CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Eseuri >  

Pe urmele unei cafenele literare a Parisului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Elisabeta IOSIF 
  
Pe urma unei cafenele literare a Parisului 
  
Când „ toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui”, precum spunea Eclesiastul, se întâmplă, ca ceva, să declanşeze acea dorință de a simți atmosfera unei boeme literare interbelice. Eram în Paris de 4 zile într-un mai, în care nu a încetat ploaia, cu simțiri de iarnă. Auzeam parcă incantaţiile ei magice, amintindu-mi de unul din principiile activ cereşti din care purcede orice manifestare, ”dar al cărui efect este de domeniul intelectului: Dumnezeu trimiţându-şi îngerul cu fiecare strop de ploaie”. Mă hotărâsem să ajung, pe orice vreme, în acea zonă renumită, în acea ambianță a cafenelei literare, loc de întâlnire a scriitorilor începutului de secol al XX-lea. Căutam o anume „cafenea literară” cu tradiţie ”El Café Royal”, unde pictase în acel parfum aparte de boemă literară, Pablo Picasso sau Saint-Germain-des-Pres, unde Henri Tolouse-Lautrec imortalizase acea atmosferă de poveste cu gust de cafea. Deodată, ploaia a încetat, deschizând o ”poartă sacră” soarelui. Iar pentru mine era acea ”uşă” spre un areal de trecere dintre două stări, dintre două lumi, dintre cunoscut şi necunoscut, trimițându-mă spre mister, dincolo de aparențele personajelor dintr-un salon literar interbelic. Și, dintr-o-dată mi-a apărut la un colț de stradă, cu terasă, un renumit salon literar: ”Les Deux Magots”, despre care aflasem povești de demult, un loc plin de necunoscute pentru aceia, care trăiesc de-acum în al doilea deceniu al secolului al XXI – lea. 
  
M-am așezat la o măsuţă. Savurând o cafea, am privit în jur. Acum era un spațiu obişnuit, dar renumit, cu tradiţie literară. Mă aflam așadar, într-o insulă a scriitorilor din secolul trecut, în 
  
exclusivitate a marilor scriitori ai lumii. Era locul preferat de Hemingway, de Gide, de Malraux. Ei poposeau adesea aici. Cu alte cuvinte, mă aflam într-una din cele mai vechi cafenele literare, cu tradiţie şi semnificaţie, care îşi luase numele de la o piesă de teatru populară pe la 1800: ”Les Deux Magots”. Mulți ştiau și azi, că aici, Jean Paul Sartre se instala aici zilnic timp de 10 ore. Dar nu singur, ci împreună cu Simone de Beauvoir. Se aşezau la masă şi … scriau. Alături de o licore cu parfum de cafea. În acel habitat literar se înscria permanent şi Hemingway. În 1933, după ce Andre Malraux a primit prestigiosul premiu Goncourt, un grup entuziast de literaţi a decis să dea scriitorilor talentaţi premiul Deux Magots. În acel climat de eleganţă şi de rafinament au poposit mai târziu, Jorge Luis Borges, Moravia şi Umberto Eco. 
  
Moda cafenelelor literare s-a extins apoi în Europa şi în lume. Să nu uităm, că la noi au existat asemenea întâlniri la ”Capşa”. După 1989, modelul ”Les deux Magots” se instalează şi în inima oraşului Tokio, onorând scriitorii şi cultura cu premii, în Centru cultural Bunkamura, sub formă de Cofe-restaurant iar proiectul azi este studiat în alte locuri ale lumii, în oraşe diferite, ca Shanghai, Montreal,Dubai. 
  
Dar în Paris am trăit în realitate o oră de eternitate închisă într-o palmă de istorie literară… Uneori avem nevoie de timp pentru a ne aminti, pentru a visa, atingând trecutul pentru a privi în viitor. Nu ne trebuie decât o rază de lumină a dimineţii, un zâmbet proaspăt al pământului şi o mare de admiraţie în tăcere. Şi să ne spunem, precum Fr. Nietzsche că, ”marile experienţe le trăim în momente de tăcere”, în faţa trecutului exemplar. Acum aveam înțelepciunea de a face diferența. Înţelepciune pentru mileniul trei. 
  
Referinţă Bibliografică:
Pe urmele unei cafenele literare a Parisului / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3214, Anul IX, 19 octombrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!