CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  

Petrecere morfologică
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-un caiet studențesc, într-un ghiozdan uitat într-un dulap, în vacanta de vară, erau toate părțile de vorbire cu valorile lor morfologice. Într-o pagina de început, scrisă în culori de evidențiat, cu alineate, observații, steluțe și sublinieri câtă frunză și câtă iarbă, era casa Substantivului. În casa Substantivului era mare plictiseală, iar Substantivul se gândi ce sa facă, brusc venindu-i o idee. 
  
-Articolule! strigă dansul. 
  
-Da, prietene! răspunse Articolul. 
  
-Mai știi toate părțile de vorbire? 
  
-Da' cum sa nu! Le-am întâlnit pe toate la BAC. Tare greu a mai fost...Ce-i cu ele? 
  
-Poți...știi tu...să le inviți la mine acasă pentru o petrecere? Dar, așa, cu invitații frumoase, personalizate, înțelegi? 
  
-Sigur, chiar acum! 
  
Și Articolul plecă spre computer. 
  
-La computer nu m-am gândit, bună idee! exclama Substantivul. 
  
Și plecă sa pregătească cheful. Își chemă toate funcțiile sintactice din vacanță și le explică fiecăreia ce și cum sa facă. Aranjă semnele de punctuație cum crezu dânsul de cuviință, coloră ce coloră, mai făcu puțină curățenie, când se auzi un ciocănit. 
  
-Intră! 
  
Dar nu o singura parte de vorbire intră, ci toate deodată, înghesuindu-se și chiuind. Mai intâi Adjectivul îl abordă pe Substantiv, fiindu-i vechi prieten. Îl complimentă și-l critică, îmbrățișându-l tare. 
  
-De ce n-ai venit la BAC? îl întrebă Adjectivul. 
  
-Nu m-au chemat profesorii. Cum a fost? 
  
-Greu, tare greu, bine ca ai stat acasă. 
  
Pronumele îi întrerupse, țanțoș și mândru cum mereu era. 
  
-Prietene, da' frumos loc mai ai! Trebuie să-ți mărturisesc ceva... 
  
Și îi arată la mai multe forme, politicoase și personale, multe, multe! 
  
-Ăștia sunt o mică parte din prietenii mei. Sper că nu te deranjează că i-am adus aici. 
  
-Chiar deloc, prietene! 
  
Atunci prin ușă izbucnesc Numeralul, Verbul și Adverbul, urmăriți de Prepoziție și Conjuncție, ținând-o în brațe pe Interjecție, toți strigând: 
  
-Petrecere! 
  
-Ce surpriză plăcută! Dar de când vă cunoașteți toți așa bine? întrebă Substantivul. 
  
-Ne-am întâlnit la BAC, luă cuvântul Verbul. Tu de ce n-ai venit? 
  
-N-am fost chemat de profesori. Dar data viitoare merg, ca prea interesant văd ca a fost. Toată lumea numai: "BAC, BAC!". Chiar așa de nostim a fost? 
  
-Nu nostim, ci greu! izbucni Interjecția , ținând un pahar cu șampanie în mână, tot ținută de Prepoziție și Conjuncție. 
  
-OK...Dar unde e Articolul? întreba Substantivul. 
  
-Aici! strigă Articolul, înghesuindu-se printre toată lumea. Hai să petrecem! 
  
Și toată lumea petrecu, ascultară propoziții, povestiseră despre BAC și dansară și se jucaseră, poate și acum neopriți de școală. 
  
Referinţă Bibliografică:
Petrecere morfologică / Emanuel Enache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1752, Anul V, 18 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emanuel Enache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emanuel Enache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!