CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  

ELISABETA IOSIF LUCIAN BADEA ”MARINE”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ELISABETA IOSIF 
  
CĂLĂTORIA PICTORULUI LUCIAN BADEA 
  
- ÎNTRE CER ȘI MARE – 
  
„Progresul spiritual se exprimă ca o traversare de-a lungul Axei lumii” ne amintea într-un eseu Jean Chevalier și aș pune sub acest simbol dorința pictorului Lucian Badea de a descoperi noile orizonturi, explorând în lung și-n lat marea sufletului său, deplasându-se de la un mal la altul, de la Constanța la Balcicul inimilor noastre, fiindcă Marea Neagră e lumea pictorului plină de simboluri ale dezvoltării spirituale. 
  
Călătoria pictorului în spațiul cerului și al mării se face parcă, mai mereu într-o zi sfântă, accesând universul ezoteric, pătrunzând în dorința profundă de schimbare interioară, dincolo de viziunea călătoriei între cer, mare și pământ, urmărind noi experiențe ale jocului de culori. Fiindcă, orice călătorie în infernul furtunii, precum coborârea la origini, ca în Cântul al șaselea al Eneidei este o mărturie a nemulțumirilor care împing la descoperirea unor forme noi. Lumea picturii sale este plină de simboluri, creează urcușuri în trepte în stâncă spre univers , semnificând efortul spre adevărată artă, spre acea comoară care ar putea fi interpretată și ca o fugă de sine. Adevărații călători ai artei culorii, spunea Baudelaire, ”pleacă doar pentru a pleca. De fapt ei visează la alte tărâmuri neasemuite ale picturii, spre sublimul inaccesibil”. 
  
În pictura lui Lucian Badea albastrul inundă cerul și marea creând liniște, cerul se retrage în roșu până devine uneori vinețiu, ca într-o seară cu super-lună, doar barca și marea mai păstrează flăcările apusului, ca în pictura ”Balcic noaptea”. În logodirea dintre cer și mare, albul traversează ceața nudă la variațiile strălucitoare ale luminii, sugerând fie absențe, fie suma culorilor. Astfel, astrul gândirii diurne în linia nesfârșită a orizontului împarte în pictura sa albul zorilor și flacăra răsăritului (” Bună dimineața, Balcic”). Albul stă mereu suspendat între pântecul întunericului – izvorul oricărei energii - și lumea tuturor culorilor care se evaporă, acționând terapeutic asupra sufletului nostru, precum liniștea absolută, ca în pictura ”Castel în ceață. Balcic” . Doar albastrul din tablouri – culoarea cea mai adâncă, transparentă și pătrunzătoare, despovărează formele iar o pictură scufundată în albastru, ca într-o noapte albastră ( vezi ”Castelul noaptea”) creează mișcări și sunete, evaporând formele, zburând ca un pescăruș pe drumul infinitului, transformând totul în imaginarul pictorului-poet. Când totul trece în vis devine un spațiu al azurului (ca în ”Marină 1” ) natura ”tronând precum Zeus cu picioarele pe azur”, adică în imaginarul pictorului pe cealaltă parte a bolții cerești, creând acel lapislazuli al albastrului de Voroneț. 
  
Deși în lupta cerului cu marea albul se aliază cu albastrul împotriva roșului și a verdelui din picturi, ca în tabloul ”Marină 2”, amintind de iconografia creștină, culorile se transformă în alte semnificații, uneori cosmice, ca într-un teatru sacru. Între cer și apă, substanța primordială înglobând orice creație, atenuează păcatele lumii. Și botezând natura intervine, ca o măsură a timpului. Ea apare între albastrul ceresc și roșul infernului, impregnat pe stâncile mării cu arbori în flăcări, verdele devine aici mediatorul, umanizând peisajul. 
  
Sursă de neliniști și de povară artistică, pictura lui Lucian Badea stă sub semnul Tainei – legată întotdeauna de ideea de tezaur. Această taină, mărturisită de pictor, eliberează sufletul de angoase. Fiindcă pictura aceasta,din prima expoziție personală ”Marea” deschisă la București,(Sala rondă, Cercul militar) stă sub semnul timpului, acel timp plin de simboluri, pe care ni le va decripta într-o expoziție viitoare. 
  
Elisabeta IOSIF 
  
27 Octombrie, 2015 
  
Referinţă Bibliografică:
ELISABETA IOSIF LUCIAN BADEA ”MARINE” / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1762, Anul V, 28 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!