CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

Oglindă oglinjoară …
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cinei mai frumoasă-n ţară? 
  
Se pare că speţa ar fi Albă ca Zăpada. Dar oare este în FIREA omului să-şi oglindească chipul? 
  
Un lac liniştit ne oglindeşte imaginea aşa cum apare ea. Om sau animal se sperie uneori de fantoma, chipul său, care se apare din senin pe apa liniştită. Cu atât mai mult dacă, datorită Zefirului sau alt domol vânticel apa este ondulată. Realitatea oglindită este dese ori dezvăluită, în aceste cazuri, aducând la suprafaţă ceea ce, în special omul, ascunde în fundul sufletului. Apa unduită poate dezvălui un chip hain sau de blândeţea unui înger. O fi FIREA celui oglindit chiar aşa? 
  
Înţelepciunea populară a gravat în folclor şi noua realizare tehnică a vremurilor adecuate oglinda. Oare când a fost inventată oglinda? Muma Pădurii şi-a admirat „frumuseţea” în oglinda lacului sau în oglinzi de bronz? Antica Sfânta Vineri garantat că nu s-a oglindit în sticlă argintată. Abia tizul, Sfânta Paraschiva, o fi avut ocazia să o facă deşi m-ar mira ca o persoană de meserie „Sfântă” să folosească mijloace păcătoase în scopuri şi mai păcătoase. 
  
Dumnezeu a dovedit înţelepciune că nu a dat oglinzilor şi gură cu care să povestească ce au oglindit. Altfel divorţurile s-ar ţine lanţ deoarece este plăcut să păcătuieşti cu oglinda neacoperită. Şi ea poate vede totul. Chiar totul, cu amănunte! Unele ele (care nu fac cafele) montează oglinzi deasupra patului conjugal. Nicidecum pentru ochii soţului. 
  
De eşti frumos sau hidos vezi în oglindă. Trebuie să fii însă sigur că, în faţa ta se află într-adevăr o oglindă şi nu cumva un interlocutor faţă de care ai resentimente. Dar uneori oglinda poate fi unduitoare şi nu mai arată gradul de „frumuseţe” ci adâncul sufletului. Te vezi temător, gospodar sau hâtru. În general nu este în FIREA omului să-şi oglindească sufletul într-o oglindă de sticlă argintată. Omul neîncrezător îşi dezvăluie FIREA nestatornică descriind propria imagine când priveşte interlocutorul (hoţul vede numai hoţi în jurul său şi trebuie să se apere de ei). Avem în această importantă „campanie” un important demnitar, criptat mai sus, care s-a dezbrăcat arătând în public sufletul gol goluţ prin simpla descriere a altui demnitar pe care URA i l-a pus în faţă. 
  
Oare de ce se urăsc oamenii? Nu mă refer la fratele care a uitat să plătească brânza sau nepotul care mi-a ştirbit moştenirea. Există oameni care, din motive mai mult decât subiective, orgolii politice de pildă, urăsc un biet alt om căzut sub ochii lor în care-şi văd propria FIRE(a). Eu nu i-aş numi oameni (demn de crezare). Sunt doar docile unelte care, din dorinţa de a se arăta mai presus de colegi, transformă cuvintele în arme ajutaţi şi de oglinzi mincinoase. În cazul de faţă, cel puţin, armele au ţintit împotriva sinelui însăşi. 
  
Să le fie ţărâna uşoară, că tot acolo vor ajunge când ajung. Indiferent dacă Sfântul Petru îi primeşte sau nu acolo unde nu le este locul. De! mai poate şi Sfântul să facă o greşeală. 
  
Sper să nu mă trezesc cu vreo reclamaţie ca stăpânii moşiei Nana pentru prezicerea unui eveniment care cu siguranţă se va produce, mâine sau peste 1000 ani. 
  
Referinţă Bibliografică:
Oglindă oglinjoară … / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1394, Anul IV, 25 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!