CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Nimic nu-i nou sub soare!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Apropo: noi trăim în univers sau în cosmos?  
  
Universul era, în perioada interbelică, un cotidian bucureştean care voia să cuprindă tot universul adică populaţia de bogaţi şi săraci trăitoare cu globul pe care trăim cu tot. Cam aşa ceva, dar fără ziar, se numea la grecii antici cosmos. În consecinţă universul este tot ce-i sub soare iar cosmos este ceva mai mult deoarece cuprinde şi soarele. Trăim deci în ambele. În una mai bine decât în cealaltă. Sau, de ce nu, mai rău dacă sunteţi pesimist.  
  
Să vă fie de bine!  
  
Trăim. Mai bine sau mai rău. Nicidecum bine sau rău. Unii îşi fac concediul la Miami alţii la coada cratiţei că acum se ieftinesc legumele şi e timpul să punem murături. Unii văd răsăritul soarelui între creste muntoase de pe o pajişte albită de narcise alţii de la fereastră dacă au avantajul unui apartament la etajul 45 sau mai sus pe malul Hudsonului. Cel mai frumos răsărit de soare este însă pe mare unde noaptea orizontul este numai şi numai stele pe un fundal negru ca pana corbului în orice direcţie ai privi. Răsăritul este o minunăţie pentru cei care nu au folosit toată noaptea pentru distracţii şi, vă spun eu, este într-adevăr de neuitat. Sunt puţini cei care apucă un răsărit de soare chiar dacă-şi permit concediu de o lună întreagă. Nu-i la o oră tocmai propice pentru tineret care are astăzi cu totul alte preocupări. Romantismul a fost la modă cândva. Astăzi se poartă manele şi ţopăială.  
  
Cândva se mai citeau scrisori scrise unicat pentru persoana dragă. Astăzi se dau like-uri pe poze pentru care nici nu trebuie măcar să ştii gramatică. Faci un selfi lângă o statuie, bolid sau palat şi gata vederea de al munte sau mare. Rar mai este câte un Preşedinte sau Prim-Ministru care mai şi scriu ceva pe sait, sau cum i-o zice la facebok. Să nu credeţi că cineva citeşte. Dar sunt milioane care dau clic pe LIKE aşa să se afle în treabă. Este moda zilei.  
  
Treburi? Mai lasă-mă cu asemenea fleacuri! Cine mai gândeşte sau mişcă un deget pe canicula asta. Şi chiar dacă soarele nu ne coace. Nimeni nu se gândeşte să facă ceva. D-aia e vară, să stea tot omul la umbră. Noaptea-i timpul de chefuri şi distracţii că-i mai răcoare.  
  
Cu toată canicula mă tot frământă un gând. Cum o fi limitat cosmosul? Oare acolo unde se termină este un perete plan ca cel al caselor cu turnuleţe din centrul Timişoara-ei, sferic ca globul pământesc sau hiperbolic , ce-o mai fi şi aia? Încerc şi eu să mă culturalizez cu ce se cheamă acum geometrie ne-Eulid-iană, alta decât o învaţă chiar şi copii noştri ajunşi la facultate. Este o „noutate” foarte nouă. Are aproape două sute de ani de când a fost inventată şi cred că am deşte la o mână pentru matematicienii din ţară care o cunosc. Dar de contrazis tot se contrazic. Altfel n-ar fi români!  
  
Contrazicerile sunt un obicei, o cutumă Sud şi Est carpatică. Culmea este că mulţi sunt de aceeaşi părere dar se contrazic vehement în forma de exprimare. „Reducerea TVA este o mărire a salariului!” spun uni pe când ceilalţi „Este o prostie. Prin reducerea TVA se produce mai mult şi mai ieftin dar omul nu capătă mai mult pentru munca sa!!!” Care au dreptate? Păi cei care vor binele nostru al tuturor, cei care ne îmbunătăţesc condiţiile de viaţă! Şi, mă rog care sunt aceştia? „Cei care măresc salariile!” , „NU!! Cei care reduc taxe şi impozite” şi aşa nu se măresc salariile că este o prostie şi nu se reduc nici impozitele că ar fi o prostie şi mai mare. Din „prostie în prostie” trăim din ce în ce mai greu sperând „o dată-n viaţă” adică la 4 ani cât durează ciclul electoral şi SPER durata de viaţă a şlehtei care, cu totul întâmplător este la putere.  
  
Nimic nou şi în ce priveşte medaliile olimpice ale elevilor merituoşi. Cândva luam medalii şi la olimpiadele sportive. Acum ne limităm la olimpiadele ştiinţelor şi tehnicii în care isteţimea românească îndrumată de profesori buni dă rezultate.  
  
Dar … , ca întotdeauna, laurii se culeg numai dinafara ţării. Numai acolo este apreciată puterea de muncă a românilor. Nu numai recompensa, un venit mai mare pentru meritocraţie, atrage tineretul oriunde în afara graniţelor. Dar ce să facă omul dotat cu inteligenţă în ţara dobitoacelor?  
  
Ca să mâncăm dobitoacele trebuie să le furajăm adică să le dăm lor de mâncare. Ca să avem o recoltă mulţumitoare nu ne putem baza pe ploile date de Dumnezeu ci pe irigaţii. Ca să putem iriga câmpiile ne trebuie apă şi energie. Ca să avem apă şi energie omul trebuie să facă treabă şi în ţară nu numai în afara graniţelor ei. Aşa că nici măcar dobitoacele nu trăiesc bine în ţara lor din cauza oamenilor. Dacă dobitoacele nu se înmulţesc preţul cărnii creşte, salariile reale se reduc iar omul, ca şi dobitocul, trăieşte din ce în ce mai rău. Ce este de făcut?  
  
Să strigăm oare „Chelner repetir!” De ce nu. Chelnerul ne va aduce tot fasole bătută nu suculenta friptură ca cea adusă la masa vecină cu aceeaşi comandă.  
  
În condiţiile de astăzi în care conservatorismul s-a conservat prea conservativ, „nimic nou sub soare” nu mai este cel mai fericit slogan. Din contră. Ar fi potrivit: „STOP! Şi de la capăt”,lăsând baltă tot în urma noastră ca după un incendiu şi, profitând de roua depusă pe tăciunii stinşi, să profităm de revigorare.  
  
Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română. Imnul unirii. Imnul cu care Cuza a răzbit să unească cele două provincii într-o ţărişoară care, pe timpul regelui Ferdinand, a devenit mare cât roata carului, puternică şi bogată. Oare pe atunci poporanii erau solidari unul cu altul? Potrivit constatărilor moşului Ioan Roată boierii cereau unirea pălmaşilor dar ei nu puneau mâna. Astăzi mai mult decât oricând este din nou necesar să apelăm la unire, la solidaritate. Toţi trebuie să pună mâna la dezvoltarea ţării. Dar nu „asocierea de interese” promovată de Ponta umplând ţara cu ministere neproductive, chiar inutile, pentru a satisface pofta de putere a coaliţiilor care poluează majoritatea parlamentară. Preşedinţia militează pentru găsirea unei colaborări a tuturor partidelor care ţin la propăşirea ţării mai mult decât în slogane electorale. Toţi „vor binele ţării” dar se încurcă în vorbe şi nu pot face nimic. A mai fost făcut un pact semnat de toţi cu privire la contribuţia bugetară la fondul de apărare militară a ţării. Vom vedea la următorul buget dacă partidele au minţit, de astă dată chiar în scris, sau se ţin de cuvânt. Un asemenea pact, dar sincer, ar fi astăzi necesar în vederea reducerii impozitelor potrivit noului cod fiscal şi dublarea salariilor bugetarilor începută firav cu sporirea veniturilor personalităţilor diriguitoare. Ar fi o realizare frumoasă cu sprijinul tuturor care, ca Azorel căţelul se jură că nu … Măcar aparent, ca la legiferarea măririi salariilor din învăţământ făcută în 2008 dar neaplicată nici astăzi, finanţele ţării pot suporta anul acesta prevederile codului fiscal şi o vagă mărire a veniturilor salariale ale populaţiei. Sunt însă necesare măsuri drastice auxiliare care nu sunt deloc în favoarea campaniei electorale care se apropie. De aceea partidele „dăi,i luptă şi luptă!” toate, să convingă de foloasele „de moment” legiferate pe genunchi ca să aibă cu ce se lăuda.  
  
Coaliţia la putere minte „că aşa trebuie” dar opoziţia? Da! Opoziţia se făleşte cu nişte minunate coperte între care s-ar afla viitorul de roze al ţării. Mi-e teamă că dintre coperte va ieşi doar minunatul costum care a adus nud şi gol regele în faţa supuşilor ce lăudau splendorile ţoalelor.  
  
 
Referinţă Bibliografică:
Nimic nu-i nou sub soare! / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1678, Anul V, 05 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!