CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Dă-mi bacşiş că n-are ţara bani!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Visez cai verzi pe pereţi! 
  
Mă întreb retoric deşi nu sunt chiar Statul de Drept: 
  
Ce-i bacşişul? Cerşetorul este de acum îndreptăţit să întindă mâna şi imperativ să comande: „Dă-mi bacşiş că altfel n-are ţara bani”. Doamne Dumnezeul Meu! Şi sunt mulşi cerşetori. Poate vor fi rechemaţi şi toţi cei din diasporă. O să rămână diaspora fără votanţii PSD. Absolut. 
  
Să zicem că întrebarea este totuşi retorică. Dar are un răspuns palpabil spre deosebire de: Ce este şpaga? 
  
Aşadar bacşişul este o formă de cerşeală care ne vine de la turci. Domnitorii fanarioţi i-o dădeau Sultanului spre a căpăta domnia. Apoi trebuia recuperată. Prin impozite! Vai de bietul român. 
  
Mai toţi funcţionarii turci trăiesc numai din bacşişuri şi au averi comparabile cu aceea a sultanilor. Aşa e la ei şi astăzi. La noi bacşişul are altă interpretare. E primită de frizer sau chelner. Uneori pe merit. Uneori! 
  
Cerşetorul obţine mila, iar medicul sau profesorul şpaga. La ce se referă atunci legea impozitării bacşişului? De unde provin miliardele cu care se îmbogăţeşte statul? 
  
Poţi spune oare că medicul care mi-a salvat viaţa, din pionezele în care se afla, a primit bacşişul pe care i l-am oferit din inimă? Vă rog să fiţi raţionali! Nu mă obligaşi să dau bacşiş celui care nu o merită prin executarea exemplară a muncii sale. Auzi acolo, bacşiş legiferat! 
  
În fond ce mi-e bacşişul, corupţia sau şpaga pe care un medic, un profesor sau un politician o primesc pentru munca lor apreciată sau „promisă”. Se ştie că politicianul uită de la mână la gură. Dar promite, ca să ia bacşişul! Este impozitat acest bacşiş? Poate cu bon fiscal separat? 
  
Se impozitează oare şi nevoile omului făcute la WC-ul Public? 
  
Papură vodă impozita fumul ieşit din horn. 
  
Ponta berea care iese din om. (Prin impozitul pe bacşişul dat, nu oferit.) 
  
Nu rimează perfect dar este adevărat! 
  
Da! Dacă supraevaluarea retrocedărilor ar fi considerate bacşiş, sau şpagă, sau corupţie treacă-meargă. Sunt de acord să fie impozitata cel puţin 200% cu plata integrală şi a pensiunii pe care judecătorul ar da-o pe drept. Dar să mă opreşti, prin injustă impozitare, să dau din puţinul meu, gata impozitat, un premiu celui care după părerea mea îl merită, este o barbarie. Apropo Frumoasa Elena plăteşte pensiunea acordată la Târgşor? Doar are carte de credit! Cât este alocaţia? 80 lei pe zi când un câine primeşte 200? Ce mai viaţă de câine puşcăriaş. 
  
În sfârşit!. Am văzut la Antena 3 o diagramă statistică în care fantomele votante nu mai sunt pe primul loc. Sper că şi împricinatul îşi va auzi curând sentinţa, apropo mai este ministru? Se pare că la ultimele alegeri poporul a fost mai atent iar noul preşedinte răspunde aşteptărilor. Poate va repara şi cumplita ordonanţă guvernamentală de impozitare a bacşişurilor. Costă mai mult controalele decât venitul la buget. 
  
Am fost tuns aşa cum îmi place. Răsplătesc meseriaşul printr-un premiu. Nu dau bacşiş. Bacşişul ar fi adunarea datei la nota de plată, „bon fiscal” cum se numeşte astăzi. Pe vremuri nu mai intram în restauratele în care eram astfel înşelat. Puţin le păsa! Astăzi orice client contează. Si cei care principial nu dau bacşiş. În America de exemplu prefer să mor de foame decât să mă las servit de un încasator oficial de bacşişuri. Unde mai este bacşiş în acest caz? 
  
Mai duceţi-vă în Dumnezeii Voştri cu „încrederea acordată folosirii pentru binele nostru a grămezii de taxe şi impozite impuse”. Nu vedeţi că şi Vax Populi vă ia în derâdere? Din ce plătiţi despăgubirile supraevaluate sau voturile fantomelor”? Nu cumva din „taxele noastre care ne fac viaţa mai uşoară?”. Minţiţi, dar mai credibil. Cu campaniile de lămurire pornite ne vom uni şi ne vom opune plăţii taxelor şi impozitelor. Noroc că aveţi multe hotărâri definitive de recuperare a prejudiciilor. Veţi fi obligaţi să le puneţi în execuţie ca statul, PSD-ul să nu dea faliment. Se va găsi o „Antena 3” care să ne invite la plimbări „cu tendinţă”. A trecut vremea „artei pentru artă” 
  
Vrem o viaţă mai bună. Unde-i ea? 
  
Culmea. Omul să plătească costurile, inclusiv regii de 600 – 800 la sută iar în plus să-i fie pretins, prin LEGE să mai dea bacşiş impozabil. Păi mai este bacşişul bacşiş sau pur şi un impozit pe ce iese din mine prin ARLUS (Asociaţia Română de Strângere a Legăturilor cu U şi S, dar nu USA) ? Aşa îi spunea Zăronii orificiului prin care iese că… (ANUS) Mai uitaţi-vă prin Wikipedia că nu strică. 
  
Pe când îmi va pune ANAF-ul contor la păsărică? Ar înota statul în bani! Sau în pi… bere? 
  
Chiar n-are STATUL mijloace să reducă „economia maro” deşi plăteşte împărăteşte mii şi mii de protejaţi politic, pentru „CONTROL”(citeşte „dolce far niente”)? Economisind acele salarii s-ar putea dubla salariile profesorilor. Şi taxele se pot reduce la jumătate numai prin recuperarea averilor furate de politicieni (unii, puţini dar… unii). De ce stârniţi generând dublă şi triplă impozitare? 
  
Legea actuală, de demult, este clară. Se impozitează potrivit ei „toate veniturile”. Este adevărat, „declarate” Şi în America este o lege similară dar nimeni n-ar îndrăzni să omită bacşişurile din declaraţia de venit. Doamna cu Coasa şi ANAF-ul (parcă-i zice altfel pe acolo) sunt temerile oricărui american. Nu „respectul” faţă de afacerile statului înlătură economia „maro” ci frica. Frica de moarte sau puşcărie care, la noi, a devenit o şcoală elementară pe care toţi o vor face cândva. Nici de mirare. Nu ţi-ai luat bonul pentru spagă (iertare, bacşişul) dat şi gata. Îţi dă judecătorul pensiune completă pe câţiva ani. 
  
Eşti bun român dacă contribui prin taxe la îmbuibarea baronilor. Am auzit-o acum, acum la televizor! Eu bine eu nu sunt „în acest caz” bun român şi nici prietenii mei. Păcat că nu respectăm cu toţii recomandarea „băsistă” să părăsim această cloacă. Să ne luăm lumea-n cap! 
  
Buni români încasatori de taxe absurde: 
  
Unde vă credeţi voi, 
  
De solicitaţi şi pielea de pe noi? 
  
Mai mâine ne puneţi să vă dăm şi pielea înapoi. 
  
alt verset reuşit. Gata mă fac poet! 
  
În nici un caz nu se reduce economia neagră prin impozitarea „pe bon separat” a bacşişului. Practic nimeni nu va mai da bacşiş iar ospătarii pot muri de foame. Cu cine mai realizaţi impozitarea activităţii de bază? Cu fantome ca la alegeri? Nu ţine! 
  
Recent am aflat că a fost realizat prin şpagă, nu bacşiş impozitabil, un procedeu prin care cuburile pot devenii sfere. Dau un bacşiş regesc oricărui politician care îşi pune capul la bătaie în acest procedeu. Sper că va fi mai bine. Pentru toţi! Chiar dacă impozitaţi acel bacşiş. 
  
Să nu cumva să impozitaţi însă şpaga. V-aţi aprinde părul de pe cap! Scape cine poate. 
  
Chelul! 
  
Referinţă Bibliografică:
Dă-mi bacşiş că n-are ţara bani! / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1586, Anul V, 05 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!