CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Sărbători fericite!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sărbători fericite şi mulţi ani să vă dea Dumnezeu cu fericirea reunirii umăr la umăr, om la om a întregii familii. Este necesară această precizare deoarece multe familii sărbătoresc până şi Crăciunul printr-o „întâlnire” pe Skype şi veşnicele cartonaşe cu diferite icoane pe ele. Original, cu voia Dumneavoastră, este această felicitare deschisă. Dar… 
  
Luna decembrie este luna moşilor. Începe cu Moş Nicolae, apoi vine Moş Crăciun şi se termină cu Moş Gerilă, gârbovitul an care se pierde în neant făcând loc unui an nou asemănat cu un copil, nu prunc care este simbolizat de Moţ Crăciun. În exact o săptămână pruncul devine copil. Ce bine ar fi dacă ar creşte şi-n realitate atât. 
  
Mai ştiţi ce reprezintă aceşti moşi din moşi strămoşi? 
  
Moş Nicolae a fost la origine un pescar care de ziua sa lăsa câte un peşte la uşa fiecărei colibe pe lângă care trecea, chiar dacă împărţea tot ce pescuise, şi în casa goală şi rece care-l aştepta nu avea decât o coajă de pâine, ca mulţi compatrioţi ai noştri în cei mai frumoşi ani ai României. 
  
Un marinar bun la suflet. Rămăşiţe ale antichităţii. Datorită lui, comparat cu alţi marinari, din Moş Crăciun nu a rămas decât „ne daţi ori nu ne daţi” Nu asta era la origine. 
  
Adevăratul Moş crăciun îşi are originile în darurile primite de un prunc de la ciobanii care şi-au pus la dispoziţie staulul şi o iesle pentru ca o Sfântă Fecioară să nască şi să-şi îngrijească Sfântul Copilaş. Au mai adus daruri şi trei mari crai aduşi la eveniment de o stea care le-a arătat drumul. Aceste evenimente cântate de colinde în toate limbile Europei au bineînţeles frumoase corespondente şi în limba noastră. Dar au fost uitate. Numai mâna întinsă simbolizată prin „ne daţi sau nu ne daţi” au rămas în aceste vremuri păgâne. Şi dacă nu vă dăm că n-avem nici noi ce faceţi? Probabil rostiţi vorbe care nu fac cinste vorbitorului. Halal! 
  
Oricum o naştere este o bucurie în toate familiile lumii. De ce să transformăm în cerşeală tocmai naşterea Pruncului Sfânt? Moş Crăciun vine „negreşit” an după an spre a ne aminti de venirea pe lume a celui numit de proroci Mesia, nu de „mâna întinsă” de la Paris care ne necinsteşte ţara. 
  
Şi în fine Moş Gerilă adus de crivăţul de la răsărit. Este un Moţ foarte tânăr. Nu a înlocuit, vorba vine, pe Moş Crăciun mai mult de 50 ani. Era cinstit în special de pionieri cărora le aducea cravate roşii pe lângă smochina şi jumătatea de mandarină cât puteau procura chiar şi „fruntaşul în întrecerea socialistă”. Dar spun vorbe mari care se necesită a fi traduse şi nu este acum timpul oportun. Cum bine a spus un Moş Crăciun la televizor se pare că Moş Gerilă nu mai aduce zăpezi să se poată da copii cu săniuţa iar oamenii mari să sape cu trudă poteci în loc să petreacă în ultima noapte a anului. 
  
Oricum salut din inimă faptul că putem din nou să numim sărbători cele două zile de Crăciun recăpătate. În consecinţă închei cu ce am şi început: 
  
Sărbători fericite cu ocazia Crăciunului 2014 şi toate cele dorite în noul an 2015 care se apropie. 
  
Referinţă Bibliografică:
Sărbători fericite! / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1454, Anul IV, 24 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!