CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

TAINA SCRISULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Taina scrisului – un privilegiu al scriitorului  
  
Ne îmbogăţim viaţa cu ceea ce facem, cu ceea ce dăruim. De aceea, cu trecerea anilor adăugăm biografiei noastre lucruri noi iar existenţei alte sensuri. Viaţa noastră este uneori un fel de mit în acţiune.Ca şi a oricărui creator. E un transfer de sensuri. Insula lui de spaţiu se defineşte tot în timp. Spaima scriitorului de semnele timpului este uneori devastatoare. Îl obligă mereu să se întrebe, cine este de fapt. Uneori, semnele “astupă hiatul deschis între sensibilitate şi inteligenţă” dintre taina scrisului și privilegiul de a însemna pe-o filă albă misterul lucrurilor înconjurătoare. .Şi atunci, cum spunea Rilke, e nevoie de respiraţie, leagănul ritmului. Iar semnele devin ritmate prin repetare. Ca un ritual. M-a fascinat mereu gândul, că taina cărţii este legată de “ideea de tezaur şi stă sub pază”, adică, sub protecţia scriitorului, într-o oarecare măsură iar “mărturisirea unei taine eliberează sufletul de angoase”. Scriitorul are un loc al său, un perimetru în care creaţia se desăvârşeşte. De fapt, este o “încăpere” secretă, ca şi cea a alchimistului. Este spaţiul imaginarului, “cel mereu viu al ideii”, cum spunea Mircea Eliade, rostind, la un moment dat precum Lucian Blaga “sporesc a lumii taină fiind mereu sedus de ea”.  
  
Scriu dintr-o dorinţă lăuntrică şi din iubirea pentru cuvântul care se “exprimă” prin simboluri şi prin mitul, ca o realitate trăită, acel mit blagian, considerat “metaforă revelatorie, invoaltă şi stilistic structurală” . Cuvântul este focul. El aprinde flacăra iubirii:. La uşa poetului se şoptește: E darul tău, de vers întămâiat/ În ziua a şaptea. E univers/ Şi lacrimi. Iubire-n echilibrul/ Poetului din tine. Văpaie răsărită/ În clipa Poeziei (Poetul şi Umbra). Şi mereu revine întrebarea: “ - Cine eşti, totuşi, tu, Poetule, de-mi vorbeşti mereu de poezia divină/ - Sunt albul primei ninsori dintr-un vers, sub care-ţi adun autograf cu lumină!”(Cine eşti tu?). Taina cuvântului scris posedă secunda timpului. Omul este foc, unindu-se mereu cu izvorul. Cuvântul este începutul plin de tainele izvorâte în timpul Facerii. Încep să-l cred pe expertul francez în istoria artelor dar şi al semnelor, Luc Benoist, care afirma că și ”Luna asociată cu apa măsoară Timpul: ”Nu este Timpul tău? spuse Apostolul cel Sfânt/ Tu eşti din apa-botezului Cuvânt (Timpul regăsirii). Oare, curgerea versului este o obsesie a timpului, întocmai ca Luna, care observând cerul cu ajutorul unei oglinzi al cărui simbol e imaginea sa apărută mereu la suprafaţa apei, curge o dată cu ea?: “ -Cine eşti tu? De-mi stârneşti mereu apele, rotindu-le într-un straniu balet?/ -Eu sunt lacul albastru, răcoritor, cu ochiul verzui fulgerat în apusul violet”. Din acest univers s-a desprins acel teatru de umbre, într-o gesticulaţie patetică pe valuri de Timp: “Doar noi, obsedaţi de lumină, ne aflăm permanent la marginea Timpului/ Cu urechea ascuţită, ca un pui de Lună, ce iese în lume sub magia Universului”… Câte versuri şi câte culori risipite, ca să găsim cuvântul ascultat ca într-o scoică? Spre a ne vindeca de efectele Timpului: “Vindecaţi toţi prin lumină/ tot în timp ne e demersul”, scuturându-ne de “povara timpului mort”.  
  
Ar trebui să avem mai multă vreme ca să depozităm în cărţi, acea taină a scrisului, care înregistrează, compară, adaugă încoronarea efortului creaţiei, căutând înţelepciunea adunată în timp. Într-o lume în care există puţină comunicare, pentru a trage vreun profit din conversaţie, cartea poate deveni un mijloc de dialog cu aceia pe care îi descrie, autorul ei fiind un partener, pe care să-l poţi asculta cu mintea şi cu inima. Iar la întrebarea pe care ar vrea să o pună cineva – ,,Ce ar putea să mai spună o carte despre “taina scrisului autorului?” – aş răspunde cu o cugetare a lui Umberto Eco: “Adesea cărţile vorbesc despre alte cărţi… sau e ca şi cum vorbesc între ele. La lumina gândului acestuia, biblioteca mi s-a părut locul unui îndelungat şi secular murmur.” …  
  
Să lăsăm lumina să descopere adevărul vieţii din scrisul plin de taină!  
  
Referinţă Bibliografică:
TAINA SCRISULUI / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2740, Anul VIII, 02 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!