CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

A dubla, dublare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ţara noastră are 18 milioane de locuitori apţi de muncă din care 3 milioane în afara graniţelor. Dintre cei din urmă se întorc tot mai mulţi. După televiziune în ultima săptămână s-a dublat numărul lor. La urma urmei este adevărat, de la 1 ianuarie până ieri s-a întors unul. Astăzi sunt doi care au revenit în joburi din ţară. Poate până la finele anului viitor se vor dubla din nou. Poate! 
  
Un verb ca toate verbele, indicând o acţiune, nu neapărat lăudabilă. Dublarea se poate referi la îmbolnăvirile cu gripă, de pildă. De la 10 mii în anul X se ajunge la cca. 20 mii în anul Y. La averi cifra este şi mai spectaculoasă. Domnul Ploaie şi-a dublat averea furată de la 100 milioane la cca. 200 tot milioane în numai o săptămână. Este posibil în România PSR-istă. 
  
Dar totodată favorizează prezentări de situaţii spectaculoase. De exemplu mama Violeta şi-a dublat productivitatea naşterii. A născut gemeni! 
  
Mi-aduc aminte de un banc care circula cu 50 ani în urmă. Uniunea Sovietică (US), mama noastră a tuturor, era în „întrecere socialistă” cu capitaliştii din SUA. In anul 196? la producţia de tractoare pentru agricultură US a ieşit pe locul II. SUA s-a situat pe penultimul loc!” Mod de exprimare. Unii zic „de lemn” eu aş zice „strict actual” 
  
Da actual în România în care cei rămaşi mai trăiesc! Pleacă cine poate spre o viaţă normală, oriunde pe glob în afara graniţelor ţării. De bine ce le este în raiul PSR-ist oamenii îşi iau lumea în cap, lasă în urmă casă, părinţi, chiar şi copii spre a se duce unde îi duc picioarele că n-au bani nici pentru tren. Cei mai mulţi reuşesc pe acolo în pribegie, iar ţara beneficiază de miliarde Eurici împărtăşite cu familia din câştig. Nu numai orăşeni pleacă unde văd cu ochii să scape de „minunata viaţă asigurată tuturor prin ajutoare sociale”. Nu mă mândresc deloc în calitatea mea de Român ajutat social ca să rămân în ţară. Satele din ţară s-au golit de săteni, dar puţinii rămaşi înalţă măreţe case dotate cu cele mai noi casnice în aşteptare curentului electric care va fi asigurat când „conjunctura economică (hoţia)” o va permite. 
  
Potrivit statisticilor guvernamentale ţara a avut în acest an cea mai mare dezvoltare din întreaga Europa. Probabil în taxe, impozite şi accize. Din necesităţi electorale guvernanţii au strâns şurubul cât ţine iar venitul populaţiei a crescut negativ, nu pozitiv cum se prezintă oficial. Este adevărat că acest deziderat aduce un avantaj pentru 2015. Nefiind an electoral nu vor fi necesare noi taxe şi impozite. Doar mici rectificări care vor reduce şi mai mult veniturile populaţiei. Au fost „îngheţate” nu numai redevenţele care potrivit contractelor puteau fi actualizate ci şi modul de calcul al accizelor. Accizele vor fi calculat şi în noul an la nivelul 4,7 lei/dolar deşi dolarul este astăzi numai 4,4 lei cu tendinţă de scădere. 
  
În aceste condiţii mas media a lansat sloganul „reîntoarce-te române!”. A început de-o săptămână timp în care cererea de locuri de muncă în România s-a dublat cum am văzut mai sus. 
  
Care o fi oare prostul care să vină la generoasele venituri româneşti pentru munca de 9 – 10 ore zilnic inclusiv sâmbăta? De ce a mai plecat? 
  
Este adevărat că prin alegerea noului preşedinte, un om serios care a făcut din Sibiu capitala culturală europeană în cei 14 ani cât a fost primar, speranţa unei noi politici „a lucrului bine făcut” este mare. Dar minuni nu mai există astăzi. Deocamdată avem ghiocelul. Până la sosirea primăverii mai este necesară obţinerea majorităţii în parlament spre a începe modificarea pas cu pas a educaţiei întregului popor începând cu politicienii. Norocul este că mai există oameni integrii nefiind necesară lumânarea lui Demosthenes spre a-i găsi. Primii muguri ai noii politici pot fi simţite în buzunarele noastre abia peste câţiva ani. În tot acest timp trebuie să acordăm încrederea oamenilor agreaţi de noul Preşedinte, chiar dacă o propagandă dezlănţuită i-a discreditat aparent. Nu uitaţi că zăpada cea mai curată poate fi în lumina politicii neagră ca tăciunele. Este cazul a tuturor „păsărelelor” ieşite din gura tătucului Ponta şi a acoliţilor săi. 
  
Abia când locurile de muncă bine remunerate vor abunda şi pentru populaţia rămasă autohton se pune problema reîntoarcerii în masă a românilor plecaţi de nevoie. Totuşi noul Preşedinte contează pe revenirea vremelnică a gospodarilor rurali care şi-au părăsit gospodăria cu mulţi ani în urmă. Aportul lor în agricultură ar fi bine venit şi în general, au strâns în pribegie banii necesari unui nou început care ar reînvia multe sate ale patriei între rude şi prieteni. 
  
Mentalitatea săteanului trebuie radical schimbată. Odihnă veşnică are tot omul care a părăsit definitiv această lume bună sau rea. Dar cât trăieşte este obligat de însăşi Dumnezeul în care are încrederea credinţei să muncească spre a se ajuta pe sine însăşi şi pe cei din jur aflaţi în nevoie. Şi asta o face numai omul care-şi găseşte şi clipele necesare citirii unei cărţi, fie ea şi biblia. Nu trebuie să fii Luteran spre a afla de la preotul din amvonul bisericii că munca înnobilează spiritul şi aduce bunăstarea gospodăriei. Există suficienţi duhovnici Ortodocşi care dau sfaturi ne-cântate uneori chiar în biserică. Totul este ca evlaviosul să aibă urechi pentru ele şi minte să le cuprindă. Este necesar un mic efort din ambele părţi şi viaţa se poate schimba de la o zi la alta. Ce folos să cârtesc alinând supărarea cu un ţoi de tărie? În loc să astup o gaură cu un amărât de ban sau o oră de muncă, le pierd pe amândouă la crâşma satului cot la cot cu semeni în mizerie din propria lor vină. Aceşti cârcotaşi veşnic nemulţumiţi sunt carnea de tun cu care unele partide, în special PSR îşi duc la îndeplinire aspiraţiile proprii de mărire, putere şi avuţie. Nu prin ei poţi prospera ci prin muncă şi gospodărire chibzuită. Crezi că o găleată primită odată la 4 ani, fie ea chiar plină de ţuică, merită viaţa amară pe care o duci? Este în puterea ta să devii gospodarul satului schimbându-ţi prieteni care te duc pe căi greşite. Nu proprietatea asupra pământului sterp constituie bogăţia ci puterea braţelor care-l fac fertil. Pământul bine lucrat dă suficient ca fiecare contribuitor la recoltă să-şi capete partea. Totul este să te ajuţi contra vitregiilor naturii prin asociere în vederea marilor holde împrejmuite cu perdele de protecţie şi irigaţie. Micul fermier nu-şi poate realiza singur astfel de vise. Doar unirea aduce puterea şi avuţia în acelaşi timp. 
  
Aşadar să dublăm efortul depus spre propria bunăstare nu să aşteptăm revenirea rudelor din pribegie pentru ca împreună să stăm de pomană 200 zile anual în care „se usucă mâna dacă o pui pe ac sau lopată” cum recomandă Ortodoxia. 
  
Referinţă Bibliografică:
A dubla, dublare / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1435, Anul IV, 05 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!