CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

Drumul spre Tenerife
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Elisabeta IOSIF 
  
Călătoria, ca metaforă a vieții 
  
”Drumul spre Tenerife” – autor Eugen DORCESCU 
  
O călătorie ritualică este volumul ”Drumul spre tenerife”*). Cartea sugerează destinul omului pe pământ pentru a se cunoaște și a se redescoperi: ”drumul se maturiza clădit/ de cuvintele noastre rostite/… absorbindu-le absorbindu-ne/ dinspre noi cei ce suntem înspre noi cei/ ce devenim călătorind (pag.9). Aș spune, că Eugen Dorcescu – pentru a afla acest drum – spintecă timpul pătrunzând prin faliile prezentului în Edenul dispărut cu: ”un ochi rotitor rătăcitor/ de fântână/ spre insularitatea/ la isla/ din mine însumi”, de fapt spre ”insula” poetului: eu însumi/ strivit între săgețile/ aprinse ale dimineții/ smuls din propria-mi/ bătrânețe sinistră/…eu însumi pornit pe drumul spre tenerife/ drum alb și singur și/ iluminat ca o cărare a/ lunii pe mare/ și eu pe linia lui/ pe linia drumului/ aidoma primului om aidoma/ omului primordial” (pag. 13). 
  
Cu o virtuozitate poetică impresionantă, mustind de metafore înmuiate în sensibilitate și în mister, simbolurile devin mai mult decât: ”un semn/ o mică săgeată spre cer”, cuvintele sunt ale unui înțelept, ale unui poet european îmbrățișat, recunoscut de confrații săi prin onorurile adresate. La Eugen Dorcescu, oricare ar fi dogmele, cuvântul simbolizează „manifestarea inteligenței în limbaj, în creația continuă a universului”. Simbolic, cuvântul drum înseamnă cunoaștere, maturizare și redescoperire de sine, reprezintă o metaforă a vieții ca în basmele noastre populare. De fapt, drumul spre tenerife este drumul în sine ”drumul/ spre acest vis/ al soarelui și al oceanului/ spre această nesfârșită reverie/ a soarelui și a oceanului/ drumul pe care umblăm în/ plină noapte/ noi trei/ eu femeia mea/ și lângă noi luna” (pag. 26). În oglindă oceanul și drumul își află sensul prin labirint. Drumul spre tenerife este alteori drumul spre Paradis: ” În paradis/ în amurg/pe țărm lângă oceanul/ ce-amestecă și macerează/ în trupu-i lichid/ sare și/ soare/ din venele astrului/ curg/ și coboară-n/ adânc/ dâre de sânge șerpuitoare/ liniștea-i/ aidoma apei/ străvezie și grea/ palmierii se/ subțiază în/ briză visează nenumăratele flori…pe plaja neagră/înecată în flori// în palmieri și/ în valuri/ în timp ce soarele/ lunecă-n vid/ decapitat răvășit/ stau și simt cum/ vântul din larg mă/ prinde în laț/ mă sugrumă/ …stau pe țărm/ șiroind de/ apă de soare/ renăscut din/ mister/ regăsit în mister/ învelit în/ al soarelui/ sânge” (pag 92 ). Alteori poetul, rămas în frânturi paradisiace, îi află dincolo de iscodirile minții locul: ”un glas venit de/ acolo mi-a spus/ într-o noapte/ târziu/ că drumul spre/ tenerife/ e începutul drumului/ de întoarcere/ în paradis/ așa mi-a spus El(pag.63) Autorul vede clar doar ”visul/ ce mă acoperă/ ce mă ferește de frigul cosmic.” 
  
Mircea Eliade subliniază, că logica simbolurilor este confirmată nu numai de simbolismul magico-religios, ci și de simbolismul manifestat de activitatea subconștientă și transcendentă a omului. În această Artă poetică Eugen Dorcescu afirmă ”într-un cuvânt/ abia îndrăznesc a rosti/ spre ceea ce numeam și/ numesc/ într-un limbaj ce transmite/ mesaje doar/ între mine și mine/ agonizantul meu paradis/ tenerife” (pag.34). Cuvintele lui Eugen Dorcescu au electricitate și când ziua e: ”zarvă acoperită de roiul/ sonor al cuvintelor/ al râsetelor/ acoperită de măruntele/fulgere încrucișate/ ale ochilor” (pag. 79). Iar cuvântul „încolțit în oul cosmic, cel care a fost dat oamenilor…este verbul purtător al germenului creației…se regăsește în concepțiile cosmogonice ale multor popoare”(D.S.). 
  
Poetul Eugen Dorcescu ne amintește de nostalgia Paradisului în înțelesul lui Mircea Eliade: ”dorința de a te afla mereu și fără strădanie în inima lumii realității și, pe scurt, dorința de a depăși în chip firesc condiția omenească și de a regăsi condiția divină”. Dar în ”Cântecul de călătorie” ni se amintește că ”nu suntem liberi/ a rostit însoțitorul meu/ nevăzut/ nimeni nu este și/ nici n-a fost/ liber/ vreodată/ de vreme ce viața/ și moartea se/ hotărăsc în/ afara noastră…era/ mistică/ tăcerea/ aceea”. Apa – simbolul regenerării - apare și în râul care își mângâie albia și în izvorul păstrat în urciorul, precum poemul, care reține ”urletul ploii” umplând universul, fiindcă ”n-a mai rămas decât drumul/ ca o punte peste/ adâncurile lichide… A rămas, de fapt, ”tenerife/ pumnul lui Dumnezeu/ strângând laolaltă/ ținând împreună/ infernul și/ paradisul”. 
  
*)Editura Eubeea Timișoara, 2009 
  
Referinţă Bibliografică:
Drumul spre Tenerife / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2767, Anul VIII, 29 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!