CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Un rege fără regat replică!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Trăim vremuri foarte ciudate. În lume se construiesc oraşe subterane legate de reţele feroviare pe suspensie magnetică cu viteze mult mai mari decât aceea a sunetului.  

Vezi http://conspiratiisimistere.wordpress.com/2013/06/08/baze-secrete-subterane/  

Alţii se bat ca chiorii pentru un „transport umanitar” de ostaşi înarmaţi şi tancuri.  

Şi noi de certăm, la propriu pentru un nesemnificativ os de ros.  

Omul de rând, tălpaşul, trăitor în sate sau oraşe, are o muncă grea din care trebuie să suporte oraşele subterane construite de şefi pentru propria folosinţă şi războaiele actualilor dictatori.  

Mai merită aceşti şefi să capete încrederea noastră? Se mai preocupă aceşti şefi şi de problemele noastre, ale celor 7 MILIOANE de votanţi cum ţanţoşi se laudă în timp ce rod cu folos osul dobândit?  

Şefii sunt şefi ca toţi şefii. Patru ani de huzur după o lună (de 360 zile) de minciuni sfruntate transmise într-un circ de două parale pe care chiar astăzi îl trăim.  

Între ei sunt şefi respectaţi (nicidecum iubiţi). Majoritatea sunt însă huliţi. Mai pe faţă sau mai pe ascuns, mai cu periuţa sau cu răgete le leu ne acceptăm şefii şi în insignifianta ţărişoară a cărei munţi aur poartă ca noi să cerşim din poartă-n poartă, România.  

O prezentare telegrafică ne-ar putea da o imagine a marilor şefii în decursul vremurilor.  

Prin anii 1300 se înfiinţează cele 2 ţări româneşti prin descălecatul lui Negru Vodă primul domnitor cu puteri absolute. El a fost urmat de domnitori credincioşi precum Constantin Brâncoveanu, buni precum Mircea cel Bătrân sau viteji precum Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul. Ultimul, domnul unirii Cuza, a unit într-un tot unitar Ţara Românească cele două ţărişoare Valahia şi Moldova care au dăinuit 580 de ani cu domni, unii tirani mai dihai ca Regii.  

O tradiţie monarhistă absolutistă dar eligibilă de peste o jumătate de mileniu urmat de o monarhie constituţională introdusă odată cu o constituţie corespunzătoare în jurul anilor 1880. Dintr-o mică ţărişoară slugă la doi stăpâni (sultanii turci şi ţarii ruşi) România devine ca efect al războiul de independenţă (războiul Roso-Turc 1877-1878), dus sub Regele Carol I, un regat puternic. Politica coherentă dusă de parlamentul constituţional sub o bună îndrumare monarhică a lărgit graniţele până în anul 1919 sub Regele Ferdinand care se încoronează la Alba Iulia. Ţara cuprinzând aproape toţi vorbitorii limbii române de pe teritoriul Daciei antice. Economia, preponderent agrară cu puternici muguri industriali, a generat un Leu românesc de aur care era valută bine cotată în toată Europa.  

Total 70 ani de prosperitate zguduită şi de 2 războaie mondiale în care Regele, un cârmaci ferm, a răzbit valurile progresând. Toată dezvoltarea efectivă a ţării a fost munca înfrăţită a poporului condus de un competent parlament în care, cu tot circul politic specific se mai făcea treabă sub îndrumarea dezinteresată a Autorităţii Regale, a regelui însăşi, Toţi cei 4 regi ai României au dovedit înalte calităţi de conducător, chiar şi de oşti. Unii mai avea slăbiciuni lumeşti potrivit vorbei franţuzului: „caută femeia”  

În 1940 (începuse al doilea război mondial prin invadarea Poloniei de către Germania) a apărut un conflict sever între şeful guvernului generalul Antonescu şi rege Carol II fiecare ţinând parte câte uneia din cele două părţi beligerante. Regele a trebuit să cedeze domnia tânărului fiu al său Mihai( n.1921) care mai fusese rege in copilărie(1927 … 1930). La numai 19 ani Regele Mihai începe confruntarea cu Legionarii care aveau puterea politică. Fără acceptul regelui care, ca întregul popor cu vederi francofile, dorea alianţa cu Antanta, Antonescu decide intrarea în război cu ruşii, motivat de „eliberarea Basarabiei”. A făcut apoi marea greşeală să ordone şi trecerea Nistrului rămânând fidel Germaniei venerată de Legionari. Abia în august 1944 Regele Mihai preia efectiv conducerea statului, arestează pe Antonescu şi dispune întoarcerea armelor împotriva Germaniei. Din păcate alături de armata rusă care a luptat cot la cot cu românii pentru eliberarea Transilvaniei, dar ne-a obligat să luptăm şi pe teritorii străine până în munţii Tatra.  

Prin iniţiativa de la 23 August Regele Mihai si-a semnat destituirea deoarece s-a înfrăţit cu dracul admiţând invazia legală a ideilor comuniste.  

În 1947 devine un spin în ochii comuniştilor care, după o manifestaţie violentă regizată de Crăciun arestează mii de tineri nevinovaţi. Pus în faţa alegerii între împuşcarea arestaţilor sau abdicarea, Regele cedează din motive evident umanitare şi este condus în regim de arestat în afara graniţelor ţării, doar cu ce se afla pe el. Tot ce i s-a permis să ia a fost una din maşinile sale în care a fost instalat imediat ce trenul compus din trei vagoane a trecut graniţa graniţa. Aceasta este realitatea abdicării mult trâmbiţată astăzi de mari şefi mari.  

Abolirea monarhiei a dus la epoca Preşedinţiei. Statul a căpătat un conducător suprem eligibil care, mai ales în perioada următoare războiului sub călcâiul cizmei eliberatorilor, a fost o adevărată dictatură.  

Şapte zeci de ani de preşedinţie au ridicat România pe primul loc din coada Europei. Am trăit din bine în mai bine 70 de ani când pe când ţările din vest stagnau continuu Estul stagnant este conduse de regi sau cel puţin preşedinţi (bineînţeles corupţi până în măduva oaselor. Nu ca la noi). Excepţional! Din toate punctele de vedere.  

 

Fiecare poate crede ce crede cu cuviinţă. Măcar gândirea este liberă. Dar unui filosof i se cere pe deoparte discernământ în prezentarea concepţiilor sale şi mai apoi o claritate a exprimării.  

Aş dori să cunosc traducerea expresiilor:  

  • „Investirea peste noapte” ambiguă. O pot interpreta drept Investiri prin măsluire sau frecventele joi negre.
  • totul este o imensă pierdere de timp pentru cei care demult nu mai meritau să trăiască pe aici”. Mai mult decât ambiguă. Se referă oare la Regele Mihai, născut şi crescut în România ca şi tine? Faptul că a stat în străinătate mai multicei ani gonit de concetăţeni răuvoitori îi răpeşte oare cetăţenia dobândită prin naştere? Sau „nu-l doreşti în ţară deoarece te temi că i se va restitui şi coroana aflată încă în Muzeul de Istorie? Şi ce ar fi rău în asta? Oricum ar fi un conducător mai bun decât întreaga pleiadă de candidaţi actuali la preşedinţie. Nimeni nu contestă că ar fi bum gospodar ca şi Johanes. Nimeni nu-i contestă contribuţiile aduse din umbră prosperităţii ţării. Care dintre candidaţi se poate lăuda cu asemenea realizări?

Dacă stăm strâmbi şi judecăm drept ar trebui să luăm în considerare că însuşi Primul Ministru a luat masa împreună cu Regele (nu fac aluzii la piesa lui la Moliere[1])  

Respect părerea filosofului Lavoisier[2] dar pesimismul lui nu l-a salvat de ghilotină. Şi eu trăiesc pe pământul care „se duce de râpă” dar fac tot posibilul să întârzii acel moment. Fie chiar numai îndeplinindu-m sarcina de a fi cetăţean votant. Ştiu pe cine voi vota!  

O fi literatura Artă pentru Artă, dar până şi Eminescu cel mai artist dintre artişti punea şi un conţinut frumoaselor vorbe pe care le versifica.  


[1] Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière (15 ianuarie162217 februarie 1673), a fost un scriitor francez de teatru, director şi actor, unul dintre maeştrii satirei comice. A scris, între altele, Minciuna stă cu regele la masă.  

 

[2] Antoine Laurent de Lavoisier (n. 26 august 1743; d. 8 mai 1794) a fost un chimist, filozof şi economist francez.  

 
 
Referinţă Bibliografică:
Un rege fără regat replică! / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1339, Anul IV, 31 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!