CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Roata lumii se-nvârteşte
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Alaltăieri populaţia din Bucureşti şi alte oraşe a ieşit cu zecile de mii să-şi arate simţăminte provocate de tragicul accident provocat de incendiul de la clubul Colectiv. Cu mic şi mare nu numai rudele accidentaţilor ci toţi cei care simt creştineşte au ieşit în stradă, cu compasiune dar şi dojană, deoarece accidentul se putea evita dacă rapacitatea unei categorii de oameni nu ar fi contribuit ajutaţi de neglijenţă. Cu totul neaşteptat mişcarea oamenilor a produs efecte în sfera politică. Primul Ministru a demisionat deoarece nu se simţea capabil să lupte cu proprii alegători. 
  
A doua zi mişcarea socială s-a amplificat. Au început să apară ”presupuse” revolte împotriva unor acte administrative îngreunate de birocraţie care nemulţumeşte mocnit întreaga populaţie. Aproape o sută de mii de persoane au ieşit în stradă în toată ţara antrenate prin internet. Compasiunea a trecut pe al doilea loc şi s-au simţit elemente politice. Un început de acaparare a mişcării spontane în scopuri politice. În această seară acapararea totală a fost evident afişată. Toţi manifestanţii au „uitat” de morţii şi muribunzii arşi în accident iar partidele politice au început vânătoarea de voturi cu mijloacele devenite clasice. Mici incidente au început să apară provocate indirect de purtătorii unor pancarte insultătoare purtate de oameni care nici măcar nu ştiau să citească ce scrie pe ele. Oare aceşti purtători de pancarte votează oameni mai buni decât cei pe care îi insultă? 
  
Am trăit adunările „populare” ale anilor 89 şi 90 ca participant. Deşi nu mai eram student de multicel. m-am mândrit cu calificativul de golan cu care m-a procopsit conducerea ţării recuperate din tirania stalinistă. Astăzi simt acelaşi impresie. Frumoasa mişcare spontană a fost furată de conducerea partidelor interesate. Ţac!, ţac! Ţac parcă aud roata lumi cum readuce la suprafaţă evenimente dezaprobatoare care inerent se repetă. Dacă mi-ar reveni tinereţea sau clipele fericite mai treacă-meargă. Doar clipele neplăcute se repetă supărător. 
  
Revoluţia furată este un eveniment atât de real încât justiţia omenească nu-l poate condamna. Să sperăm că mineriadele comandate de forurile conducătoare să fie mai în concepţia împărţitorilor de dreptate. Ore cu ce s-au făcut vinovaţi creştinii care se rugau pentru sufletul celor 32 tineri arşi de vii dacă până şi condescendenţa lor a fost furată de partide politice? 
  
Un partid politic şi-a pierdut Primul Ministru prea creştin ca să suporte dojana alegătorilor săi. Se crede acest partid în pericol că pierde, cu această ocazie, osul de ros de fură cu neruşinare simţămintele exprimate de mulţi reprezentanţi ai poporului? Ruşine lor. Iar noi îi votăm. 
  
Adunările populare dirijate politic pornite de spontaneitate în simţămintele omeneşti abia a început. Sper că nu va dura o veşnicie ca precedentele similare. 
  
Păcat că „opoziţia” nu ia măsuri să apere viitori ei alegători. Se pare că, din contră, încearcă să profite la fel de condamnabil ca „puterea”. Cine mai apără libera exprimare a gândirii legiferată de legile neaplicabile? 
  
Internetul este un puternic mijloc de comunicare care poate stârni atât compasiuni cât şi revolte. Se pare că partidele politice şi-au angajat „internauţi” capabili să-şi câştige cititori. Mă gândesc cu groază la afluenţa de „Like-uri” care va urma la anul, un an greu cu două bătălii electorale. Oare nu poate fi folosit internetul pentru formarea unei educaţii politice? Măcar omul să iasă la vot. Nu contează pe ce pune ştampila că tot nu are ce alege. Dar poate hazardul să fie mai favorabil poporului şi nu numai buzunarelor proprii. Tineretul „intelectual” dacă poate fi numit astfel este deosebit de receptiv la orice vibraţie-apel a mobilului său. Este bine, este rău, Dumnezeu mai ştie. După mine ar fi mai util să citească o carte. Dar oare mai are ce citi? Eu nu prea apreciez literatura „contemporană” de astăzi. M-am rezumat exclusiv pe contemporaneitatea tinereţii mele bazată pe clasici. De aceea nu mi-am mai actualizat biblioteca de zeci de ani şi tot am cu ce să-mi umplu activ timpul de culturalizare prin lectură. Oare tineretul mai ştie ce a scris Jules Verne, Topârceanu, Goga sau chiar Creangă? Nu mă pricep la muzică. De exemplu nu diferenţiez genul rok de manele. Dar ascult cu plăcere valsuri, tangouri şi balade. Bine că tragicul accident nu s-a produs la prezentarea unui album de balade! Probabil ar fi fost mai puţin nenorociţi sau poate chiar de loc deoarece baladele nu se asociază bine cu artificii în săli închise. De fapt aceste artificii au cauzat demisia Primului Ministru iar astăzi disputele între purtătorii de pancarte care nu ştiu să citească ce scrie pe ele. 
  
Dumnezeu să dea mintea cea din urmă şi creştinilor mai săraci cu duhul. Ar cuprinde omenirea mai mulţi oameni buni. 
  
Referinţă Bibliografică:
Roata lumii se-nvârteşte / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1770, Anul V, 05 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!