CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Trei Doamne şi toşi trei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
George Coşbuc sărmanul ne-a îmbogăţit tezaurul literar cu această poezie. Este splendidă şi evocatoare. 
  
Domnul D. Mariu Chicoş Rostogan, pedagog de şcoală nouă scoate ultimii trei din catalog la tablă. Cu tot ajutorul acordat trebuie în final să conchidă: „Trei doamne şi toţi clei”. O mică caracterizare a propriei sale activităţi pedagogice. 
  
Trei este totuşi mult. Avem doar două televiziuni mai acătărrii de actualităţi (din vreo 20). Interesant este că fiecare are un specific propriu care o caracterizează, un muţunache:1. Realitatea … Anti regal şi 2. Antena 3 … Anti băsescu (a devenit adjectiv din nume propriu): Nu este emisiune de la Domnul sfânt ca unul dintre reporteri să nu atace muţunache-ul specific. Si este supărător. Păcat. Altfel emisiunile sunt bune. Sunt bine informate şi dau, în general, interpretări corecte. Cu condiţia însă ca informaţia să nu atingă muţunache. 
  
Zău că-mi depăşeşte capacitatea (şi aşa redusă) de înţelegere. Ce au cu foştii ? 
  
Regele nu-i chiar un fost. Ungerea sa de către biserică îi conferă demnitatea pe viaţă. Chiar dacă coroana regală, turnată din tunul victoriei de la Plevna, este păstrată la muzeul de istorie. Nici Băsescu nu-i un fost. S-a născut politician, bun sau prost, şi va muri politician, bun sau prost. Activitatea temporară ca preşedinte a expirat. Ca şi a domnului Ivan Ilici şi a altora. Este ceva normal. Mă deranjează prostia de a nu privi decât înapoi. Şi nu numai la regi şi preşedinţi. Predoiu a făcut ce a făcut. Este oare o garanţie că va face ce a făcut? E mult mai probabil că va face ce va face potrivut unui nou nărav condiţionat de conştiinţă. Se mai schimbă omul. Uneori se mulţumeşte să schimbe doar pălăria. Dar nu generalizez. 
  
Se teme oare Realitatea că Majestatea sa Regală va aspira la „mâna mândrei Eugenia” ca să plagiez din Dumas? Sau că Băsescu se scoală din morţi ajutat de un focos Arhanghel? Şi ce ar fi rău în asta. Poporul i-a ales pe amândoi. Poporul poate să-i agreeze sau nu. Vor aceste posturi de televiziune să ignore voinţa Poporului? Nu ar fi singurele. Mai toţi parlamentarii uită ce au promis Poporului de îndată ce se cufundă în fotoliu. În special cei votaşi de Marea majoritate dev 7 Milioane potrivit „şova”. (minuscule din „respect” faţă de PSD-Şova cu milioanele lui) 
  
Eu aş fi de părere să privim exclusiv în prezent. Un plan de dezvoltare prezentat per „100 ani”, nicidecum pe un sfert de perioadă legislativă apoi zilnic ceeace a fost dat ier în exploatare. Nu mă interesează ce va fi când va fi cum ne explică cu surle şi trâmbiţe Ponta şi acoliţii. Doresc să aflu că de ieri pot circula pe autostrada Sibiu-Colibaşi, că de ieri a intrat în funcţiune cel mai mare laser al Europei la Măgurele, că de ieri funcţionează în Cuca Măcăii o centrală electrică pe gaze obţinute din deşeuri agricole, că de ieri salariile profesorilor au fost sporite din lei în euro, că de ieri …. circulă cu 50 km/oră trenurile deoarece „nu” se mai fură şinele, că … 
  
Avem un nou Preşedinte care, din păcate, nu poate face minuni. Cum să rotunjească simultan toate capetele pătrate pe care cu ajutorul fantomelor le-am ales când le-am ales în USL? Poate unul din marile partide tradiţionale este sincer când acceptă schimbarea. Trebuie să acceptăm veşnic toanele PSD care schimbă calimera de la o oră la alta, reamintind că X sau Y din opoziţie au FOST baroni ca majoritatea membrilor săi? A fost. A fost nu că va fi deoarece ar fi o minciună sfruntată pe care nici ei nu şi-o permit să anticipeze. 
  
Şova a fost un sforar care visa când descria cel mai cert prezent. Din păcate nu numai el. Ponta are „sfătuitori” cu slabă vedere care confundă realitatea cu visul din profeţii. Poate ca aceştia nu-şi deruleze decât afacerile care, bineînţeles, merg strună. Poate. Trebuie să le acord circumstanţa de nevinovăţie potrivit constituţiei . O merită? Poate. Dar de ce obligatoriu? Cum de este criticat sever fostul rege sau fostul Băsescu? Nu pot să am păreri critice sau benefice şi asupra lui Şova sau Predoiu care încă nu sunt „foşti”? Pot oare să ştiu ce au astăzi în cap şi ce vor face mâine? 
  
Chiar în acest moment televizorul turuie ce a mai făcut Băsescu la aproape jumătate de an de când a „abdicat” legal nu obligat ca Majestatea Sa. Are această împrejurare efecte de viitor? Se întregesc sau se repară autostrăzile sau se măresc salariile profesorilor? Nicidecum. Se însămânţează doar ura între diferiţii politiciei pro şi contra. Da! Pro şi Contra ce? Nu contează! Măr al Discordie să fie ca pontiştii să mânuiască sforile. „Divide et impera” este strategia pontistă iar mas media face orice să-i cânte în strună. Unii cu băsism alţii cu monarhia. Mai pe limba noastră (să înţeleagă şi Vax Populi): Da! Învrăjbirea omului cu om. Toţi conducătorii învrăjbesc ca să dicteze. Dar Antena 3 ce folos are? Nu-şi poate scoate şeful din puşcărie chiar dacă unii se îndoiesc asupra temeiniciei asprei pedepsiri. 
  
PNL-işti mişcaţi măcar un deget! Sunt de acord că puterea nu trebuie cumpărată cu favoruri dar convingeţi şi lăsaţi-vă convinşi. Şi stânga poate contribui la propăşirea ţării dacă se leapădă de pontism. Cred că prin popularitatea actualului Preşedinte poporul vi se iartă toate păcatele. Poporul nu şi DNA. Dacă printre voi există corupţi notorii să-şi execute pedeapsa după care pot reveni să vă ajute cu noi forţe şi năravuri. Dacă este posibil. Îngropaţi în istorie trecutul. Noi vrem o viaţă mai bună care numai în viitor este posibilă. Deschideţi-l şi vă vom ridica statuie. 
  
Totuşi PSD-işti şi PNL-işti încetaţi să dezgropaţi reciproc fantomele. Vinovăţii de zeci de ani, chiar dacă sunt evaluate la miliarde, nu-şi mai au efect educativ. Nu vă mai jucaţi cu cătuşele. Dacă puteţi dovedi legal o fraudă recuperaţi prejudiciul fără tam-tam, fără cătuşe chiar şi fără puşcărie. Banii înapoi şi Dumnezeu cu mila. Lăsaţi puşcăria şi cătuşele pentru criminali, violatori sau cămătari. Ei le merită de-ar fi şi cosgocea banca. Ce ar fi ca televiziunile, toate, să comunice: „Prin sentinţă definitivă tribunalul a hotărât ca doamna Elena să restituie statului suma de 1 miliard datorată printr-o fraudă constată. Sentinţa a fost executată” Scurt şi la obiect. Nu interesează pe nimeni unde, când şi de ce şi-a petrecut parte din viaţă în prevenţie. A plătit! Ar rămâne mulţi prim solişti ai presei şomeri. Să le fie de bine. 
  
Dumnezeu râde în rai văzând cum vă învrăjbiţi. Are şi de ce! 
  
Referinţă Bibliografică:
Trei Doamne şi toşi trei / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1589, Anul V, 08 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!