CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Testamentul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Urmaşilor mei Văcăreşti  
Las vouă moştenire  
Creşterea limbii româneşti  
Ş-a patriei cinstire  
Este testamentul lui Enăchiţă Văcărescu, cetăţean român care-n viaţa lui n-a votat vre-un preşedinte, dar Domnitori da!  
  
  
  
Nemuritor este numai gândul, şi poporul tău. Ar fi spus Burebista cetăţean român domnitor neales al neamului român pe când contemporanii săi se mai numea Daci. Da drepţi şi viteji Daci  
  
Astăzi avem preşedinte şi ne-am îngropat recent regina Ana, soţia regelui de drept al poporului român, gonit de tancurile sovietice, apoi de conducerea postrevoluţionară care ar fi fost nevoită de voinţa populară să revină la constituţia din 23. Peste un milion de bucureşteni au aclamat pe Majestatea Sa Regele Mihai admis de legiuitorii postrevoluţionari ai ţării numai pentru 24 ore între graniţele ţării.  
  
Oare cine este de vină că noi nu trăim ca în Franţa, ca în Germania, ţări hrănite cu grâu românesc în epoca monarhiei constituţionale? Azi în epoca preşedinţilor aduşi la putere de tancurile sovietice, la care cu toată „revoluţia” nu s-a renunţat, importăm până şi pâine.  
  
Credeam că numai Mihail Roller, (https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihail_Roller) istoric criminal a modificat istoria ţării la necesităţile cotropitorului ei. Dar se pare că, prin „revoluţii” lupul îşi schimbă numele nu şi năravul. Cărţile de istorie sunt, la 25 ani după revoluţie, mai sumare ca cele din odioasa dictatură. Ţara a fost văduvită de Burebista, de Decebal, de Negru Vodă cu-a lui ceată descălecătorul Ţărilor Româneşti, chiar se Sfântul Ştefan cel Mare biruitorul turcilor, de Mihai Viteazul primul făuritor al Ţării Româneşti unite, cât şi de al doilea, Regele Ferdinand, eliberatorul şi făuritorul României Mari cât roata carului. Azi România ciuntită stă la mila Evropei obţinută, culmea, cu ajutorul neprecupeţit al nedreptăţitului Rege Mihai de România.  
  
Nu am nimic cu forma de guvernământ al ţării, dar detest conducătorii care, în rol de baroni feudali gestionează pe buzunarul lor întreaga ţară, prostindu-ne cu „binele ţării” între care şi lipsirea ei de minunata istorie din care nu au învăţat nimic.  
  
Trebuie să aduc mulţumiri îngerului, Reginei Ana care, plecând la ceruri unde îi este locul, a trezit de acolo conştiinţa conaţionalilor noştri. A fost necesară această regretată plecare pentru a reaminti televiziune splendidul reportaj făcut de Eugenia Vodă, detestat deoarece Alteţa Sa Regală intervievată răspundea franţuzeşte deşi „se pretinde a fi Regina României”. Abia astăzi a fost prezentată în postura corectă. Un înger care, muncind fără preget, de-o modestie în contrast cu „Doamnele Ţării”, de-o bunătate ieşită din comun a fost sprijin de nădejde nefericitului Rege Mihai, lipsit pe ţara care încă din copilărie a condus-o cu toată iubirea şi consideraţia.  
  
De două săptămâni am aflat despre istoria ţării. domnită de voivozi de la primele forme de guvernământ, mai multe decât s-a spus de aproape un secol încoace. Eu am urmat şcoala în epoca monarhiei când se învăţa istoria ţării şi practic nu am aflat în aceste săptămâni de doliu nimic nou. Tineretul de astăzi este convins că Ştefan cel Mare a devenit Sfânt deoarece cu propriile puteri a populat ţara însămânţând toate fetele care-i apăreau în faţă. Poate că au dreptate dar acei voinici procreaţi şi-au dat viaţa ca să ne apere de turcii Otomani.  
  
Două săptămâni de elogiu muncii şi al modestiei, ambele caracteristici de bază ale Casei Regale de România. Oare onoratul parlament ne va limita la atâ? Abia am devenit curioşi deoarece nimeni nu putea să creadă că Dacii, înainte de romanizare, ar merita menţionarea istorică. Se vor retipări manualele de istorie cum ar cam fi foarte necesar?  
  
Nicidecum. Avem un preşedinte cu adevărat ales, cu mentalităţi în contradicţie cu parlamentul. Se simte lupta dârză de rezistenţă a celor care consideră ţara numai o vacă de muls. Din păcate acest minunat preşedinte nu are pârghiile necesare conducerii efective a ţării. Această perioadă de doliu naţional după o regină care nu a purtat nicicând coroana cuvenită a fost o surpriză plăcută.  
  
Sper din toată inima că, de această dată, o singură floare ar fi suficienta pentru o primăvară atât de necesară ţării noastre suptă de căpuşe.  
  
Să ierte Dumnezeu păcatele îngerului care tocmai a sosit la el. Dar rog Domnul Dumnezeul meu să dea minte şi legiuitorilor ţârii de unde îngerul a plecat copleşit de nedreptăţi.  
  
 
Referinţă Bibliografică:
Testamentul / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2053, Anul VI, 14 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!