa astăzi este o frumoasă poveste. Doar atât. 
  
- Îţi prevăd un viitor luminos. Judeci cu mult peste vârsta ta şi asta este un semn bun. Dar acum dovedeşte că eşti copil şi joacă-te cu frăţiorul care abia aşteaptă. O zi plăcută! 
  
- Si Dumneavoastră ziua bună! 
  
Referinţă Bibliografică:
Om sau animal? / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2062, Anul VI, 23 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!