CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  

IN MEMORIAM - MARIOARA GODEANU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Elisabeta IOSIF

VIBRAŢIA FLORILOR  

Era o zi aparent transparentă sub ochiul soarelui acoperit de pleoapa unui nor, când ajungând spre mijloc de iulie la Olăneşti abia aşteptam să revăd acele două ochiuri de apă gemene pline de nuferi. Este acolo o Deltă în miniatură aş spune, dacă mai adaug, că anul acesta au apărut şi alte vietăţi. Nuferii nu-şi desfăcuseră corola de culori, după cele şapte săptămâni de vară rece. Era mai puţin veselă natura fără ei şi în acest joc al anotimpului îmi doream să văd ochii nuferilor. Probabil, că le-am transmis această nerăbdare a mea cu atâta ardoare, încât nu după multă vreme se desfăcură în galben şi-n siclam sute de petale strălucitoare rezonând cu astrul. Şi mi-am adus aminte atunci, de acea observaţie de laborator şi din teren a unei excelente cercetătoare în lumea plantelor, Marioara Godeanu, a cărei constatare nu am uitat-o: „florile vibrează la intensitatea gândului nostru”. Şi minunea se petrecea acolo, florile de nufăr răspunzându-ne cu un surâs. Era cu o lună înainte ca marele om de ştiinţă, director ştiinţific al Institutului de Ecologie Aplicată, Marioara Godeanu, membră a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, să plece dintre noi spre înaltele energii ale cosmosului. In memoria am să redau o parte din dialogul pe care l-am realizat pentru o emisiune la postul naţional de Radio, în august 1989.  

  • În laboratorul pe care l-am vizitat împreună am simţit şi am văzut pe ecranul aparaturii speciale, acea vibraţie a florilor la muzica lui Vivaldi, alta decât cea remarcată la sunetul melodiei cântate la nai.

- Am avut noi acel experiment fantastic folosind cântecul Mariei Tănase „Cine iubeşte şi lasă”, la care blestemul se repercutează pe semnalul de înscriere al aparatelor.  

- Sunt receptive la anumite sunete, ca şi la gândurile oamenilor din jur? Au capacitatea să reţină reacţiile omului?  

- Primele observaţii ne-au demonstrat că există o rezonanţă puternică sau o transmisie energo-informaţională între noi şi ele, mai ales la plantele de apă. De exemplu, am lucrat cu două plante vedetă: salata de apă şi zambila din flora exotică. În momentul în care le-am pus diverse tipuri de muzică am constatat că planta românească de pildă, numita „doftoroaie” are un alt răspuns la înregistrarea muzicală, puternic, spre deosebire de zambilă la care reacţiile sunt mai potolite.  

- Înregistrează sunetele adică, am putea spune că au memorie?  

- Ne-am pus această problemă dacă au sau nu memorie. Şi împreună cu Eugen Alexandrescu, profitând de aparatura de la fonoaudiologie am constatat că, atunci când i se dau 10 semnale audio de câteva ori şi se înregistrează un hertz să zicem, atunci când schimbi şi îl dai numai de 9 sau de 8 ori, planta are un moment de aşteptare. Ceea ce înseamnă că planta aşteptă şi înregistrează momentul în care i se dă semnalul, aceasta reprezentând ideea de memorie. În alte ţări cercetările au demonstrat că planta poate să extragă informaţia, să ştie când un om, de exemplu vine şi se ocupă cu tăiatul frunzelor. Sunt lucrări ştiinţifice despre iritabilitatea plantelor, despre sistemul nervos al acestora, despre memorie…Plantele percep aceste câmpuri energo-informaţionale.  

- Şi astfel se pot şi auto-apăra  

- Desigur. Se pot apăra, lucru observat şi la organismele animale, prin adaptare producând o serie de substanţe de apărare. Plantele îl recunosc pe acela care le îngrijeşte, chiar de la distanţă.  

- Parfumul unei persoane fiind, de pildă, tot un transfer informaţional  

- Desigur. Experienţele făcute la Laboratorul de Medicină Aeronautică, unde există aparatul de captare în infraroşu ne-au dus la atestarea acestui fenomen de comunicare. Ele au demonstrat că între plante se stabileşte o comunicare pe un canal, printr-un semnal recunoscut. Apoi experienţele cu specialişti de la Institutul de Proiectări Energetice au arătat că acest semnal apare între plante şi este vizualizat în interior sub forma unei duble spirale. Dubla spirală am regăsit-o şi în interiorul piramidelor, ceea ce înseamnă, că undeva aceste fenomene sunt interactive, între energiile cosmice palpabile, vizibile pentru structura plantei create. Este o bună experienţă şi pentru realizarea depoluării poluanţilor de cantitate mică pe înălţimile piramidei.  

- Să ne mutăm într-un perimetru anume: Delta Dunării, unde aţi făcut nenumărate experienţe. Ceea ce m-a frapat şi ceea ce atrage atenţia oricărei persoane aflate aici este faptul, că există un moment al zilei din Deltă, când întreaga natură amuţeşte.  

- De foarte multe ori răsăritul soarelui ne prindea în teren. Ne interesa de pildă, determinările vegetaţiei , în special pentru tehnologia stufului. Şi am observat ceva miraculos: la răsărit, câteva secunde nici o pasăre nu mai scotea vreun sunet, parca se oprea şi vântul…  

- Era un fel de respect pentru astrul dătător de viaţă şi lumină  

- Era un fel de stimă sau un miracol, răsăritul imprimă respect. Acest lucru l-am urmărit şi la asfinţit. Interesant, că miile de păsări din Deltă, brotăceii, nu mişcau in aceste câteva secunde. Iniţial am crezut că este doar o impresie. Însă oamenii locului, cei de la care am învăţat foarte multe, mi-au confirmat, că acest fenomen se petrece mereu în Delta Dunării, un fenomen unic prin care se constată respectul pe care natura îl acordă soarelui dătător de viaţă.  

P.S.  

In acest sfârşit de vară al anului 2014 Delta are un luciu de apă depărtat. Sclipeşte în soare resemnată, accesibilă dar singură în tăcerea unui solilocviu ce se ţese la obârşia timpului. De acolo, de sus, din energiile cosmice, în acest august îndoliat, cineva care a iubit-o îi trimite un semn la ceas de apus, de recunoştinţă şi smerenie. (Lazăr Iosif).  

Referinţă Bibliografică:
IN MEMORIAM - MARIOARA GODEANU / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1333, Anul IV, 25 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!