CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Vax populi şi numărătoarea
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Oamenii trăiesc în gândurile şi supărările lor nu în trecătoarea clipă numită „acum”. Acum trece pe lângă noi deoarece suntem cufundaţi în trecutul sumbru şi viitorul şi mai întunecat. Rămânem „nemuritori şi rece” chiar la marea putere a clipei.
În emisiunea TV Starea Naţiei sunt luate în derâdere, potrivit libertăţii de exprimare legiferate, entităţi politice, economice şi sociale. Haz de necaz spune un proverb românesc. Nimic rău într-asta!  
  
Că un om întâlnit pe stradă nu ştie în ce zi a lunii sau a anului se află acum nu-i bai. Dumineca este duminică, mergi la cârciumă nu la serviciu. Dar cine dă importanţă de este luni sau vineri? Sunt multe alte probleme mult mai „arzătoare la ordinea zilei” (copie după Caragiale că tot este moda plagierilor). Să-mi spună domnul reporter în ce zi s-a născut! Nu data înscrisă în buletin pe care, probabil, o ştie, ci ziua calendaristică. Doar nu toţi românii s-au născut miercuri sau măcar într-o zi de post.  
  
Dar sunt uneori întrebări care frizează ridicolul, dacă nu chiar ignoranţa celui care întreabă. Mai ieri am auzit întrebarea: Până la cât poţi să numeri? Pare o întrebare nevinovată. Dar numai un om mai prostuţ n-ar putea răspunde. În fond este o întrebare de olimpiadă cu un răspuns matematic precis: Poţi număra NUMAI până la alef0 adică cel mai mare număr pe care ţi-l poţi închipui. Mulţimile mai mare de alef0 sunt nenumărabile. Reporterul şi-a dat cu firma-n cap şi şi-a dovedit ignoranţa. Cel care a răspuns „până la cinci” a dat un răspuns mai mult decât logic. Dacă vinde mai mult de 5 mere le dă la kil nu la bucată că doar no număra boabele de grâu dintr-o tonă.  
  
Logica omului este diferită la cei cultivaţi respectiv la cultivatori. Cărătorul de saci are logica sa, de regulă de nezdruncinat. Ştie tot ce necesită spre a nu fi dus de nas de un om „superior”, care ştie să numere. Până la cât oare?  
  
O altă întrebare ne la locul ei, pe care încă nu am auzit-o dar, ţinând seama de rezultatele de la „bac” poate fi pusă: Până unde poate fugi iepurele în pădure? Neţinând seama de inadvertenţa asociaţiei iepure-pădure, răspunsul este un joc de cuvinte în-din. Iepurele sau ursul nu poate fugi decât până in mijlocul pădurii deoarece apoi fuge din pădure.  
  
Vax populi nu reprezintă nicidecum nivelul de cunoştinţe al populaţiei ci spoiala lucitoare a bacalaureaţilor, unii cu diplome şi mai răsunătoare. Lăsaţi ţăranul amărât să ne de nouă tuturor pâinea cea de toate zilele pentru care are suficiente cunoştinţe ca să o producă şi ciobanul să-şi educe armata de securişti canini chiar dacă aceştia speri „clienţii”.  
  
De ce mai facem glume pe „concepţiile politice” în contradicţie cu viaţa trăită zi cu zi dacă cultivăm cu toate mijloace „învăţarea pe dinafară” nu înţelegere noţiunii? Un răspuns ţinut în patul lui Procust este nefiresc. Răspunsul la oricare examinare a unui om LIBER şi în gândire TREBUIE să fie dat sub formă de eseu cu cuvinte proprii în fraze scurte dar convingătoare nicidecum identic cu cel dat de scaunul ministerial care a formulat şi întrebarea. În loc de prostia „Ce ai înţeles din fizica gazelor încălzite” pompos pusă sub diferite alte expresii nu pare mai inteligibil: Poţi fierbe ouă roşii pe vârful Himalaia? Cu un răspuns de 10 în genul: „Bine înţeles. Dar nu vă sfătuiesc să-l ciocniţi” Nu-i necesar să explici că apa fierbe acolo sub temperatura de închegare …. Cu alte cuvinte „Am înţeles fenomenul, nu l-am învăţat pe de rost”. Oare câte „democraţii tehnocrate” ne mai trebuie până să revenim la nivelul antebelic? Tranziţie, tranziţie „dar să ştim şi noi”  
  
Avem ca preşedinte un profesor îndrumător nu un ofiţer de comandă. Dacă ne lăsăm sau nu îndrumaţi este strict voia noastră liber acceptată. Deie Domnul să putem măcar înţelege!  
  
 
Referinţă Bibliografică:
Vax populi şi numărătoarea / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1848, Anul VI, 22 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!