CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Un om între oameni
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Televiziunea, în acţiunea ei de a prezenta valori umane autohtone a permis unui om să se exprime. Un adevărat om realizat complet deşi tânăr. Academician, istoric, rector al universităţii din Cluj, un adevărat erudit în istoria medievală a României, rămâne un om simplu. Îi plac savarinele, a citit cu cea mai mare plăcere pe Slavici în opera sa Mara, iar muzica preferată rămâne Enescu cu rapsodiile sale care evocă, după spusele sale, istoria zbuciumată a poporului simplu, a pălmaşului, exprimată în doine şi balade.  
Un fapt divers. Nu ştiu de ce gândirea mea a deviat ascultând interesantul dialog dus cu un celebre regizor. Făceam comparaţii cu Lohengrin, un mit al culturii gotice prezetat de Richard Wagner în una din operele sale. Nu ştiu ce mi-a sugerat tocmai acest personaj, un om perfect. Poate datorită faptului că emisiunea de televiziune a relevat calitatea de om a domnului academician.  
Un alt intervievat profesor, întâmplător în aceeaşi zi, a afirmat:”Nu mă interesează vocabularul per care vi l-am dat ci cel pe care-l aveţi”. Îl consider doar din atât un adevărat om, cu concepţii pragmatice într-o lume prea politizată.  
Sintagma „un om între oameni” capătă astăzi semantic o însemnătate deosebită. Sunt tot mai rari oamenii deşi pe planetă trăiesc mulţi.  
Ţara noastră, mică sau „mare cât roata carului” cum a fost sub regele Ferdinand a avut mulţi oameni chiar la conducerea sa. Poate se va mări cu istoricul ţinut Basarabia a cărui populaţie s-a pronunţat ieri într-o adunare populară pentru reunirea ca pe timpurile lui Ştefan cel Mare. Poate! Când fostul Preşedinte s-a pronunţat acum câţiva ani în acest sens a fost huluit de corul adunat în marea adunare parlamentară. Sunt curios ce reacţie va avea noua adunare populară din Moldova. Ca român mi-aş dori ca toţi românii să se afle sub aceeaşi umbrelă. Dar şi poporul Ungar ar avea dreptul să năzuiască la o reunire la forma în care au trăit un mileniu deşi Maramureşul, parte cândva din imperiul Austriac este mai Dac decât toată Dacia. Cimitirul vesel din Săpânţa este o amintire vie a principiului Dac de a se veseli când un om scapă de truda vieţii şi trece la odihna veşnică.  
Da! Dar de ce oare academicianul amintit mi-a dus firul gândirii tocmai la Lohengrin, fiul lui Parsival?  
Mitologia greacă este plină de eroi militari. Foarte rar apar personaje nelegate de război. Aceea gotică pune mai multă bază pe religie legând faptele eroilor militari de percepte creştine. Bunătatea, dreptatea şi chiar punctualitatea sunt merite pe care eroii le au în prim plan în activitatea lor.  
Şi românii au o mitologie proprie dar nu şi rapsozi ca Homer care să o fi popularizat. Ea cultivă vitejia haiducilor care jefuind îmbogăţiţii vremii împart necăjiţilor averile dobândite. Totodată cântă eroismul ţăranului, îndeosebi a păstorului care singur singurel îşi paşte mioarele pe creste muntoase, împotriva unor hrăpăreţi răuvoitor care râvnesc turma. O mitologie pastorală plină de farmec şi duioşie.  
In contrast mitologia gotică are două aspecte. Cântarea nibelungilor cultivă eroi ca acei descrişi de Homer care-şi apără nu numai Dulcineele de ocazie ci populaţii întregi năpăstuite, Al doilea val, datând relativ recent (sec. 12) creează eroi pe bază religioasă Astfel „Sfântul Graal” o cupă folosită de Isus la cina cea de taină apoi umplută de unul din apostoli cu sângele Sfânt care curgea de pe crucea de răstignire, este găsită de Parsival regele ţinutului Graal care, după aducerea cupei devine un loc sfânt. Fiul său Lohengrin purtându-se cu eroismul nibelungiilor se constituie apărătorul sfântului potir, dar cutrieră totodată lumea spre a împărţii dreptate cu puterile de origine sfântă obţinute de la Divinitate. Este aşadar „un om între oameni” În această calitate a fost cântat în opera lui Wagner.  
Este bine când întâlnim câte un „om dintre oameni” ne putem considera onoraţi că am aflat despre el, cu atât mai mult dacă am putut avea onoarea de a-i fi prezentaţi. Este păcat însă că mai există „printre oameni” şi criminali sau înşelători care se comportă precum persoanele negative din opera amintită. Si mai mare păcat este că eroii, adevăraţii oameni între oameni, nu mai au puterile să lupte cu succes împotriva celor mai puţin omenoşi.  
 
Tare bine ar fi ca noi, oamenii dintre oameni, să ne dăm mâna şi, prin puterea căpătată prin unire să luptăm mai eficient împotriva oamenilor neoameni strecuraţi printre oameni.  
Am avea astăzi ocazia ca, unindu-ne măcar în păreri, să contribuim la refacerea României, mare ca roata carului. Moldovenii o vor, lucrul este pe jumătate făcut. Oare vrem şi noi?  
 
Referinţă Bibliografică:
Un om între oameni / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1648, Anul V, 06 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!