CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  

O lume frivolă, frivolă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ne-am întâlnit pe facebook. O potrivire de cuvinte, o fotografie, o remarcă mai hazlie ne-a atras atenţia şi gata. Devenim „prieteni” şi schimbăm „fotografii” nu impresii. 
  
În copilăria din timpul celui de al doilea mondial, am mai apucat „saloanele” în care oamenii „culţi” schimbau impresii, îşi citeau operele lirice sau în proză. Pe marginea lor se schimbau păreri. Aşadar căpătau valoare prin promovarea criticilor indiferent dacă acestea erau favorabile sau nu. 
  
Astăzi literatura, ca şi multe alte discipline, se face prin internet. Nu numai difuzarea. Bibliotecile electronice sunt pline cu opere, unele de valoare altele simpatice sau frumuşele. Nimeni nu le apreciază însă deşi se dau mii de „like”. Citite sau nu dai like. Mai mult pentru flatarea autorului dacă nu se ascund sub el alte interese frivole. 
  
Nu ştiu ce reprezintă. De fapt sunt discuţii frivole, palavre la o cafeluţă ilustrate şi cu poze. În ce scop oare? Aşa, ca să ne aflăm în treabă. 
  
Chiar toată lumea asta nu are nimic de făcut? Măcar bebeluşi că tot a scăzut îngrijorător natalitatea de pe la noi. 
  
În loc de un steril „like-it” o vorbă de duh, o cerere de întâlnire „spre a schimba impresii”, o vorbă de apreciere sau chiar de iubire? De ce nu impresii deosebite inspirate de lucrare, remarci, păreri critice? Acestea din urmă sunt sublime dar lipsesc cu desăvârşire! 
  
Este adevărat. Sporovăiala per internet a generat multe cupluri dese ori stabile. 
  
Un scriitor oarecare înşiră cuvinte după cum îi dictează muza. Dese ori în ritm şi rimă. Observ cu sufletească mulţumire că multe opere au chiar teme dezvoltate cu mult simţ. Dar marea majoritate sunt „artă pentru artă” dacă ajung la nivelul de artă. Eminescu le clasifică drept „vorbe goale ce din coadă vor să sune” în Scrisoarea III. 
  
Nu s-ar mai întâmpla asta dacă fiecare cititor, cititor sadea nu răsfoitor, ar face o remarcă. Însă o critică competentă necesită adânci cunoştinţe. Dar nicidecum nu sun necesare aceste cunoştinţe. Să zicem că „opera citită” se referă la gastronomie sau ebenistică. Dacă eu am alte gusturi şi păreri, în special despre crustacee sau pat, îmi exprim părerea fără să critic pe aceea a autorului. Este părerea mea pe care o fac publică în oponenţă cu aceea a autorului. 
  
De regulă un critic literar nu se coboară a citi biblioteci electronice în care primul venit î-şi poate expune „operele literare”. La fel un om de specialitate, medic, inginer sau savant nu se coboară nici el la aceste biblioteci comune preferând tratate de specialitate. 
  
Nu ştii însă de unde poate sării iepurele. Am certitudinea că revistele de „referate” şi chiar de literatură sunt pline de lucrări de mare valoare filosofică, ştiinţifică. Unele chiar adevărate opere literare. Din păcate diamante aruncate în troaca porcilor deoarece nimeni nu le apreciază valoarea. 
  
Departe de mine să denigrez intenţiile serioase de promovare a scriitorilor începători făcute de editorii bibliotecilor specificate. Însă nimeni nu insistă ca miile de cititori accidental sau sistematici (pe bază de abonament) să se străduiască să-şi dezvăluie impresia asupra lucrării citite, mai ales dacă de rezumă doar a o răsfoi spre aşi justifica singur un „like” dat interesat. 
  
Bineînţeles că pozele au atractivitatea lor. În special a copiilor de toate vârstele, mândria justificată a mămicilor. Mai sunt surse de afişare a snobismului şi selfi alături de monumente ale naturii. Dar la ce servesc oare? Creează invidie nu sentimente de apropiere sufletească necesară între „prieteni”. La fel poza cumpărăturilor sau simpla lor menţionare. Poşeta de un milion de dolari caracterizează purtătoarea ei drept vampă sau chiar paraşută, nicidecum de ”distinsă doamnă” cum se pretinde. Măcar asta este părerea mea. 
  
Apropo, o vestită călăreaţă de circ care ne-a vizitat ţara cu circul Globus pe vremea lui Cincinat Pavelescu un mare epigramist, a răspuns bogatelor aplauze cu propoziţiunea de mulţumire „Mă simt profund atinsă” la car Cincinat a răspuns în presă: ”Stimată doamnă şi distinsă/ Când aţi fost profund atinsă/ Eraţi călare sau întinsă? 
  
Ceea ce am scris mai sus poate fi artă. Artă cu tendinţă deoarece atrage atenţia asupra unui defect care ar putea fi remediat. Normal că o critică literară ar considera-o fără valoare deoarece nu este nici pe departe „artă pentru artă” adică „vorbe goale care sună din coadă”. Mă scuzaţi vă rog. Mă exprim exclusiv la propria „operă” nu la aceea a confraţilor care umplu revistele de „confesiuni” literare. 
  
Aşa să mă ajute Dumnezeu. 
  
Referinţă Bibliografică:
O lume frivolă, frivolă / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1578, Anul V, 27 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!