CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

Elisabeta IOSIF CONTELE DE MADEIRA - roman
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IZABELLA*) 
  
Costin Brancu mă aștepta în ușă, sfredelindu-mă cu ochii săi mărgelați în albastru. În atelierul cu pereții albi, ca într-o biserică, maestrul părea ca un sfânt. Mă privea cu șiretenie, sclipind a bănuială. Pe un șevalet se afla o pânză acoperită cu o coală albă. Era portretul meu. Trebuia să-i spun, că azi am avut ultimul concert. Cucerisem Parisul. Și plecam curând. Dar începusem aici o poveste pasională. 
  
- Te uiți la atelierul meu, ca și când ai fi văzut o operă de artă. Mai bine să ne înfruptăm din cartofii scoși din glia nisipoasă și aruncați pe jar. 
  
- Aud cum cartofii crapă cu parfum de pământ, mustind ca și timpul prăvălit asupra lor! 
  
- Dar și asupra noastră… Câteva zile și ai avut Parisul la picioare! Ca și pe mine! 
  
Îmi luă mâinile, sărută fiecare deget care atinsese clapele pianului, aducând fiecăruia câte un epitet, apoi îmi acoperi trupul cu buzele sale aspre, ca ale copilului înfrigurat în diminețile reci, alergând prin lanul de floarea soarelui. Aveam pielea arsă de dragoste, înălțându-ne prin verbul a iubi. Spărgeam barierele, fugind fiecare de singurătate. Legam lumile noastre, construind asupra lor o boltă paradisiacă. Ne-am petrecut noaptea pe un gram de stele, până când răsăritul creionă prima imagine. Din acest timp nu m-aș mai fi întors! Mi se părea că retrăiesc iubirea din altă viață, înscrisă pe reverul de dincolo de timp… 
  
*** 
  
Costin Brancu plecă peste o zi la New York, unde participa la un mare Târg Internațional de Artă, cu perspectiva de a lăsa din comorile sale picturale, tablourile care vor dăinui în Marele Muzeu de Artă al lumii. Luase cu el și portretul meu, pe care n-am mai apucat să-l văd. Îmi lăsase la recepție un plic, pe care l-am deschis cu mâini tremurânde: 
  
”Iubita mea, mai simt și acum parfumul tinereții tale cu miresme muzicale. Când vom mai putea să culegem din melodie sunetul cu durerea despărțirii, pătruns de lumină? Fiecare acută muzicală era o treaptă către tine. Să ne revedem, când se divide luna, ca să reîntregim sărutul. Toate verile mele le-aș răsuci pe-un fir de vis, pe care îl însemnezi tu cu toată lumina sufletului. Mă despart greu de această imagine. Plec din anotimpul acesta plăpând, ca un țipăt de cocoș de munte venit din umbre. Se spune, că iubirile se întâlnesc pe drum. Ca să fii iubit trebuie să pleci.” 
  
Cu lacrimi în ochi, Izabella spuse cu voce tare încă o dată: Nu pot domina până la capăt lumea bărbaților! 
  
*)Elisabeta IOSIF fragment din romanul ”Contele de Madeira” iunie 2017 Ed Betta 
  
Referinţă Bibliografică:
Elisabeta IOSIF CONTELE DE MADEIRA - roman / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2383, Anul VII, 10 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!