CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Mamă, sfântă mamă!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Primul contact uman al bebeluşului şi prima exprimare vocală articulată este „ma-ma”. De ce bebeluşul nu începe vorbirea cu „ta-ta” sau şi mai simplu „beee” sau „muuu” ? Deoarece o mamă iubitoare îşi ia odrasla în braţe spre a o alăpta şi, guralivă ca toate femeile lumii, îi vorbeşte pe ton zâmbitor păpuşii pe care o ţine în braţe şi este răsplătită de o lună plină, un zâmbet cât toată faţa înainte chiar de a se exprima vocal. Da! Copii vorbesc limba maternă, a mamei, indiferent de jargonul folosit de familie pentru intercomunicare zi cu zi. 
  
Mama este un cuvânt aproape internaţional. Totuşi accentul se pune diferit pe prima sau a doua silabă, iar deseori a doua silabă devine „mi” adică „mami” specific limbilor germanice. În consecinţă copilul vorbeşte limba maternă încă de la pronunţarea primului cuvânt. 
  
O limbă vorbită este legată de un tezaur ce cuvinte şi un set de reguli gramaticale despre care sugarul nu are de unde ştii, dar o mamă cultă da! Ele se transmit sugarului prin poveşti, deoarece sugarul ştie să asculte proprietate pe care, din păcate, o pierde când se face mai mare. 
  
Interesant est altceva. Cuvântul „patrie” provine din „patern”. Nemţii,mai precişi în exprimarea vocală, folosesc curent „Muttersprache” şi „Vaterland” adică graiul mamei respectiv ţara tatălui. 
  
Am luat cunoştinţă, nu întâmplător, de un caz care confirmă această prezumţie. Un băiat născut în România din părinţi francezi veniţi în ţară în anturajul Principelui Carol devenit primul rege şi o fată fiica unor cetăţeni elveţieni de limbă germană stabiliţi în jurul Sibiu-ului s-au cunoscut în Bucureşti unde au format o familie. Fiica lor, născută la începutul secolului trecut vorbea bineînţeles limba germană, a mamei. Dar şi limba franceză folosită în familie şi limba română uzuală. A apucat primul război mondial şi admira de pe acoperişul casei zepelinul german care bombarda Bucureşti. Când Bucureşti a fost ocupat de duşmanul neamţ, s-a dus pe acoperiş deşi zepelinul nu mai era de vătut şi, cu mâna pe inimă, a cântat …. Ce credeţi? Nu „Trăiască Regele” nu imnul german ci imnul francez marseilleza, onorând patria tatălui care era pe frontul moldovean în armata română. 
  
Oare cum capătă copilul patriotismul? Doar tatăl nu spune copilului poveşti precum nu o mai fac nici mamele de astăzi preocupate exclusiv de „fabricarea” banilor ca odrasla să trăiască mai bine. De aceea trăim între monştri, oameni devenind rarităţi. 
  
Referinţă Bibliografică:
Mamă, sfântă mamă! / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1509, Anul V, 17 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!