CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  

Victoraş ne va mări salariile!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Şi nu cu 10% ci la dublu, triplu. A mai făcut-o Tăriceanu iar Băsescu a promulgat legea triplării salariilor dăscălimii după triplarea pensiilor. Păcat că a dat faliment banca Lehman Brothers[1] iar legea aceea nu a mai putut fi aplicată. Acum este însă serios deşi realitatea începe să strige „jos Ponta”. Ni-i vorba de RealitateaTV care doar a anunţat prima acest eveniment. Este realitatea zilelor noastre pe care le trăim cu sufletul la gură: se re-operează Ponta la genunchi sau pleacă doar în concediu? Oricum în trei patru săptămâni se măresc salariile marilor conducători ceea ce prefigurează mărirea veniturilor întregii populaţii. Aşa o fi oare? O putem lua drept o glumă bună. Dar dacă totuşi … ?  
  
Suntem mai mult decât obişnuiţi cu glumele proaste făcute de jonglerul cu meniscul piciorului drept în zdrenţe. E sănătatea lui. Să i-o ţie Domnul dacă el nu are grijă de ea.  
  
Dar aici este vorba de mult mai mult.  
  
Victoraş este în concubinaj cu Tăriceanu. Nu ştiu ce au de împărţit după lamentabila descompunere a USL. Tăriceanu a mai intrat în istoria ţării. A apucat ca prim-ministru epoca economică a creditelor bancare „pentru orice”. Nu numai la noi! Erai creditat pe baza buletinului, indiferent ce venit aveai. Iar veniturile erau mari. Pe lângă salariul de bază curgeau prime şi alte surse de venit. Repet în toată Europa chiar şi America. Un bum general economic a culminat în 2008. Tăriceanu, un liberal, tocmai triplase pensiile motiv pentru care a devenit zeu, nu numai pentru pensionari. Lucra intens la un plan care, cică, ar fi triplat salariile dăscălimii. Planul a devenit Lege care a fost promulgată de Băsescu. Dar pe 9 sept. Lumea financiară a fost dintr-odată zguduită din temelii. Cea mai mare bancă care asigura reasigurarea are dificultăţi reflectate pe bursă cu scăderea la jumătate a acţiunilor. După 3 zile acţiunile scad încă o dată la jumătate iar pe 16 sept. declară falimentul. Şi alte bănci ale lumii capitaliste încep să se clatine. Un început de criză mai ceva decât Marțea Neagră, ziua de 29 octombrie 1929, asociată cu prăbuşirea bursei de acţiuni din New York. Începutul crizei care a avut repercusiuni grave şi la noi, a împiedicat punerea în aplicare a măririi salariilor. Toate rezervele bugetare create de marele erou al zilei, zeul Tăriceanu, s-au topit peste noapte astfel că noul guvern de după alegeri a moştenit datorii echivalent cu plusul scontat. Nici astăzi nu au fost acoperite cheltuielile făcute atunci. Dar în marea sa bunătate Victoraş, în rol de suprem de Zeus le-a iertat ca multe altele (poate dă înainte de plecarea în concediu de boală un decret în care „iartă” datoriile neplătite de PSD).  
  
Cu voie sau fără voie a fost deconspirată Legea Salariilor pe care Victoraş o considera atuul forte pentru recâştigarea alegerilor de anul viitor. De astă dată fără USL dar cu trădătorul Tăriceanu. Deconspirarea a venit pe când Victoraş era pe masa turcească de operaţii cu genunchiul său suferind.  
  
Este adevărat că pe masa guvernanţilor este în lucru o lege care să uniformizeze retribuţiile tuturor oamenilor muncii ducând, pentru majoritatea celor oropsiţi de soartă la măriri substanţiale. După ce prim-ministrul interimar a emis decretul de mărire a salariilor vârfului conducerii ţării presa a intrat în detaliile noii legi făcând cunoscute secrete bine păzite cum ar fi viitoarele salarii ale medicilor , dăscălimii şi a funcţionarilor publici. Este un vis de nesperat să ai, de mâine când o fi mâine, salariul dublu sau chiar triplu dacă astăzi este mic.  
  
În condiţiile în care Victoraş urlă cu toate gurile că nu sunt bani la buget, după ce a redus TVA şi alte taxe precum cea de pe stâlp cu o „minoră compensaţie” prin înzecirea taxelor locale rămase, potrivit codului fiscal încă nepromulgat, la dispoziţia baronilor locali nu se întrevede ce şanse de aplicare revin. Mâine, când va fi mâine, va fi cu siguranţă „când s-au copt condiţiile” adică gogonelele din salcie.  
  
Va mări Ponta salariile precum a făcut-o „pretenul” său Tăriceanu cu cel al dăscălimii?  
  
Să analizăm puţin această perspectivă.  
  
Deşi PSD este un partid strâns unit în jurul fostului său conducător Victoraş iar coaliţia cu unii trădători este mai vie ca niciodată (USL trăieşte în coşciugul din care a ieşit fantoma Tăriceanu) cauza dezbinărilor intra şi extra partinice nu rezultă din frecuşurilor între baroni. Cauza este dezbinarea, iar coaliţiile nu sunt nici pe departe o soluţie. Însăşi afirmaţia lui Victoraş „Să demisionez? Adică să las frâiele ţării pe mâna celor care au redus salariile?” nu este de loc retorică.  
  
Ştie Victoraş că mărirea de salarii preconizată de el se datorează exclusiv micşorării de salarii făcută de prim-ministrul Boc, în condiţiile crizei financiare globalizată?  
  
Da! Mărirea de salarii ca şi aplicarea întocmai a codului fiscal sunt reale. Chiar fără mărirea taxelor locale care îngrozesc pe proprietarii de imobile sau terenuri agricole ar fi, în salcie, gogonele suficiente. Culmea este că Victoraş va intra în istorie ca primul-ministru care a intuit marea reformă politică începută de preşedintele Johannis. Pas cu pas nu este un slogan. Dar ca la un dans ritmic fiecare pas trebuie făcut la locul şi timpul potrivit.  
  
Nici o Lege, bună sau rea, nu poate fi promulgată în condiţiile în care a fost aprobate de N capete având N diferite concepţii în votul acordat. Boii scumpei noastre ţărişoare trag jumătate „hăis” iar jumătate „cea” adică unii la dreapta şi ceilalţi la stânga, chiar dacă rolul partidelor este tocmai împotriva concepţiilor dogmatice. PSD ia măsuri liberale iar Liberalii vor măsuri sociale. Ambele partide greşesc deoarece îşi vâră nasul unde nu se pricep. De ce nu-şi dau mâna spre a se lămuri competent asupra problemelor pe care le „dezbat” (am accentua „dezbat” deoarece parlamentarii fac atacuri verbale la persoană în apărarea „castravetelui” lui Bulă, nu dezbat probleme).  
  
Activitatea politică în condiţiile societăţilor prezidenţiale are caracterul unei ştafete. Iniţiatorii unei măsuri folositoare nu au timpul să culeagă roadele care apar în perioada conducerii oponente. Aceştia din urmă culeg roade necuvenite şi, bazat pe ele, pot lua măsuri aparent benefice a căror rezultate se transferă urătoarei puteri guvernamentale care, necuvenit, încasează papara.  
  
Boc a micşorat, între altele, salariile. Prin asta a echilibrat finanţele ţării lovite de criză. Redresarea a dat roade 5 ani mai târziu permiţând lui Victoraş să reîntregească salariile micşorate şi azi chiar să spere la mărirea lor.  
  
Europa comună judecă uneori părtinitor fiicele sale. Grecia a obţinut în anii de criză împrumuturi care se plătesc astăzi cu măsuri mult mai drastice decât cele luate de Boc – Băsescu. Aş felicita măsura corectă luată de Boc – Băsescu cu sfatul guvernatorului Băncii Naţionale. Exemplu de conlucrare a decidenţilor. Astăzi Victoraş se opune perechii Preşedinţie – BNR, cele mai importante în politica economică, care au prevenit cu ani în urmă o catastrofă financiară ca aceea din Grecia de astăzi.  
  
In fond de ce nu a promulgat preşedintele Codul Fiscal?  
  
În primul rând o Lege nu este mai bună sau mai rea dacă o aprobă 50%+1 sau 100% din deputaţi. Din contră. În primul caz ea a fost dezbătută temeinic reuşind să convingă numai unul din decidenţi. În al doilea caz miroase a afacere obscură. Este imposibil ca 500 capete să judece toate în acelaşi sens. A fost votată în acest caz „o indicaţie” sau un „interes comun” nicidecum o lege.  
  
Să nu mă ia Victoraş cu veşnicul său „M-au votat 5 milioane sau 500 parlamentari. Am în consecinţă dreptate!” Ei bine, pe Johannis l-au votat 6 milioane, şi nu l-am auzit făcând un caz din acest „caz”.  
  
Ce a cerut Preşedintele returnând Codul Fiscal Parlamentului? Nimic mai mult decât să fie „parlamentat” în sensul direct al cuvântului. Nicidecum să fie respins ceea ce cu Victoraş la cârmă ar fi evident imposibil. Codul este bun, conţine multe perfecţionări faţă de precedentul şi reduce simţitor povara fiscală pentru viitori investitori. Şi populaţia este parţial mulţumită cu reducerea TVA, o mărire indirectă a veniturilor cu cel puţin 5%. Poate că puterea sporită a primarilor în stabilirea taxelor locale să pară o acţiune premeditat electorală atât timp cât primarii nu au controlul „marilor contribuabil” gestionaţi direct de Bucureşti.  
  
Intuiesc că Preşedintele aşteaptă de la Parlament o planificare a acţiunilor indirecte care condiţionează în fapt aplicarea codului. Măsurile sunt publice prin programul Liberal de cârmuire a ţării. Din acestea au fost „plagiate” de maestrul Victoraş numai primele 10 file.  
  
Victoraş impune însă parlamentarilor să nu parlamenteze ci să execute ordinul. El este, sau măcar a fost, şeful de partid decident. Mă mir că parlamentarii se complac în situaţia de marionete. Nu ies din bănci când se votează sau mai rău îi găseşte diareea şi fac coadă la WC pe durata votului, sau … câte şi câte îi mai dau prin gând deoarece nu are încredere în loialitatea oamenilor săi crescuţi în disciplina PCR nu numai PSD.  
  
Reţin în final că Victoraş măreşte tuturor salariile de la 1 ianuarie precum Tăriceanu, prietenul său marionetă, a mărit pensiile acum 8 ani, adică pe bune. Până la alegerile viitoare se vor mări cu mult zgomot de surle şi trâmbiţe poate chiar şi cu 10% salariile din totalul de 2..300% preconizat de Legea care nu va putea fi respinsă de Preşedinte dar nici aplicată integral. Să ne mulţumim cu 10%. Atât merităm, cel puţin cei 5 milioane care l-au votat să se ţină de scaun nu să conducă o ţară.  
  
Să-i fie ţărâna uşoară dacă se pierde prin Turcia în grelele operaţii pe care le suferă de când Parchetul se interesează de sănătatea sa.  
  
  
  

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Lehman_Brothers  
  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Victoraş ne va mări salariile! / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1666, Anul V, 24 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!