CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Elisabeta IOSIF Zidul care închide o lume
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ELISABETA IOSIF 
  
Zidul care închide o lume 
  
”Renegarea strigătului” - autor Mihaela Cazimirovici 
  
Dacă o carte stimulează cugetul cititorului înseamnă că autorul ne provoacă pentru a nu rătăci în labirintul cuvântului. Așa se întâmplă în volumul ”Renegarea strigătului”, unde poeta Mihaela Cazimirovici pe parcursul unor metamorfoze continue, folosește simbolul, concentrând mesajul către lector. Zidul – cuvânt-simbol – apare în poeme sale cu interpretări multiple. Strigătul, pentru a nu fi malefic, nimicitor se izbește de ”zidul” din interiorul poemelor, construind prin cuvânt fortărețe, împiedecând pătrunderea influențelor nefaste: ”și finitul și infinitul/ se așează pe lângă zid/ mărșăluiesc gândurile/ printre rosturi/ ca nebunele/ stă visul să se-mplinească/ prin el însuși” (tăcerea creației, pagina 5). 
  
În Grecia ”răsunau strigăte de sărbătoare în timpul procesiunii solemne care însoțeau misterele sacre de la Atena la Eleusis pe Calea sacră. Țipătul era personificat de un zeu, Iakhos. Era, de fapt, personificarea unui țipăt…el devenise avatarul eleusin al lui Dionysos… Prima suflare a noului născut se manifestă printr-un țipăt, care afirmă viața. Dar mai este un țipăt care ucide. (D. S.)”. Pentru a nu fi nimicitor autoarea îl renegă: ”vreau să strig/ și mă apasă ceva/ ca o povară neștiută/ nu există strigătul”(rezistență - p. 142). Zidul îngroapă sau comunicarea este tăiată cu dublă incidență psihologică: securitate sau înăbușire: ”de luminile mele/ se agață adeseori/ puncte/ lângă puncte/ nu au curajul/ să-mi vorbească/ se-ntrec în desene/ chioare/ de nesomn/ până la-ngroparea/ –n zid (”evoluție curajoasă” p. 26). 
  
Romanii adaptaseră în armată strigătele de război ale barbarilor, începând progresiv, printr-un murmur ajungând până la un muget înfiorător, folosind scutul în dreptul gurii, ca o cutie de rezonanță. Ca să nu ia o asemenea amploare, autoarea în poemul ”gata de plecare” îl înăbușe cu zidul: ” mai râzi încă o dată/ de zid screpețindu-ți dinții/ colecționând sprijiniri/ îmi resping eliberarea/ încolțindu-mi veninul/ de lângă tâmplă”- p. 13. Sau nu mai e nici pământul/ la locul lui/ privește dintr-o parte zidul/ crescându-i o cocoașă/ a dorului de bucurie/ mereu e-n ceață/ se plânge mereu/ înlănțuit în secundele/ propriei istorii” – ”automutilare” p.46. 
  
Simbol al vremelniciei, al scurgerii timpului, clepsidra apare în volum mereu amintind de timpul ciclic din concepția cosmogonică, aducând cumpătare și modestie: ”își scanda trecerea/ printre dinții ascunși/ ai clepsidrei” sau făcând o ”Declarație”: șoseaua crește clădiri/ peste clepsidră/ îmi leagănă mâna ta/ obosită peste dorul/ născut/ pe timp de zi. Poeta e optimistă, văzând un ”pământ nou la orizont”: n-am pierdut imaginea/ în scopul nobil/ al reacției clepsidrei smălțuite/ i-am iertat prefăcătoriile/ știind clar despre/ bucuria sfârșitului / de eră. (p. 30). 
  
Mereu mi-am imaginat-o pe Mihaela Cazimirovici cu o floare în păr și cu un buchet de ghiocei, cu bucuria de a împodobi primăvara, spunând: nu ziua îmi șoptea despre lumină/ floarea îmi deschidea ușa…și ”nu mor petalele”: floarea/ și-a dat la o parte/ zâmbetul viu/ orice pată/ de pe frunze/ îi ridică/ un semn de-ntrebare/ luciditatea ei/ devine/ spadă impusă/ de zid. În ”Renegarea strigătului”, așa cum se spune și în Biblie: Omul înflorește ”ca floarea câmpului”, poemele fiind flori care simbolizează, ca în lirica aztecilor, atât dragostea de viață cât și efemeritatea. 
  
Referinţă Bibliografică:
Elisabeta IOSIF Zidul care închide o lume / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2983, Anul IX, 02 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!